Dzień dobry Wszystkim,
Mam pytanie czy trwają prace nad możliwością generowania obrazów, które będą wspierały ESP32 D0WD v3
Dokładnie o ten układ, z tej dokumentacji https://www.espressif.com/sites/default ... eet_en.pdf
Z góry dziękuję za informację.
ESP32 D0WD v3 - czy i kiedy będzie w supla?
-
fryta008
Cześć Klew,
Próbowałem wszystkie możliwe bin z generatora i wszystkie kończą się niepowodzeniem.
Dodam ze próbowałem wgrać na Sonoff TH Elite - THR316D
obraz się wgrywał ale moduł nie wstawała a w konsoli pojawiały się jakieś krzaki.
Jeśli masz jakiś pomysł to z chęcią użyję bo moduły fajne.
Próbowałem wszystkie możliwe bin z generatora i wszystkie kończą się niepowodzeniem.
obraz się wgrywał ale moduł nie wstawała a w konsoli pojawiały się jakieś krzaki.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Może układ ma włączone szyfrowanie flasha? Jeśli tak, to już nic z nim nie zrobisz i trzeba wymienić ESP na nowe.fryta008 wrote: Fri Sep 08, 2023 7:44 am Cześć Klew,
Pokaż logi z flashowania oraz logi ze startu urządzenia. Jak są krzaki, to baud rate masz raczej źle ustawione. Powinno być 115200 dla ESP32.
ESP32-D0WD-v3 wg strony Espressif to podstawowy wartiant procesora ESP32, więc w board ustawia się na "ESP32" bez tych dodatków "C3, S2" itd.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
fryta008
Wgrany z ESP Web Tool przed momentem z witryny Supli https://gui-generic-builder.supla.io/
Do wgrywania używam ftdi232
Code: Select all
�n��#��|��`�!b�����n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�����n�����;n��`�!b�����n������r�;n��b�����n�����l���n�c�#r�;n��b�����n������b|��8�<�n��;n��b�����n����n�n����b�r���bp~�nc`bb�����n����l`�#b����n����l`�#b�l���n���rn��b�����n����l`�#b�����n���rn��b�����n����l`�#b�l����n���rn��b������n���rn��b�����n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�����n���pb�b�b�$pb�b�b�b�b�b�b�b�b�b�b�b�b�bc`bb�l����n���rn��b������n���pb�b�b�b�b�b�b�b�bp�b�b�b�b�b�b�b�b�bc`bb�����n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�l����n���rn��b������n���rn��b�����n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�l����n���rn��b������n���rn��b�����n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�l����n���rn��b������n���rn��b�����n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�l����n���rn��b������n���rn��b�����n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�l����n���rn��b������n���rn��b�����n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b����n����l`�!b�l���n����l`�!b�����n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�l����n���rn��b������n����l`�#b�����n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b����n���rn��b�l���n���rn��b����n���rn��b�����n���rn��b�����n���rn��b�l����n���rn��b⌎���n�����b�$�{n��b�����n�����b�$�{n��b����n���rn��b�l���n���rn��b������n���rn��b������n���rn��b������n����l`�!b������n���rn��b������n���rn��b������n���rn��b������n���rn��b������n���rn��b������n���rn��b������n����l`�#b�l�����n����l`�!b�l�����n���rn��b�l�����n���rn��b�l�����n���rn��b�l�����n���r����I���c�` ;�?�ll��l�ll�;����O��'���b�����n�����;n��`�&��'���b�����n������r�;����O��'���b�����n�����l���n�c�!r�;����O��'���b�����n������b|��8�<�n��;����ω�'���b�����n����n�n����b�r���bp~�nc`l��'���b�����n����l`�$��'���b����n����l`�&��'���b�����n����l`�$��'���b�����n����l`�&��'���b�����n���pb�b�b�$pb�b�b�b�b�b�b�b�b�b�b�b�b�bc`l��'���b������n���pb�b�b�b�b�b�b�b�bp�b�b�b�b�b�b�b�b�bc`l��'���b����n����l`�&��'���b�l���n����l`�&��'���b������n����l`�&��'���b⌎���n�����b�$�{����ω�'���b�����n�����b�$�{����ω�'���b������n����l`�&��'���b������n����l`�&��'���b�l�����n����l`���r�?