Włączanie światła przyciskiem

Krzysiek Wakam

Cześć, proszę o wyrozumiałość jeżeli pytanie moje jest banalne, ale postanowiłem zainteresować się Supla na poważnie, a z tym wiążą się niejasności. Mam dwa moduły Wemos D1, do jednego chce przyłączyć 4 źródła światła w budynku A, do drugiego chcę przyłączyć 4 przyciski znajdujące się w budynku B - tymi przyciskami chcę załączać źródła światła w budynku A. Jak skonfigurować moduły Wemos?
Lomax1983
Has thanked: 1 time

Krzysiek Wakam wrote: Mon Aug 28, 2023 7:14 am Cześć, proszę o wyrozumiałość jeżeli pytanie moje jest banalne, ale postanowiłem zainteresować się Supla na poważnie, a z tym wiążą się niejasności. Mam dwa moduły Wemos D1, do jednego chce przyłączyć 4 źródła światła w budynku A, do drugiego chcę przyłączyć 4 przyciski znajdujące się w budynku B - tymi przyciskami chcę załączać źródła światła w budynku A. Jak skonfigurować moduły Wemos?
W obu Wemosach wgraj GuiGeneric (https://gui-generic-builder.supla.io/). W wemosie którym będą przyciski ustaw wyzwalacz akcji.
Po uruchomieniu całości resztę robisz w Cloud.
Krzysiek Wakam

Ok, czyli przyciski - wyzwalacz akcji, a przycisków nie? . A tam gdzie światło ustawić przekaźniki?
Lomax1983

Krzysiek Wakam wrote: Mon Aug 28, 2023 7:58 am Ok, czyli przyciski - wyzwalacz akcji, a przycisków nie? . A tam gdzie światło ustawić przekaźniki?
Wemos do przycisków - w GUI wypierasz: przycisk i wyzwalacz akcji
Wemos do źródeł światła - w GUI wybierasz: przekaźniki

Resztę robisz w cloud w ustawianiach wyzwalaczy akcji. Tam dla każdego z przycisków przypiszesz załączanie oświetlenia z drugiego wemosa.
Krzysiek Wakam

OK, dzięki
Gitman

jak chcesz sterować to źródło światła? Wemos nie ma przekaźników musisz je dołożyć albo wybrać inny moduł z przekaźnikami na pokładzie.
Krzysiek Wakam

Gitman wrote: Mon Aug 28, 2023 11:33 am jak chcesz sterować to źródło światła? Wemos nie ma przekaźników musisz je dołożyć albo wybrać inny moduł z przekaźnikami na pokładzie.
Spokojnie, mam moduły przekaźników, które podłaczę pod Wemosa.
Krzysiek Wakam

Lomax1983 wrote: Mon Aug 28, 2023 9:56 am
Krzysiek Wakam wrote: Mon Aug 28, 2023 7:58 am Ok, czyli przyciski - wyzwalacz akcji, a przycisków nie? . A tam gdzie światło ustawić przekaźniki?

Resztę robisz w cloud w ustawianiach wyzwalaczy akcji. Tam dla każdego z przycisków przypiszesz załączanie oświetlenia z drugiego wemosa.
Zrobiłem tak jak mi doradziłeś, zaprogramowałem Wemosa z włacznikiem i wyzwalaczem akcji, mam go dostępnego w cloud, utworzyłem scenę która przełącza wyjście w drugim wemosie, do testów dałem diodę led, scena działa. Przypisałem przełącznikowi z pierwszego wemosa scenę i niestety nie działa.
Krzysiek Wakam

Krzysiek Wakam wrote: Wed Aug 30, 2023 7:34 pm
Lomax1983 wrote: Mon Aug 28, 2023 9:56 am

Zrobiłem tak jak mi doradziłeś, zaprogramowałem Wemosa z włacznikiem i wyzwalaczem akcji, mam go dostępnego w cloud, utworzyłem scenę która przełącza wyjście w drugim wemosie, do testów dałem diodę led, scena działa. Przypisałem przełącznikowi z pierwszego wemosa scenę i niestety nie działa.

Sory, już działa ! :)
Lomax1983

Krzysiek Wakam wrote: Wed Aug 30, 2023 7:47 pm [Sory, już działa ! :)
Nie musisz korzystać ze scen. Możesz wybrać zakładkę "wyzwalacze akcji". Tam wybierasz "przełączenie 1x" i ustawiasz kanał którym chcesz sterować i poniżej zaznaczasz "przełącz". Dodatkowo tam możesz ustawić sobie dwu- , trzyklik, ("przełączenie 2x", "przełączenie 3x" itd)czyli kilku krotne kliknięcie w włącznik (x2, x3 itd) spowoduje uruchomienie jeszcze czegoś innego.

Return to “Pomoc”