Błąd połączenia z lokalnym MQTT - Connection refused

dgtal

Dzięki za sprawdzenie.

Mam najnowszą wersję z docker hub:

Code: Select all

1694161732: mosquitto version 2.0.17 starting
1694161732: Config loaded from /mosquitto/config/mosquitto.conf.
Dzisij aktualizowałem, bo sądziłem, że może wersją którą miałem nie obsługiwała MQTT 5 i założyłem, że może nowe moduły supla używają MQTT 5. Na starym też był bląd połączenia.

Zmienię ustawienia logowania i potem spróbuję jeszcze pobawić się z innym userem
dgtal

szczegółowy log też niewiele mówi:

SUPLA-2210A22F0D5583B
Spróbuję jescze pokombinować z innym userem lub włączę testowo połączenie bez logowania.
klew

dgtal wrote: Fri Sep 08, 2023 10:23 am Dzisij aktualizowałem, bo sądziłem, że może wersją którą miałem nie obsługiwała MQTT 5 i założyłem, że może nowe moduły supla używają MQTT 5
Jeszcze nie było czasu na zagłębienie się w MQTT 5 :)
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
dgtal

Po włączeniu logowania bez usera LEW-02 połączył się. Potem jeszcze potestuję z innym userem, ale robienie nowego usera w mosquitto jest upierdliwe więc później się tym zajmę.
Jeśli będzie działać z innym, to będize chyba znaczyło, że jest jakiś bug w LEW-02
klew

dgtal wrote: Fri Sep 08, 2023 10:56 am Po włączeniu logowania bez usera LEW-02 połączył się. Potem jeszcze potestuję z innym userem, ale robienie nowego usera w mosquitto jest upierdliwe więc później się tym zajmę.
Jeśli będzie działać z innym, to będize chyba znaczyło, że jest jakiś bug w LEW-02
Musiałbyś mi podać swoje hasło, to bym spróbował u siebie :lol:

Ja bym podrążył temat, czy na pewno ono jest dobrze tam wprowadzone. Hasło powinno składać się ze standardowych znaków z ASCII (bez utf-8 itp). Nie kopiowałbym też go z dokumentów google, aby uniknąć jakichś dziwnych znaków, czy też konwertowanych do innych.
Możesz spróbwać z palca to hasło wpisać.
Możesz też wrócić do działającej MEW-01 i tam wkleić to hasło i zobaczyć czy po takiej zmianie się połączy.

Ogólnie przy haśle do MQTT nie ma zbytniej filozofii, poza tym, że ma to być ciąg znaków ASCII zakończony nullem i do 64 (albo 65) znaków.
Ale nie wykluczam, że coś tam jest nie tak, bo to zawsze może się zdarzyć.
Także daj znać, czy udało się rozwiązać problem. Jeśli nie, to będziemy szukać do skutku :)
dgtal

Porgzebałem jeszcze mocniej w mosquitto. Zrobiłem nowego usera

lew:lew 
i zapisałem w LEW-02. Połączył się. Połączyłem się ponownie i spróbowałem jeszcze raz wpisać mojego dedykowanego usera z 18 znakowym hasłem i....połączył się :shock:
Nie potrafię wytłumaczyć co było nie tak. Na 99% wklepywałem hasło z palucha i nie działało. Wklejałem to hasło chyba z 5-7 razy i nie działało. Wklepałem ponownie i zadziałało...nie wiem już sam co o tym myśleć, ale najważniejsze, że działa :)

Sprawa trafia do Archiwum X ;)
klew

dgtal wrote: Fri Sep 08, 2023 4:24 pm
Sprawa trafia do Archiwum X ;)
Dzięki za informację!
Goral64

klew wrote: Fri Sep 08, 2023 8:49 am Tylko jeśli włączysz jednocześnie integrację MQTT z serwera Supli i dasz wszystko do lokalnego brokera MQTT, to nie jestem pewien co się stanie, bo to samo urządzenie będzie widoczne dwa razy. Ogólnie publikowane topici powinny być prawie takie same, więc pewnie mogą się one trochę gryźć ze sobą.
Raczej się nie gryzą, mają różne topiki i identyfikatory. Pewnie są widoczne jako 2 różne urządzenia.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2 :D

Image

Return to “ZAMEL LEW-02”