Wemos D1 Mini + czujnik odległości.
Chce to wykorzystać do pomiaru ilości wody w zbiorniku.
Chce ustawić reakcje która wyśle mi powiadomienie gdy poziom wody przekroczy dany poziom ( np 1.30 mb )
Więc ustawiam ">" 1.30 .
Ale w reakcjach jest drugi warunek który trzeba ustawić : "wtedy wykonaj akcję i czekaj, aż będzie " ......
Dlaczego reakcje mają drugi warunek ? Może ktoś mi wyjaśnić jaki ma to cel ? Czy chodzi o to by reakcja nie powtarzała się w kółko ?
Pytanie drugie - jak wiadomo czujnik odległości nie daje zbyt dokładnego pomiaru , oraz tafla wody jest ruchoma - skutkiem tego przy osiągnięciu poziomu 1.30 wysyłane jest kilka powiadom w krótkim czasie ( ruch tafli wody )
Czy można ustawić częstotliwość wysyłania powiadomień - by np. bez względu na odczyt , po wysłaniu pierwszego powiadomienia - drugie przychodziło na następny dzień ?
Reakcje dla czujnika poziomu wody
-
Patryk
Tak
Dlatego jest ten drugi warunek, żeby wyeliminować taką sytuację.Michal81 wrote: Sun Sep 10, 2023 7:25 am ... skutkiem tego przy osiągnięciu poziomu 1.30 wysyłane jest kilka powiadom w krótkim czasie ( ruch tafli wody )
-
Michal81
Ok.
A jak bym chciał dodać wysyłanie jednego powiadomienia na dobę ?
Można to gdzieś ustawić ?
Dodać scenę ?
Sceny > Dodaj opóźnienie - tam jest maks 60 minut..?
Dodać scenę ?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Ten drugi warunek jest właśnie po to był wyeliminować "pływanie" czujnika. To coś w rodzaju histerezy.Michal81 wrote: Sun Sep 10, 2023 7:25 am Pytanie drugie - jak wiadomo czujnik odległości nie daje zbyt dokładnego pomiaru , oraz tafla wody jest ruchoma - skutkiem tego przy osiągnięciu poziomu 1.30 wysyłane jest kilka powiadom
Pierwszy warunek mówi przy jakiej wartości ma zostać wysłane powiadomienie, a drugi mów do jakiej wartości czujnik musi wrócić by ponowne spełnienie pierwszego warunku mogło zadziałać.
Czyli pierwszy ustawiasz na ">" 1.30, a drugi na np. "<=" 1.0.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Michal81
Ok.
Tak jak się domyślałem.
Ale zmienił by nazwę na np " wtedy wykonaj akcję A NASTĘPNĄ WYKONAJ , aż będzie... ale wiadomo - kwestia gustu.
A jak ustawić jedno powiadomienie na dobę ? Da się ?
Tak jak się domyślałem.
Ale zmienił by nazwę na np " wtedy wykonaj akcję A NASTĘPNĄ WYKONAJ , aż będzie... ale wiadomo - kwestia gustu.
A jak ustawić jedno powiadomienie na dobę ? Da się ?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Jeżeli chcesz aby przyszło powiadomienie tylko raz po przekroczeniu określonego stanu powinieneś użyć reakcji i ustawić warunek np.Michal81 wrote: Sun Sep 10, 2023 7:46 am Ok.
Dodać scenę ?
"Kiedy pomiar głębokości będzie >1.30" i "wtedy wykonaj akcję i czekaj, aż będzie <0.50" wtedy wykonaj akcję: powiadomienie
Jeżeli chcesz aby poszło powiadomienie raz na dobę i do tego tylko jeżeli przekroczy określony stan to powinieneś użyć scripts.supla.io
wyzwalacz oparty o czas i warunek wykonania np.:
Code: Select all
{(state(xxxxx).depth > 1.30)YoMan
-
Michal81
pushover odpada.
Chciałbym korzystać z Reakcji w supli.
Chciałbym korzystać z Reakcji w supli.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Nie ma jeszcze takiej opcji wprost. Możesz zrobić wirtualny przekaźnik który zostanie załączony przez scripts a na skutek zmiany jego stanu zadziałają reakcje
YoMan