Hejka, jestem w trakcie ogarniania swojego przyszłego domu. Jestem etapie zamykania domu i planuje już instalacje elektryczną do realizacji z moim elektrykiem. Chcę mieć to spięte wszystko w jedną całość, ale nie wiem, co i jak spiąć ze sobą niestety. Elektryk polecił pójście w suple, bo dużo tego robi. Inny znajomy, też eletryk natomiast odradza suple, bo twierdzi, że to niby podróbka f&f i może lepiej pójść w fibaro. Tutaj też nie znalazłem żadnego potwierdzenia jakoby supla była podróbką f&f.
Dom realizuje na bazie tego projektu: https://www.galeriadomow.pl/projekty-do ... 15-k6.html
Wszystkie okna i balkony będą miały rolety na silniku Somfy i będą miały wyprowadzone przewody.
Do bramy garażowej (będzie jedna szeroka zamiast 2 z projektu) również planuje pójść zapewne w Somfy (brama wiśniowski).
Natomiast co do lokalnej sieci chciałbym to ubrać w urządzenia od Unifi, ale chciałbym się poradzić, co wybrać, jak to rozplanować i jaki sposób montażu.
Przeczytałem już viewtopic.php?t=7391, ale nie znalazłem w nim satysfakcjonującej odpowiedzi :/
Czy jest to możliwe, by to wszystko mogło być spięte w jedną całość, czy jednak muszę się przygotować na kilka różnych aplikacji?
Unifi + Supla + Somfy
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Ja bym dodał do tego jeszcze Domofon z furtka/brama , czym też jestem zainteresowany, żeby pożenić Domofon z Supla, brama wydaje się nie być wielkim problemem.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Supla jest na rynku od 16.01.2016. (W Google Play 100000+ instalacji, >8000 ocen z średnią 4.8)NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 9:35 am Tutaj też nie znalazłem żadnego potwierdzenia jakoby supla była podróbką f&f.
Rozwiązanie WiFi firmy F&F na rynku od 09.2021. (W Google Play 1000+ instalacji, 30 oceń z średnią 4.3)
Licznik energii Supla-Zamel MEW-01 jest od 4 lat na rynku. Licznik energii firmy F&F jest na runku bodajże od 6-ciu miesięcy i nazywa się MEF
Wnioski wyciągnij sam.
Upewnij się, że są to silniki sterowane 230V. Da Ci to swobodę w wyborze systemu starowania. Odrzuć wszystkie silniki z wbudowanym radiem niezależnie od firmy.NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 9:35 am Wszystkie okna i balkony będą miały rolety na silniku Somfy i będą miały wyprowadzone przewody.
Dobry wybór. Na tym etapie po prostu doprowadź skrętkę w kilka punktów domu. Zwykle wystarczy jeden punkt na piętro. Możesz też pomyśleć o skrętce doprowadzonej do garażu, na zewnątrz domu i do skrzynki elektrycznej. Przewodów lepiej więcej niż mniej. Zawsze można zaślepić/schować.NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 9:35 am Natomiast co do lokalnej sieci chciałbym to ubrać w urządzenia od Unifi, ale chciałbym się poradzić, co wybrać, jak to rozplanować i jaki sposób montażu.
Możesz wszystko mieć w Supli.NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 9:35 amCzy jest to możliwe, by to wszystko mogło być spięte w jedną całość, czy jednak muszę się przygotować na kilka różnych aplikacji?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Przykład rozmieszczenia poniżej. Myślę, że powinno wystarczyć...., ale zawsze możesz sobie doprowadzić skrętkę pod sufit do każdego pokoju i w razie W możesz dodać AP gdzie trzeba.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
NadmuchanyBalon
Zgadzam się, to też udało mi się wywnioskować po powiązanych tematachpzygmunt wrote: Wed Aug 30, 2023 10:01 am Supla jest na rynku od 16.01.2016. (W Google Play 100000+ instalacji, >8000 ocen z średnią 4.8)
Rozwiązanie WiFi firmy F&F na rynku od 09.2021. (W Google Play 1000+ instalacji, 30 oceń z średnią 4.3)
Licznik energii Supla-Zamel MEW-01 jest od 4 lat na rynku. Licznik energii firmy F&F jest na runku bodajże od 6-ciu miesięcy i nazywa się MEF
Wnioski wyciągnij sam.
