Czy mogę otrzymać powiadomienie o tym, że brama jest już otwarta od 15 minut ?

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Tak.
1. Utwórz scenę w której najpierw dodajesz opóźnienie 15min, a następnie powiadomienie w wybraną przez Ciebie wiadomością np. "Brama otwarta od 15 min".
2. Utwórz reakcję na otwarcie bramy, która przerywa i uruchamia wcześniej utworzoną scenę.
3. Utwórz reakcję która przerywa wcześniej utworzoną scenę.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
mareks6

zdaje sobie sprawę, z tego że obecnie takie rzeczy ustawia się tak troszkę "na około" gdyż trzeba zrobić kilka reakcji. Przydałaby się w przyszłości możliwość ustawienia takich rzeczy wszystkich w jednej procedurze, co nie tylko ułatwiło by sprawę ale i w późniejszym czasie będzie bardziej przejrzyste podczas poszukiwań danej reakcji na serwerze.

Ja planuję w wolnym czasie poustawiać sobie przypomnienia włączonego od XX minut oświetlenia w mniej uczęszczanych pomieszczeniach domu, bo zdarza się w pośpiechu wychodzić i przy słabym naciśnięciu włącznika światło się nie wyłączy i później świeci aż do momentu kiedy ktoś znów tam idzie lub przypadkiem zauważy w apce.

No i jeśli teraz mam tych świateł kilkadziesiąt to tych reakcji robi się dwa razy tyle i już niezły bajzel na serwerze.

Domyślam się, że są plany na przyszłość by to zrobić "troszkę lepiej" ? Pewnie wraz z wprowadzeniem AND/OR oraz kilku warunków IF w reakcjach?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

To już na teraz bym ci zaproponował ustawić sobie w tych mniej uczęszczanych pomieszczeniach automat schodowy na np. 60 min. A przycisk jako przełącz i wtedy sterujesz światłem normalnie ale jak zapomnisz to się wyłączy po 1h. Ja tak zorganizowałem oświetlenie luster w łazienkach tylko z nieco krótszym czasem.

BTW: jeżeli masz kilkadziesiąt świateł w mniej uczęszczanych pomieszczeniach to ile masz w sumie?
YoMan

Witam
Ustawiłem powiadomienie jak brama jest otwarta, a czy jest możliwość ustawienia powiadomienia jak brama zostanie zamknięta? Jak wybiorę reakcje " brama pozostanie" to powiadomienie dostaje jak brama jest zamknięta czy otwarta takie samo. Ustawiłem teraz reakcje " jak brama zostanie otwarta" i powiadomienie jest ok. Ale nie ma powiadomień dla zamknięcia bramy. Z góry dzięki za pomoc
ramar4

Ustaw drugą reakcije na zamknięcie bramy z odpowiednim opisem
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
wallezy

Do wyboru są tylko reakcje na otwarcie bramy, nie ma właśnie na zamknięcie, dlatego pytam. Albo ja czegoś nie widzę.
ramar4

Pokaż na foto co tam masz ? Coś takiego ? utwórz nową reakcije i po niżej klikasz kiedy brama zostanie zamknięta
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

wallezy wrote: Thu Sep 07, 2023 1:47 pm Do wyboru są tylko reakcje na otwarcie bramy, nie ma właśnie na zamknięcie, dlatego pytam. Albo ja czegoś nie widzę.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
wallezy

Z reakcji które miałem do wyboru były kiedy brama zostanie otwarta, kiedy brama zostanie i kiedy brama zostanie przerwana. Takie trzy. Ale poklikalem coś, wylogowalem się i widzę teraz tak jak Wy. Dzięki za pomoc, zrobione. Widocznie jakiś błąd był. Jeszcze jakby ktoś pokazał jak zrobić tą scenę żeby powiadomienie przychodziło o otwartej z za dlugo bramie to byłoby super. Próbowałem z ta scena ale jakoś mi nie wychodziło. Z góry dzieki
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

wallezy wrote: Thu Sep 07, 2023 2:48 pm Z reakcji które miałem do wyboru były kiedy brama zostanie otwarta, kiedy brama zostanie i kiedy brama zostanie przerwana. Takie trzy. Ale poklikalem coś, wylogowalem się i widzę teraz tak jak Wy. Dzięki za pomoc, zrobione. Widocznie jakiś błąd był.
Takie cuda dzieją się, gdy jest włączona angielska wersja językowa i automatyczne tłumaczenie strony na polski
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “FAQ / Jak to zrobić”