Problem z całkowitym zawieszaniem się modułów LIW, SRW, SBW oraz ROW.

pzygmunt

Drodzy użytkownicy, w ostatnim miesiącu otrzymaliśmy kilka zgłoszeń opisujących problem z zawieszaniem się modułów LIW, SRW, SBW oraz ROW tuż po podłączeniu zasilania (również po resecie). Z opisu użytkowników wynikało, że moduł nie reaguje na sterowanie z przycisku, a w aplikacji widoczny jest jako niedostępny (dioda nie miga). Problem rozwiązuje jedynie ponowny reset zasilania. Ściągnęliśmy kilka urządzeń z rynku i okazało się, że urządzenia mają problem z pamięcią flash w obszarze bootloader-a. Polega on na tym, że podczas odczytu pamięci zwracane są losowe dane co przekłada się na błędną sumę kontrolną i uniemożliwia uruchomienie oprogramowania. Zaobserwowaliśmy również, że ponowne wgranie bootloader-a „naprawia” pamięć flash i rozwiązuje problem. Na chwilę obecną nie znamy źródła problemu. Podejrzewamy, że dotyczy on określonej partii podzespołów elektronicznych. Na koniec dobra informacja. Program ładujący czyli tzw. „Bootloader” można ponownie wgrać online, dlatego przygotowaliśmy specjalną aktualizację, która po wgraniu, przeprowadza test pamięci programu ładującego i jeśli wykryje błędy naprawia pamięć wgrywając ponownie oprogramowanie. W związku z powyższym prosimy o kontakt wszystkie osoby, które zauważyły u siebie całkowite zawieszanie się urządzeń wymagające resetu zasilania. Prosimy kontaktować się za pomocą, poczty email, messengera lub forum.supla.org.

[EDIT]
Aktualizacja dostępna oficjalnym kanałem: viewtopic.php?t=6212
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
PuteR

Przemku ja od jakiegoś czasu obserwuje ten problem ale na THW-01. Czy możliwe że tutaj również ten problem występuje??
pzygmunt

W THW jest inny układ. Tam tego nie zaobserwowaliśmy. W przypadku THW sugeruję sprawdzić zasilacz.
klew

PuteR wrote: Mon Sep 04, 2023 9:31 am Przemku ja od jakiegoś czasu obserwuje ten problem ale na THW-01. Czy możliwe że tutaj również ten problem występuje??
THW miał taki problem na starszej wersji oprogramowania. Tam był jakiś problem w bibliotekach espressifa przy sprzętowym wsparciu dla obliczeń związanych z szyfrowaniem...

Masz najnowszą wersję?
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
Mmof

Na jednym ROW-02 mam taki problem że umarł na długo nawet nie pomagał mu reset zasilania ale po jakimś tygodniu kolega mówi że mu zaczął działać nie wiem czy jest to powiązane z tematem. I u drugiej osoby problem z SBW-02 też mam problem zawiesza się do czasu resetu zasilania. Ale z tym SBW-02 muszę tam podjechać i zobaczyć na 100% bo zmienił dostawcę internetu i urządzenia więc może być kłopot z zasięgiem.
klew

Dodam tylko, że na tych kilku urządzeniach, do których mieliśmy dostęp, zawieszanie występowało mniej więcej w 1-3 przypadkach na 10 restartów.

Problem może też wystąpić przy soft resecie - tzn. gdy nie ma dostępu do sieci przez jakiś czas i urządzenie próbuje zrobić reset. Więc pozbawienie takiego urządzenia dostępu do sieci na dłuższy czas, praktycznie zawsze doprowadzi do zawieszenia i dopiero reset zasilania może pomóc.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
PuteR

klew wrote: Mon Sep 04, 2023 9:37 am
PuteR wrote: Mon Sep 04, 2023 9:31 am Przemku ja od jakiegoś czasu obserwuje ten problem ale na THW-01. Czy możliwe że tutaj również ten problem występuje??
THW miał taki problem na starszej wersji oprogramowania. Tam był jakiś problem w bibliotekach espressifa przy sprzętowym wsparciu dla obliczeń związanych z szyfrowaniem...

Masz najnowszą wersję?
Wesrsja faktycznie była stara, zaktualizowałem i zobaczę czy się poprawi. Dzięki
ramar4

Z thw -01 miałem problemy ale wymiana zasilaczy pomogła
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
1×MSLW-02
1xPNW-01
rav.b

U mnie jest właśnie taki LIW-01
5x ROW-02, 4x SRW-02, 2x LIW-01, 2x DIW-01, 2x THW-01, 2x SLW-01, 1x mSRW-01, 1x mROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01/16A, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x OSW-01, 1x RNW-01, 3x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
pzygmunt

Wyślij na priv-a adres email konta i nazwę urządzenia/kanału lub guid. Udostępnię Ci aktualizację.

Return to “Ogólna dyskusja”