SRW01 z włącznikiem żaluzjowym Ospel Sonata Touch - problem z dzialaniem

North

Czołem,

Mam problem z poprawnym działaniem włącznika po montażu sterownika SRW01.
Wlacznik ma trzy przyciski. Góra, stop, dół.
Po montażu sterownika aby otworzyć roletę muszę najpierw przycisnąć przycisk góra (nic się nie dzieje) a następnie przycisk stop. Wtedy roleta się otwiera. To samo jest z zamykaniem. Najpierw przycisk dół, bez reakcji i dopiero kiedy nacisnę stop żaluzje się zamykają.
Przed podpieciem sterownika działało po naciśnięciu góra lub dół. Stop tylko zatrzymywał roletę.

W aplikacji sterowanie działa bez problemu. Jednak nie zawsze używam telefonu do obsługi. Trochę słabo tłumaczyć gościom jak obsługiwać otwieranie rolet.

Jakieś pomysły lub sugestie?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Do SRW możesz podłączyć praktycznie tylko mechaniczne łączniki.
Last edited by Robert Błaszczak on Sun Aug 27, 2023 4:57 pm, edited 2 times in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Ja bym sprawdził bez srw jak działają te wyjścia tam pewnie są 2 przekaźnik w tym łączniku. Czy działa to poprawnie chociaż pisałeś że wcześniej było ok. Pytanie czy masz dobrze ustawione wejścia na srw bo masz opcje mono i bistable. Może tutaj trzeba coś pokombinować. Ja bym wziął miernik i sprawdził potem na podłączonym srw czy z tych wyjść wychodzi 230v czyli jedna sonda miernika na wyjście łącznika i druga do neutrala. Na zdjęciu widzę że do zacisku n srw jest podłączony niebieski i brązowy przewód. W domyśle brąz to faza czyli L a niebieski to neutralny czyli N ale może tak zdjecie wygląda.

To zachowanie które masz wygląda jak ustawienie przycisku monostabilnego a masz fizycznie bistabilny wówczas na klasycznym łączniku naciskasz przycisk nic się nie dzieje puszczasz roleta jedzie u ciebie naciśnięcie stopu potem to samo aby zatrzymać. Wg mnie musisz ustawić przyciski w konfiguracji srw jako bistable na oba i będzie git :-) monostabilne działają na zbocze a bistabilne na dany stan tzn mono wymaga naciśnięcia i puszczenia roleta jedzie i kolejne naciśnięcie i puszczenie powoduje stop

Zmianę rodzaju przycisku robisz w trybie konfiguracyjnym z poziomu strony ustawień modulu
Sorry za literówki pisane z tel.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Robert Błaszczak

Tu już było trochę w tym temacie: viewtopic.php?p=155333&hilit=ospel+sonata#p155333
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

North

myxhir wrote: Sun Aug 27, 2023 4:45 pm Ja bym sprawdził bez srw jak działają te wyjścia tam pewnie są 2 przekaźnik w tym łączniku. Czy działa to poprawnie chociaż pisałeś że wcześniej było ok. Pytanie czy masz dobrze ustawione wejścia na srw bo masz opcje mono i bistable. Może tutaj trzeba coś pokombinować. Ja bym wziął miernik i sprawdził potem na podłączonym srw czy z tych wyjść wychodzi 230v czyli jedna sonda miernika na wyjście łącznika i druga do neutrala. Na zdjęciu widzę że do zacisku n srw jest podłączony niebieski i brązowy przewód. W domyśle brąz to faza czyli L a niebieski to neutralny czyli N ale może tak zdjecie wygląda.

To zachowanie które masz wygląda jak ustawienie przycisku monostabilnego a masz fizycznie bistabilny wówczas na klasycznym łączniku naciskasz przycisk nic się nie dzieje puszczasz roleta jedzie u ciebie naciśnięcie stopu potem to samo aby zatrzymać. Wg mnie musisz ustawić przyciski w konfiguracji srw jako bistable na oba i będzie git :-) monostabilne działają na zbocze a bistabilne na dany stan tzn mono wymaga naciśnięcia i puszczenia roleta jedzie i kolejne naciśnięcie i puszczenie powoduje stop

Zmianę rodzaju przycisku robisz w trybie konfiguracyjnym z poziomu strony ustawień modulu
Sorry za literówki pisane z tel.

Faza idzie na sterownik i wlacznik. Neutralny także idzie na wlacznik i sterownik.
Następnie z silnika dwa przewody do sterownika (góra i dol) i że sterownika do włącznika sterowanie góra dół.

Czy do zmiany ustawień włącznika, mam na myśli zmianę konfiguracji na bistabilny konieczny jest jakiś program i przewod "diagnostyczny"?
North

Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 27, 2023 4:33 pm Do SRW możesz podłączyć praktycznie tylko mechaniczne łączniki.
To nie jest dobra wiadomość
North

Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 27, 2023 5:00 pm Tu już było trochę w tym temacie: viewtopic.php?p=155333&hilit=ospel+sonata#p155333
Czytałem ale rozwiązania problemu nie ma w tym poscie
Robert Błaszczak

North wrote: Sun Aug 27, 2023 5:46 pm Czy do zmiany ustawień włącznika, mam na myśli zmianę konfiguracji na bistabilny konieczny jest jakiś program i przewod "diagnostyczny"?
Naciśnij i przytrzymaj wciśnięty przycisk CONFIG na SRW przez 10s aż zacznie migać szybko dioda LED. Połącz się na smartfonie z siecią Wi-Fi emitowaną przez SRW o nazwie ZAMEL... i wejdź z przeglądarki na adres http://192.168.4.1

Nie wpisuj nic w pola nazwa sieci i hasło - one mają być puste.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Mnie też się wydaje, że problem leży w ustawieniu wejść.
Jak do tej pory działało, to pewnie przestawiły się wejścia podczas aktualizacji softu. Kiedyś tak miałem.
Zweryfikuj na stronie konfiguracyjnej co jest ustwione. Wg. mnie te łączniki działają jak bistabilne, trzymają stan cały czas, albo do wtedy gdy naciśniesz stop.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Robert Błaszczak

Ale Autor nigdzie nie napisał, że do tej pory działało. A i owszem napisał, że przed podpięciem sterownika (w domyśle SRW-01, bo w sumie oba urządzenia można nazwać sterownikami).
One na 100% działają jako bistabilne.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Pomoc”