@Duch__ jako do znawcy tematu SATELa jeszcze mi się urodziło pytanie ... czujki (mam różne ale wszystkie podobnie działają) mają dwa stany wzbudzenia. Pierwszy zaświeca się dioda zielona (lub opcja dwa: mruga na niebiesko) i drugi dioda zmienia kolor na czerwony (lub świeci ciągle na niebiesko). Teo podwójne wzbudzenie jest chyba do zmniejszenia fakowych alarmów (jeżeli dobrze mnie informowali to piewrszy to klasyczny PIR a drugie mikrofala lub coś podobnego) ale ... czy to jest realizowane "w czujce" i ona wysyła sygnał do centrali dopiero w drugim stanie czy też przekazuje oba te sygnały do centrali i tam jest realizowany wybór sygnału wzbudzającego alarm.
Jeżeli to drugie to da się ten sygnał wyciągnąć?
SuplaSatelIntegrator 2.1.0 - program do integracji Supla z SATEL
-
YoMan
-
Masz czujki PIR zwykłe które mają jeden sensor i reagują na zmianę temperatury w pomieszczeniu. Przykładowo masz 20st w pomieszczeniu i pojawia się obiekt o temp 36.6. Jest różnica temperatur wiec czujka wykrywa to jako ruch. Stosuje się je w pomieszczeniach o stałych warunkach temperaturowych. PIR nie widzi przez ściany i okna.
Drugi typ masz dualne. Tam jest PIR + mikrofala. PIR jak powyżej opisałem. Mikrofala wykorzystuje zmianę częstotliwości sygnału odbieranego względem nadawanego od przemieszczającego się obiektu. Jeśli te dwa sensory (PIR + mikrofala) zadziałają jednocześnie to jest przesyłany sygnał do centrali o naruszeniu. Mikrofala przenika przez ściany i okna. Stosuje się je głównie w kotłowniach, chłodniach, wentylatorowniach i wszędzie tam gdzie mogą wystąpić gwałtowne wachania temperatury (czujka patrzy na kominek w salonie) lub są przewiewy (np. nieszczelne okna, kratki wentylacyjne, klimatyzatory, garaże). Niewiele czujek ma możliwość rozdzielenia sygnału osobno na PIR i osobno na mikrofale. O ile dobrze pamiętam to Cobalty Satela miały taką możliwość i chyba czujki Vanderbild z serii PDM.
Do precyzyjnego określenia co tam masz musiałbyś wysłać jakieś foto czujnika ale ze względu na bezpieczeństwo sugeruję na PW.
PS. Nie jestem znawcą Satela, ale w branży Security dużo z nimi mam do czynienia.
Drugi typ masz dualne. Tam jest PIR + mikrofala. PIR jak powyżej opisałem. Mikrofala wykorzystuje zmianę częstotliwości sygnału odbieranego względem nadawanego od przemieszczającego się obiektu. Jeśli te dwa sensory (PIR + mikrofala) zadziałają jednocześnie to jest przesyłany sygnał do centrali o naruszeniu. Mikrofala przenika przez ściany i okna. Stosuje się je głównie w kotłowniach, chłodniach, wentylatorowniach i wszędzie tam gdzie mogą wystąpić gwałtowne wachania temperatury (czujka patrzy na kominek w salonie) lub są przewiewy (np. nieszczelne okna, kratki wentylacyjne, klimatyzatory, garaże). Niewiele czujek ma możliwość rozdzielenia sygnału osobno na PIR i osobno na mikrofale. O ile dobrze pamiętam to Cobalty Satela miały taką możliwość i chyba czujki Vanderbild z serii PDM.
Do precyzyjnego określenia co tam masz musiałbyś wysłać jakieś foto czujnika ale ze względu na bezpieczeństwo sugeruję na PW.
PS. Nie jestem znawcą Satela, ale w branży Security dużo z nimi mam do czynienia.
-
Ale ogarniasz więcej niż statystyczna średnia z forumDuch__ wrote: Thu Sep 21, 2023 5:25 pm PS. Nie jestem znawcą Satela, ale w branży Security dużo z nimi mam do czynienia.
Mam kilka rodzajów czujek ale chyba żadna z nich nie jest z tych co wymieniasz. Zatem pewnie czujka dualna (tak, takie mam) wysyła sygnał kiedy nastąpi suma logiczna obu sensorów.
BTW: jest jeden mały bug w programie, który wychodzi jak się chce zwiększyć ilość wejść. Liczba jest ograniczona do 34. Potem na wyższych kanałach wyświetla 242,39 i nie działa
pytanie czy to ten fragment kodu?
