Jestem świeży w temacie, ale pełen zapału żeby zrealizować co narodziło się w mej głowie niespełna miesiąc temu po przypadkowym natrafieniu na projekt SUPLA.
Na wstępie wielki szacun za pracę jaką tu wkładacie, dzięki czemu możemy cieszyć się jak dzieci sterując sprzętami w naszych domach będąc zupełnie gdzie indziej, albo siedząc na kanapie.
Ciężko przeczytać wszystkie posty w kilka dni, a może raczej nocy, wiele spraw już jest rozwiązanych lub nieaktualnych, dlatego zdecydowałem się założyć nowy wątek i zapytać, co i jak i czy to możliwe?
Posiadam Supla Cloud na malinie i kilka urządzeń wykonawczych tj. ROW-02 Zamela i moduł inCan od @espablo przez siebie zmontowany, który aktualnie testuję sobie pod następne sprzęty.
Wczoraj przyszły mi łączniki zwierne, bo irytowała mnie sytuacja gdzie jeden klawisz piał do góry a drugi do dołu przy zgaszonym świetle i zamontowałem je na miejscu starych łączników.
Zmieniłem ustawienia ROW-02 dla działania buttonów z trybu bistabilnego na monostabilny, zapisałem zmiany i działa no ale...
A no właśnie czy zawsze musi być jakieś ale?
Na początku nie zajarzyłem, czemu się tak dzieje, ale przetestowałem na inCan i jest tak samo więc postawiłem na problem w firmware.
Zacząłem myśleć, szukać, czytać, rozgryzać źródła, ale na razie za cienki jestem dlatego proszę o pomoc i wskazówki.
Do sedna.
Dlaczego w trybie monostabilnym przekaźnik załączający obwód uruchamiany jest w momencie rozwarcia styku a nie jego zwarcia?
Dlaczego muszę puścić klawisz, żeby światło się włączyło?
Czy jest możliwa zmiana funkcji w firmware (może wystarczy uruchomić ją w innym zdarzeniu lub z innym parametrem) tak aby po naciśnięciu klawisza podać sygnał do załączenia przekaźnika?
Poszedłem do sypialni gdzie mam zwykłe F&F BIS-403 montowane 4 lata temu z takimi samymi łącznikami zwiernymi i tam to działa po zwarciu, a nie po zwarciu i rozwarciu.
Problem wydaje mi się globalny. Jeśli ktoś kiedyś używał innych przekaźników tak jak ja.
Wiem, że w trybie monostabilnym sterujemy impulsem, a impuls musi się rozpocząć i zakończyć, ale czy musimy czekać na koniec impulsu?
Czy ja tu coś źle interpretuję czy to jednak jakiś bug?
P.S. Maiło być krótko a wyszło jak wyszło, sorry