Licznik energi PZEM-004T - wskazania napiecia - reakcja

itlo

Witajcie. Mam pytanie odnośnie licznika energii PZEM-004T . W ustawieniach można ustawić reakcję gdy np pojawi się wysokie napięcie na liczniku. Próbuję skonfigurować reakcję - włączenie przekaźnika gdy napięcie jest większe od zadanej wartości. Mimo że warunek jest spełniony przekaźnik nie włącza się.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

itlo wrote: Thu Aug 24, 2023 10:32 am Witajcie. Mam pytanie odnośnie licznika energii PZEM-004T . W ustawieniach można ustawić reakcję gdy np pojawi się wysokie napięcie na liczniku. Próbuję skonfigurować reakcję - włączenie przekaźnika gdy napięcie jest większe od zadanej wartości. Mimo że warunek jest spełniony przekaźnik nie włącza się.
Pokaż zrzut ekranu twoich ustawień reakcji. Ciężko coś wywnioskować z lapidarnego opisu.
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Warunek wydaje Ci się spełniony, bo napięcie jest powyżej wpisanej wartości, ale to napięcie najpierw musi spaść poniżej wpisanej wartości, a potem się podnieść powyżej tej wartości, aby reakcja zadziałała.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
itlo

lesny8 wrote: Fri Aug 25, 2023 6:55 pm Warunek wydaje Ci się spełniony, bo napięcie jest powyżej wpisanej wartości, ale to napięcie najpierw musi spaść poniżej wpisanej wartości, a potem się podnieść powyżej tej wartości, aby reakcja zadziałała.
To jak to mam ustawić. Mam fotowoltaikę, jeżeli napięcie przekracza mi 250V wiem że jest duża produkcja. Chce wówczas włączyć falownik hybrydowy, który doładuje mi magazyn energii.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lesny8

A jakie masz napięcie w nocy na tej fazie? Spada poniżej ustawionych 245V?

Żeby u Ciebie reakcja była 'aktywna' napięcie musi spaść poniżej ustawionej w drugim polu wartości.

W kolejnej wersji Clouda, opis będzie brzmiał nieco inaczej:
"Kiedy napięcie będzie" >250
"wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż napiecie będzie " <=245
itlo

lesny8 wrote: Fri Aug 25, 2023 8:43 pm A jakie masz napięcie w nocy na tej fazie? Spada poniżej ustawionych 245V?

Żeby u Ciebie reakcja była 'aktywna' napięcie musi spaść poniżej ustawionej w drugim polu wartości.

W kolejnej wersji Clouda, opis będzie brzmiał nieco inaczej:
"Kiedy napięcie będzie" >250
"wtedy wykonaj akcję i nie wykonuj ponownie tej reakcji, aż napiecie będzie " <=245
W nocy napięcie raczej spada poniżej 245V. Czyli rozumiem że nie zadziała to tylko później, następnego dnia w moim przypadku?
lesny8

Tak.
Możesz sobie zmodyfikować tą reakcję, aby dodatkowo dostać powiadomienie.
Utwórz scenę, w której włączasz kanał z przekaźnikiem, na którym masz podpięty falownik hybrydowy, ustaw w tej scenie powiadomienie z informacją, że włączasz falownik.
W reakcji na fazie PZEMa wywołaj nowo utworzoną scenę.

Podobnie dla wyłączenia falownika, utwórz drugą scenę i drugą reakcję na kanale PZEMa, aby wywołać tą scenę.
itlo

lesny8 wrote: Sat Aug 26, 2023 6:52 am Tak.
Możesz sobie zmodyfikować tą reakcję, aby dodatkowo dostać powiadomienie.
Utwórz scenę, w której włączasz kanał z przekaźnikiem, na którym masz podpięty falownik hybrydowy, ustaw w tej scenie powiadomienie z informacją, że włączasz falownik.
W reakcji na fazie PZEMa wywołaj nowo utworzoną scenę.

Podobnie dla wyłączenia falownika, utwórz drugą scenę i drugą reakcję na kanale PZEMa, aby wywołać tą scenę.
Super działa wyśmienicie. Zauważyłem też że można ustawiać reakcje w zależności od przepływającego prądu. To jest super czasem zdarza się że falownik jest za bardzo obciążony i bardzo cierpi bateria. Wówczas przekaźnik włącza AC falownikowi i wówczas pobiera prąd z sieci AC a nie z baterii. Rewelacja. Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrwiam :D :D :D

Return to “Pomoc”