Code: Select all
for (int i=1; i <= 33; i++){
if(SATEL_Czas_minuty_linia[i] < 240){SATEL_Czas_sekundy_linia[i] = SATEL_Czas_sekundy_linia[i] + 10;if(++SATEL_Czas_sekundy_linia[i] >= 60){SATEL_Czas_sekundy_linia[i] = 0;++SATEL_Czas_minuty_linia[i];}}
}
i czy tutaj zamiast 33 można wstawić SATEL_max_liczba_wejsc czy trzeba konkretną liczbę?
YoMan
-
Nie ma buga. Jest zadeklarowane liczenie czasu dla pierwszych 32 wejść (33 bo arduino liczy od 0, a nie od 1). Ile wejść centrali chcesz wyświetlić w aplikacji?
-
wpisałem do 60. Tyle mi na pewno nie potrzebne ale teraz nie pamietam ile mam zajetych na centrali. Musze jutro sprawdzić ale na pewno mi brakło ... może 15 dołożyć z lekkim zapasem? .Duch__ wrote: Thu Sep 21, 2023 6:52 pm Nie ma buga. Jest zadeklarowane liczenie czasu dla pierwszych 32 wejść (33 bo arduino liczy od 0, a nie od 1). Ile wejść centrali chcesz wyświetlić w aplikacji?
YoMan
-
Taki mały Off-topic myślę nad zastosowaniem czujek AGATE na zewnątrz domu. Masz jakieś zdanie na ich temat?Duch__ wrote: Thu Sep 21, 2023 5:25 pm PS. Nie jestem znawcą Satela, ale w branży Security dużo z nimi mam do czynienia.
-
Ogólnie nie ufam czujką zewnętrznym. Lepsze są bariery optyczne, ale to wymaga okablowania. Pamiętaj że to jest czujka kurtynowa, a nie przestrzenna. U jednego klienta na czujkach OPAL (przestrzennych) działy się jaja jak berety.
-
Ja wychodzę z założenia, że czujki w środku domu to nieporozumienie jak drzwi pancerne od frontu. Informacja o tym, że jest próba włamania i załączenie alarmu zniechęcającego do dalszego działania złodzieja powinna być zanim dojdzie do szkody np. podejście do drzwi tarasowych i próba ich wyważenia/wyłamanie blokad bo to tędy najczęściej dochodzi do włamania, a nie przez drzwi frontowe. Co mi po informacji, że mi ktoś buszuje już po chałupie alarm raczej ma działanie psychologiczne i zniechęcić, ograniczyć czas potencjalnego złodzieja do działania zanim patrol ruszy dupę i przyjedzie
Słyszałem o problemach z czujkami przestrzennymi dlatego właśnie napisałem o tym modelu kurtynowym dla mojego domu 4-5 sztuk robiło by robotę (mam już okablowanie w narożnikach) i nie martwił bym się, że jak załączę alarm wieczorem to któryś z domowników idąc do WC załączy alarm.
Słyszałem o problemach z czujkami przestrzennymi dlatego właśnie napisałem o tym modelu kurtynowym dla mojego domu 4-5 sztuk robiło by robotę (mam już okablowanie w narożnikach) i nie martwił bym się, że jak załączę alarm wieczorem to któryś z domowników idąc do WC załączy alarm.
-
Zainstaluj kamery. To chyba najlepszy sposób na odstraszenie potencjalnych złodziei. Nowoczesna kamera (a właściwie system dozoru wizyjnego) może np. generować alarmy na podstawie rozpoznawania twarzy. Ale to pewnie więcej w temacie mógłby powiedzieć kolega @Duch__.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Posiadam kamery i mam informacje o wykryciu ruchu wraz z fotką ale to takie upierdliwe, że wyłączyłem te powiadomienia bo przychodziły prawie co 1-5 minut.
Moje kamery to:
3 x DS-2CD2385FWD,
1 x DS-2DE3304W
1 x DS-2DE4A425IW testowa
1 x DS-2CD63C5F-IHVS chińska wersja, która w moim przypadku się nie sprawdziła i jest na sprzedaż, a 2 takie miały zastąpić te kamery wyżej.
Całość mam podpięte do QNAPa obsługuje to program QVR Pro więc nie bardzo mam jak pobrać sygnał do ewentualnego alarmu.
Moje kamery to:
3 x DS-2CD2385FWD,
1 x DS-2DE3304W
1 x DS-2DE4A425IW testowa
1 x DS-2CD63C5F-IHVS chińska wersja, która w moim przypadku się nie sprawdziła i jest na sprzedaż, a 2 takie miały zastąpić te kamery wyżej.
Całość mam podpięte do QNAPa obsługuje to program QVR Pro więc nie bardzo mam jak pobrać sygnał do ewentualnego alarmu.