�n�n�nn�r�wIn��<��䌜��np�nn�r�8n��n�b�b��n�r�8n��n�b�b�Ĝ��np�nn�r��n|~b���b��n�r��n|~b��r������n�rx���|��;�yp��#r�8npn��#�n�c�l��l`�&��8�lb��<��Ă�#�n�l{|n�n��n�c��nn��`����n����l{|n�n��n�c��nn��`�<�r���n��������d�b�;;ǀl���� Alll�#`l��n�����|���n�����?��|r��nn�r�r�n��#��|��n�����nn���n��#��b���;����n����#�n��|��n�����|��ؒ��|r��nn���n�n��8�b�Ē�<����#r���n��#��b���#�n��`�$��n�����|��ؒ��<r��nn����8n���nn���n��8��ؒ��b�ln���!�n�l�x��;��<����ǂ����b��bc``n���b�>��n������b�$9|�b�ln�cr�lp�������l`䐛��AH�89G���������l������;������l������lr���O�r��<�;�����l���n�c�#r�;���O�s����n�����Ē���b��nn�b������b��b�$rbn��!�8n�n���n����n�rn�n���Ē`�l����n�rn�$ ��b��n|��n��n�c��ln�� �l�c�#�`r�`����l����� <�`$��n���l��8�|��n��np~�n�Ğb��nn���r��#�ƒ�<���|��ؒ��b�;�`;���8���qnp�#�n��!�8n��`$�|��b��nn�n��n�$nn���{����ȱb�n䒜���n��#�lnn����c�� ���lb�!�d���l��b�����b��n�c�!r�;�`����l��H��`<#�9�����H�c����H1���l����`�
rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT)
configsip: 0, SPIWP:0xee
clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00
mode:DIO, clock div:1
load:0x3fff0030,len:1184
load:0x40078000,len:13220
ho 0 tail 12 room 4
load:0x40080400,len:3028
entry 0x400805e4
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Log z bootloadera wygląda ok. Rozumiem, że potem jest cisza i nic się nie dzieje?fryta008 wrote: Fri Sep 08, 2023 8:57 am Wgrany z ESP Web Tool przed momentem z witryny Supli https://gui-generic-builder.supla.io/
Code: Select all
rst:0x1 (POWERON_RESET),boot:0x13 (SPI_FAST_FLASH_BOOT) configsip: 0, SPIWP:0xee clk_drv:0x00,q_drv:0x00,d_drv:0x00,cs0_drv:0x00,hd_drv:0x00,wp_drv:0x00 mode:DIO, clock div:1 load:0x3fff0030,len:1184 load:0x40078000,len:13220 ho 0 tail 12 room 4 load:0x40080400,len:3028 entry 0x400805e4
Najprościej sprawdzić czy wszytko działa wgrywając jakis dowolny przykład z Arduino IDE na ESP32. (nie musi być Supla, może być dowolny program, który coś loguje na ekranie).
Jeśli to działa, to szukałbym przyczyny po stronie buildera i dobierania bootloadera oraz adresów do wgrywania.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kurus
Próbuj jak pisze klew poprzez arduino tu masz opisane:
viewtopic.php?p=148632#p148632
Tyko wybierz w arduino esp32 dev module, nie c3
viewtopic.php?p=148632#p148632
Tyko wybierz w arduino esp32 dev module, nie c3
-
fryta008
I znów wyszło ze jestem p...
Panowie zwracam honor.
Nie wstawało na zasilaniu z FTDI po podpięciu pod 230 SSID pojawiło się i rozgłasza się prawidłowo.
Temat można uznać za zamknięty.
Dziękuję za pomoc
Panowie zwracam honor.
Nie wstawało na zasilaniu z FTDI po podpięciu pod 230 SSID pojawiło się i rozgłasza się prawidłowo.
Temat można uznać za zamknięty.
Dziękuję za pomoc
-
fryta008
Jeszcze pinouty do tego THR316D by się przydały.
Znalazłem coś takiego https://github.com/esphome/issues/issues/4189 ale działają z nim przekaźniki przycisk, brakuje mi IO dla licznika energii i sensorów.
Znalazłem coś takiego https://github.com/esphome/issues/issues/4189 ale działają z nim przekaźniki przycisk, brakuje mi IO dla licznika energii i sensorów.
-
Yepestis
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 3 times
Tu masz pinoutfryta008 wrote: Fri Sep 08, 2023 1:09 pm Jeszcze pinouty do tego THR316D by się przydały.
https://templates.blakadder.com/sonoff_THR316.html