Sprzedam osłonę radiacyjną
-
dobo
To wybrać te najmniej nasłonecznione czasowo czyli północ- wschód lub zachód-północ w zależność jaka u Ciebie jest dogodniejsza.
-
dobo
Nie pozostaje nic innego jak przysłonić czymś tą osłonę w niewielkiej odległości od niej tak by bezpośrednie promienie słoneczne padały na tą osłonę, a osłonie radiacyjnej dawały cień. Ta osłona wydaje mi się, że jest bardziej przeciw deszczowa i śniegowa niż przeciw słoneczna bo każdy element wystawiony na działanie promieni słonecznych będzie się nagrzewał bardziej lub mniej ale będzie.
-
kurus
Mi bme280 po roku na zewnątrz osłonięty od deszczu padł tak że, robił jakieś zwarcie i esp w ogóle nie wstawało.. czy komuś dłużej wytrzymuje bme?
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Nie wiem, jak wyglądają pomiary BME280 z osłony radiacyjnej, bo u mnie siedział w niej DS. Wydaje mi się, że tego typu osłony służą właśnie do ochrony przed działaniem promieni słonecznych (domyślam się, że kształt obudowy powoduje wymianę powietrza w przypadku nagrzania wnętrza).Goral64 wrote: Sat Aug 26, 2023 12:56 pm Jak sprawna jest ta osłona radiacyjna?
Myślałem, że schowam tak swój BME280 na zewnątrz, że nie będą na niego padały promienie słoneczne a jednak rano przez jakiś czas na niego padają i zawyżają mi pomiar
Czy mając taki dławik przestaje mieć znaczenie jego umiejscowienie względem promieni słonecznych?
Sorry, ale laikonik ze stacji pogodowych jestem![]()
Dławik jest raczej od ochrony przed wodą.
link do wątku o osłonach radiacyjnych (polecam przeczytać komentarze): https://stacje-pogody.pl/artykul_jak_zr ... ci,43.html
Pozdrawiam
Jakub
Jakub