Poradnik użytkownika

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
klimasstudio

Myślę że taki spis z podziałem na rozdziały i ogólny szkielet opisu byłby super rozwiązaniem.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Widzę że propozycja została miło przyjęta:-)
klimasstudio wrote: Thu Aug 03, 2023 7:09 am Myślę że taki spis z podziałem na rozdziały i ogólny szkielet opisu byłby super rozwiązaniem.
Wstępny szkic właśnie jest w tym co zaprezentowałem ale jest to moja propozycja a wiadomo ile ludzi tyle wersji :-)

Co do nadzoru wersji dokumentacji nie myślałem o tym i nie wypowiem się. Rozumiem że jeśli pisze się taka dokumentację w powiązaniu z githubem bo nie pisze się tego w klasyczny sposób jak w Wordzie ale raczej jak tekst obwsrowany jakimiś częściami kodu które definiują styl punktory itp?
To co zamieściłem w spisie jestem w stanie napisać ale jak wspomniałem na początku nie mam wszystkich urządzeń. W planie miałem też dodać tam rozdział do ciekawych projektów na zasadzie krótkiego opisu i link do forum żeby zainteresowany tam sobie znalazł szczegóły i pomoc.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

myxhir wrote: Thu Aug 03, 2023 7:51 am Widzę że propozycja została miło przyjęta:-)
klimasstudio wrote: Thu Aug 03, 2023 7:09 am Myślę że taki spis z podziałem na rozdziały i ogólny szkielet opisu byłby super rozwiązaniem.
Wstępny szkic właśnie jest w tym co zaprezentowałem ale jest to moja propozycja a wiadomo ile ludzi tyle wersji :-)

Co do nadzoru wersji dokumentacji nie myślałem o tym i nie wypowiem się. Rozumiem że jeśli pisze się taka dokumentację w powiązaniu z githubem bo nie pisze się tego w klasyczny sposób jak w Wordzie ale raczej jak tekst obwsrowany jakimiś częściami kodu które definiują styl punktory itp?
To co zamieściłem w spisie jestem w stanie napisać ale jak wspomniałem na początku nie mam wszystkich urządzeń. W planie miałem też dodać tam rozdział do ciekawych projektów na zasadzie krótkiego opisu i link do forum żeby zainteresowany tam sobie znalazł szczegóły i pomoc.
Visual Studio Code ma fajna wtyczkę do Markdowna, która sugeruje błędy i pozwala na wizualizację tekstu, a sam Markdown jest mega prosty, w przeciwieństwie do HTMLa to opiera się na wcięciach i kilkunastu znacznikach, więc nie powinno być problemu.

Co do wersjonowania Github wydaje się najlepszym pomysłem, bo każdy może zgłosić PullRequest i wszyscy widzą co inni zgłaszają + pokazuje pogląd Markdowna.

Read the Docs używa Sphinxa, który łagodnie mówiąc nie jest przyjazny użytkownikowi i czasem ciężko uzyskać prosty efekt w stylu tabelki gdzie jest dużo tekstu, trzeba formatować CSSami itd. - używałem w jednym projekcie i nie polecam...
myxhir

na razie chyba odpuszczę inne aplikacje niż Word, jest dla mnie szybszy. Jak napiszę całość którą zakładałem to wówczas można to potem przenieść na coś innego. Prace idą powoli ale systematycznie gdyż pisanie w konwencji jaką sobie założyłem trochę czasu zabiera a robię to w wolnej chwili ;) zaktualizowałem plik w pierwszym poście. być może finalnie przeniosę to na dysk Google.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Przydałby się jakiś "przewodnik", żeby np. dwie osoby nie pisały o tym samym i zachować spójność. Coś jak prowadzenie projektu na GitHubie.
Ja mogłbym coś popelnic ale nie jestem w stanie teraz sie zobowiazac co do czasu. A moze się znikąd pojawic czas i wena wtedy moge kliknąc, zerknąć jaki temat jest wolny i coś skrobnąc.
YoMan
Has thanked: 7 times

YoMan wrote: Tue Aug 08, 2023 10:55 am
Już o tym wspominałem lecz pytanie kto szkielet mógłby przygotować, niewątpliwie ktoś o dużej wiedzy ogólnej. Pozostaje również otwarta kwestia narzędzia.
krycha88
Been thanked: 5 times

już jakiś czas zaczęliśmy pisać poradnik dla GUI https://gui-generic-builder.supla.io/guide/ ale nie jest to takie proste jakby się wydawało :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
myxhir

krycha88 wrote: Tue Aug 08, 2023 11:45 am już jakiś czas zaczęliśmy pisać poradnik dla GUI https://gui-generic-builder.supla.io/guide/ ale nie jest to takie proste jakby się wydawało :)
zgadzam się że nie jest proste, ostatnio mam mniej czasu na takie pisanie ale jak już się podjąłem to dokończę pracę a potem jak wspomniałem wcześniej wrzucę to na dysk google razem z plikiem edycyjnym i niech społeczność zadecyduje co z tym zrobi czy to będzie wykorzystane i przeniesione na GITa - mi osobiście brakuje wiedzy o tym jak tym w pełni zarządzać. Na pewno jak bym załapał podstawy to się okazałoby to dziecinnie banalne ale nie chce poświęcać na to zasobów ;) Do poradnika na 1 stronie dodałem datę także będzie widać z pierwszego postu w jakim dniu był generowany plik.

Return to “Pomysły i koncepcje”