SuplaSatelIntegrator - program do integracji Supla z SATEL

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

:)

zniechęcony Twoją ostatnią wypowiedzią (o braku czasu) obszedłem temat podpinając kilka przekaźników pod Integrę i spinając je z suplą na zasadzie krańcówek :) :) :)
Z chęcią się pozbędę tego obejścia .... zatem czekam :geek:
YoMan
Been thanked: 6 times

Hej.

Dzisiaj udostępniam kolejną wersję oprogramowania do odczytu danych z centrali SATEL INTEGRA - wersja 2.0.0.
Program wymaga włączonej integracji w centrali.
Obsługiwane centrale: 24,32,64,128. Centrala 256 jest nieobsługiwana, ze względu na inną ilość przesyłanych danych (nie mam na czym przetestować, w programie jest formuła blokująca połączenie z 256 w przypadku detekcji takiej centrali).
Program sam dostosowuje się do zachowania modułu ETHM, w głównej mierze dzięki liczeniu ilości poprawnych transmisji i regulowaniu na tej podstawie czasu czekania na odpowiedź o stan wejść, wyjść i stref by maksymalnie przyśpieszyć czas operacji.

W początkowej fazie po uruchomieniu procesora program sprawdza z jaką wersją centrali ma do czynienia i na tej podstawie dobiera odpowiednie parametry pracy. Program stopniowo wraz z pytaniem o stany wejść, wyjść i stref pobiera ich nazwy oraz przyśpiesza transmisję.

W czasie testów osiągalne były zapytania z częstotliwością około 80-100 zapytań w ciągu sekundy (po zakończeniu pytania o nazwy) przy stopniu poprawności transmisji na poziomie 92% (błędne transmisje są ignorowane i pobierane ponownie za chwilę).

Procedurę przesyłania danych do Supli należy dopisać we własnym zakresie.

Udanych testów.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Duch__ wrote: Thu Sep 07, 2023 9:19 pm
Procedurę przesyłania danych do Supli należy dopisać we własnym zakresie.

Udanych testów.
no i czar prysł :( ... za cienki w uszach jestem ...
YoMan

A jestes w stanie wypuścić centralę na zewnątrz z adresem IP i portem? Rozbroić nie rozbroje (do tego wymagany jest kod), ale dałbym rade sprawdzić stany wejść, wyjść, stref.
Duch__

Ok. Przeczytałem PW. To jak możesz to udostępnij. W wolnej chwili zerknę.
YoMan

Duch__ wrote: Fri Sep 08, 2023 1:16 pm A jestes w stanie wypuścić centralę na zewnątrz z adresem IP i portem? Rozbroić nie rozbroje (do tego wymagany jest kod), ale dałbym rade sprawdzić stany wejść, wyjść, stref.
Na pewno mam wypuszczoną .. teraz nie kojarze ustawień ale działało odpalanie scen na fraczu :)
Jest kilka czujek, jest kilka prostych automatyk (typu załącz/wyłącz obwód, zamknij rolety). Przypomnij jakie potrzebujesz dane to ci podeśle na priv. Na pewno IP, port i któryś klucz tylko nie pamiętam który (Guardx czy dloadx)
YoMan

Tylko adres ip i port. Klucza nie potrzebuje.
Duch__

Zapraszam do wersji 2.1.0 przesyłającej dane do SUPLA. viewtopic.php?t=13816
tomek87

Witam,

Czy próbował ktoś kiedykolwiek podłączyć się ESP do magistrali manipulatorów lub ekspanderów, aby w ten sposób komunikować się z centralą SATELa?

Fajnie byłoby gdyby dało się przesyłać np. temperaturę (zewnętrzną/wewnętrzną) na np. INT-TSI.
Wiem, że SATEL wypuścił moduły do integracji z system KNX i poprzez ten system da się pobierać dane np. z licznika energi elektrycznej KNX i wyświetlać pobrane dane na INT-TSI.
Duch__

Temperaturę z czujek abax można pobierać przez protokół integracji. Protokół magistral nie jest nigdzie udostępniony. Zamiast knx czy ethm/rs232 można jeszcze wykorzystać port rs232 w samej klawiaturze. Tam też można odczytać/wysłać dużo danych.
Last edited by Duch__ on Thu Feb 13, 2025 5:41 pm, edited 1 time in total.

Return to “Nowości”