Szanowne grono
Szukam rozwiązania, które powiadomi mnie że drzwi są otwarte.
Jest jeden warunek, powiadomienie musi pojawić się np po minucie lub kilku minutach.
Nie chodzi o sygnalizację natychmiastową.
Potrzebuje to zastosować w lodówce.
Nie raz była sytuacja, gdzie drzwi do lodówki nie były zamknięte do końca.
Może to być sygnalizacja dźwiękowa lub połączenie Wi-Fi i na telefon.
Ewentualnie czy czujnik temperatury może nas powiadomić gdy temperatura zaczyna wzrastać ?
Czujnik otwarcia drzwi
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Przynajmniej moja lodowka ma alarm jak drzwi są zbyt dlugo otwarte. Takie rozwiązanie fabryczne nie wystarcza? Zalezy jaką ty masz. Jeśli masz elektroniczne sterowanie to na "bezczelnego" można się podłączyć pod przekaźnik oswietlenia wnętrza lodówki.
-
Jan-ek
alarm jest, ale cichy.
Potrzeba jest dodatkowego sygnału.
Potrzeba jest dodatkowego sygnału.
-
Jan-ek
Można coś więcej?
Który czujnik i gdzie takie sceny się ustawia?
Który czujnik i gdzie takie sceny się ustawia?
-
Zibi
Może spróbować na takiej zasadzie....
Magnes neodymowy i kontaktron otwierasz lodówkę i procek liczy czas jeśli lodówka nie będzie zamknięta to po upływie ustalonego czasu wysyła powiadomienie. Natomiast gdy lodówka zamknięta to kontaktron daje sygnał do procka i nic nie wysyła.
Myślę że taki kontaktron będzie mniej zawodny niż te czujniki.
Magnes neodymowy i kontaktron otwierasz lodówkę i procek liczy czas jeśli lodówka nie będzie zamknięta to po upływie ustalonego czasu wysyła powiadomienie. Natomiast gdy lodówka zamknięta to kontaktron daje sygnał do procka i nic nie wysyła.
Myślę że taki kontaktron będzie mniej zawodny niż te czujniki.
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Jakbyś się pokusił o kawałek kodu to mógłbyś zrobić tak. Czujnik na kontaktronie, jak otworzysz drzwi odpali się czasówka, po ustalonym czasie załączy się na przykład któreś wyjście, które wyśle powiadomienie na telefon. Można też wysterować podłączyć do tego wyjścia jakiś głośniejszy brzęczyk.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005