Tak też uczyniłem i czekam już na odpowiedźpzygmunt wrote: Wed Aug 30, 2023 10:01 amUpewnij się, że są to silniki sterowane 230V. Da Ci to swobodę w wyborze systemu starowania. Odrzuć wszystkie silniki z wbudowanym radiem niezależnie od firmy.
https://asset.somfy.com/Document/993517 ... 2-50WT.pdf
Wygląda na to, że chyba ma 230V
Projekt zakłada już domową instalacją teleinformatyczną z centralą w garażu i tak też zakładałem, by wszystko co możliwe było po kablu podpięte, czyli urządzenia stacjonarne (TV, komputer, konsola, etc), a urządzenia mobilne były wpinane po WiFi. W ścianach chce przyszłościowo iść, albo 6A albo 7A. Planowany internet będzie z łączem około 1Gb/s. Na AP na sufit żeby szło tylko 1 przewodem musi być użyty switch z PoE.pzygmunt wrote: Wed Aug 30, 2023 10:01 amDobry wybór. Na tym etapie po prostu doprowadź skrętkę w kilka punktów domu. Zwykle wystarczy jeden punkt na piętro. Możesz też pomyśleć o skrętce doprowadzonej do garażu, na zewnątrz domu i do skrzynki elektrycznej. Przewodów lepiej więcej niż mniej. Zawsze można zaślepić/schować.
Brama wjazdowa, furtka też fajna opcja, ale jak to się ma to bezpieczeństwa takiej sieci? Musiałbym własny serwerek sobie postawić, czy może podstawowe cloud'owe rozwiązanie? Jak rozwiązać problem, kiedy zabraknie prądu?
Rozmieszczenie AP też takie zakładałem. Pozostaje kwestia doboru urządzeń nie tylko AP, ale też switch, co pod monitoring, etc...pzygmunt wrote: Wed Aug 30, 2023 10:11 am Przykład rozmieszczenia poniżej. Myślę, że powinno wystarczyć...., ale zawsze możesz sobie doprowadzić skrętkę pod sufit do każdego pokoju i w razie W możesz dodać AP gdzie trzeba.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Odnośnie sieci LAN, to ja bym jeszcze radził dociągnąć skrętkę w okolice planowanego telewizora oraz do miejsc przeznaczonych do pracy np tam gdzie są biurka.
Odnośnie instalacji elektrycznej, to w Supli masz dwa warianty:
1. Montujesz wszędzie urządzenia dopuszkowe lub
2. Większość urządzeń wstawiasz do rozdzielni
Wszędzie zamontuj głębokie puszki (albo nawet puszki z kieszeniami na dodatkowy sprzęt) - niezależnie od tego, w który wariant instalacji idziesz - to zawsze się może przydać.
W przypadku 1. instalację ciągniesz mniej więcej tradycyjnie. Ważne, aby do każdego włącznika do świateł było dociągnięte zasilanie L+N.
W przypadku 2. trzeba zrobić instalację w gwiazdę. Każda lampka i każdy włącznik osobno, muszą mieć pociągnięte przewody bezpośrednio do rozdzielni. Wtedy rozdzielnia robi się ogrmomna, przewodów jest tam >100, ale wszystkie sterowniki masz ładnie zamontowane na szynie.
