Innymi słowy GKW służy do sterowania obwodem elektrycznym urządzenia grzewczego, w celu utrzymywania zadanej temperatury w pomieszczeniu, mierzonej jednym z dwóch podpiętych do niego czujników, jednego wbudowanego, drugiego zewnętrznego.
Mierzymy więc temperaturę otoczenia, a nie czynnika grzewczego.
🩺 GKW-01 Testy
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dodam tylko, że zewnętrznym termometrem można też mierzyć:Goral64 wrote: Mon Sep 04, 2023 12:20 pm Innymi słowy GKW służy do sterowania obwodem elektrycznym urządzenia grzewczego, w celu utrzymywania zadanej temperatury w pomieszczeniu, mierzonej jednym z dwóch podpiętych do niego czujników, jednego wbudowanego, drugiego zewnętrznego.
Mierzymy więc temperaturę otoczenia, a nie czynnika grzewczego.
- temperaturę podłogi
- temperaturę czynnika grzewczego
- i inne rzeczy
W konfiguracji można określić jaka minmalna i/lub maksymalna tempreatura ma być trzymana dla tego dodatowego czujnika.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
lukasami
Jaki czujnik jest na płytce? czy łatwo będzie go wylutowac i założyć gniazdo lub bezposrednio czujnik na przewodzie ?
-
wojtas567
Jak podłączysz go na przewodzie to będzie pokazywał błędne pomiary.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Nie koniecznie , jeśli jest to czujnik po i2c to jest możliwe zrobienie odpowiedniego "przedłużacza" za pomocą specjalizowanych układów do takich celów
Mi szkoda by było mojego gekona na takie testy 
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
klew
Ja nie wiem czy mogę mówić co tam jest, więc nie powiemlukasami wrote: Tue Sep 05, 2023 9:17 am Jaki czujnik jest na płytce? czy łatwo będzie go wylutowac i założyć gniazdo lub bezposrednio czujnik na przewodzie ?
Także może Mirek da znać, albo ktokolwiek, kto otworzył obudowę i sobie sam sprawdził ;P
Natomiast czujnik wbudowany nie jest termetrem NTC, PTC, ani KTY. Odczyt jest cyfrowy, jest tam też odczyt wilgotności.
Dodatkowo do pomiarów są aplikowane korekty na podstawie tego jak bardzo grzeje się pozostała elektronika w środku.
Także nawet jak byś próbował wymieniać, to pewnie i tak trzeba by własny soft tam wgrać, a samodzielnie tej matrycy LED się raczej nie ogarnie.
Natomiast jest to też jakiś pomysł na wariant GKW, aby można było podłączyć dwa zewnętrzne NTC.
Odnośnie Twojego przypadku, mam jeszcze pytanie:
1. Czemu nie montujesz termostatu w łazience? Wiem, że większość termostatów na rynku jest oznaczona, że nie należy montować w pomieszczeniach wilgotnych. Natomiast u siebie mam zamontowany termostat w łazience z zachowaniem odpowiednich dystansów od źródeł wody (analogicznie jak się montuje gniazdka). Łazienka w domu to nie sauna, gdzie wilgotność jest wysoka przez bardzo długie okresy czasu.
2. Czy te termometry NTC masz już położone na stałe, czy masz możliwość je wymienić? Ogólnie typów NTC jest dużo i każdy należy skalibrować parametrami określonymi w dokumentacji technicznej konkretnego termometru. GKW będzie działał z jednym konkretnym modelem i przy innych wariantach NTC odczyt może nie być prawidłowy.
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
Projektowanie GKW na półki sklepowe pod indywidualne potrzeby grupki jego potencjalnych użytkowników chyba mija się z celem.
Albo produkt spełnia oczekiwania, albo szuka się innego lub robi się własny.
Powinniśmy chyba skupić się na funkcjonalności GKW a nie na tym co ma na płytce...
Powinniśmy chyba skupić się na funkcjonalności GKW a nie na tym co ma na płytce...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
wojtas567
Dla przeciętnego Kowalskiego nie ma znaczenia jaki czujnik będzie mu mierzył temperaturę. Ważne żeby mierzył prawidłowo i nie musiał kombinować nawet z korektami bo nie ma czym tego zmierzyć w domowych warunkach.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
klew
Praktycznie każdy termostat jaki znajdziesz na rynku, ma notkę, aby nie montować w mokrych pomieszczeniach. Przynajmniej jak 3-4 lata temu takich szukałem, to praktycznie wszystko z Wi-Fi było tak opisane.Goral64 wrote: Tue Sep 05, 2023 10:59 am Projektowanie GKW na półki sklepowe pod indywidualne potrzeby grupki jego potencjalnych użytkowników chyba mija się z celem.
Naturalną konsekwencją jest to, że w nowych domach, termostat do łazienki jest projektowany przy drzwiach przed łazienką, a nie wewnętrz. Komfortowa łazienka, to pilnowanie temperatury powietrza ORAZ podłogi. Szczególnie, że tam z reguły są zimne płytki zamontowane.
To oczywiście nie jest przypadek dla GKW-01, ale wg mnie termostat pokojowy z dwoma termometrami zewnętrznymi, jest jak najbardziej na miejscu.
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
Oczywiście, GKW-02klew wrote: Tue Sep 05, 2023 11:21 am To oczywiście nie jest przypadek dla GKW-01, ale wg mnie termostat pokojowy z dwoma termometrami zewnętrznymi, jest jak najbardziej na miejscu.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026