Sterowniki Supla produkowane przez Zamela, do przycisków używają 230 V, więc przewody do przycisków ciągnie się tradycyjnie 2-3 żyły 1,5 mm2 (można dać nieco cieńsze, ale trzeba to odpowiednio zabezpieczyć). Podłączenie zwykłych przewodów daje też możliwość spęcia wszystkiego, aby działało w sposób tradycyjny (bez automatyki), a także pozwala na podłączenie praktycznie dowolnego innego systemu.
Wszędzie zamontuj głębokie puszki (albo nawet puszki z kieszeniami na dodatkowy sprzęt) - niezależnie od tego, w który wariant instalacji idziesz - to zawsze się może przydać.
W przypadku 1. instalację ciągniesz mniej więcej tradycyjnie. Ważne, aby do każdego włącznika do świateł było dociągnięte zasilanie L+N.
W przypadku 2. trzeba zrobić instalację w gwiazdę. Każda lampka i każdy włącznik osobno, muszą mieć pociągnięte przewody bezpośrednio do rozdzielni. Wtedy rozdzielnia robi się ogrmomna, przewodów jest tam >100, ale wszystkie sterowniki masz ładnie zamontowane na szynie.
Sterowniki Supla produkowane przez Zamela, do przycisków używają 230 V, więc przewody do przycisków ciągnie się tradycyjnie 2-3 żyły 1,5 mm2 (można dać nieco cieńsze, ale trzeba to odpowiednio zabezpieczyć). Podłączenie zwykłych przewodów daje też możliwość spęcia wszystkiego, aby działało w sposób tradycyjny (bez automatyki), a także pozwala na podłączenie praktycznie dowolnego innego systemu.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
NadmuchanyBalon
Planuje z elektrykiem wariant drugi realizować, z czego np. każda roleta będzie miała swój dodatkowy bezpiecznik.klew wrote: Wed Aug 30, 2023 10:36 am Odnośnie sieci LAN, to ja bym jeszcze radził dociągnąć skrętkę w okolice planowanego telewizora oraz do miejsc przeznaczonych do pracy np tam gdzie są biurka.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Raczej nie ma sensu dawać każdej rolety na innym bezpieczniku. Tam są raczej małe prądy.NadmuchanyBalon wrote: Wed Aug 30, 2023 10:43 am Planuje z elektrykiem wariant drugi realizować, z czego np. każda roleta będzie miała swój dodatkowy bezpiecznik.
Natomiast przy roletach, to trzeba dociągnąć od każdej rolety przewód 5x1,5 mm2 do rozdzielni i osobno min. 3x1,5 mm3 do każdego przycisku. Sam tak mam zrobione
Warto też ten przewód 5x1,5 przepuścić przez puszkę z przyciskiem.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Pomyśl jeszcze , które lampy chciałbyś żeby się włączały z aplikacji, ja nie chciałem oryginalnie w ogóle takich bajerów, a teraz po 3 miesiącach mieszkania zrobił bym ledy w salonie pod apkę, żeby nie trzeba było wstawać z kanapy jak się ściemni, i żebym mógł wysterować lampy zewnętrzne na podstawie jakiegoś zdarzenia jak np. ktoś pobudził kamerę czy czujnik ruchu.
Gniazdka w kotłowni wszędzie !
Gniazdka w kotłowni wszędzie !
-
NadmuchanyBalon
Oświetlenie domu,[email protected] wrote: Wed Aug 30, 2023 11:29 am Pomyśl jeszcze , które lampy chciałbyś żeby się włączały z aplikacji, ja nie chciałem oryginalnie w ogóle takich bajerów, a teraz po 3 miesiącach mieszkania zrobił bym ledy w salonie pod apkę, żeby nie trzeba było wstawać z kanapy jak się ściemni, i żebym mógł wysterować lampy zewnętrzne na podstawie jakiegoś zdarzenia jak np. ktoś pobudził kamerę czy czujnik ruchu.
Gniazdka w kotłowni wszędzie !![]()
Przejście piesze od bramki do drzwi
Podjazd do garażu
Taras
Wewnątrz domu wolę tradycyjnie oświetleniem sterować