GKW-01 testy - nowa wersja 23.09.01

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

W aktualizacji jest już dostępny soft 23.09.01 dla GKW-01.

Ważne: warto najpierw zaktualizować sobie apkę testową na Android: viewtopic.php?t=13870
Jeśli na GKW ustawicie sensor binarny, to poprzednia apka będzie się crashować :oops:

Lista zmian dla obecnej wersji:
23.09.01
- dodano potwierdzanie zmian ustawień urządzenia w menu GKW
- dodano obsługę blokowania lokalnego interfejsu użytkownika (wyłączane są wtedy lokalne przyciski na ekranie)
- dodano możliwość wejścia do trybu konfiguracyjnego poprzez >3x reset zasilania (trzeba to zrobić w ciągu kilku sekund - działa tylko gdy lokalny interfejs jest zablokowany)
- dodano możliwość używania portu do zewnętrznego termometru jako wejścia na czunik/kontaktron (np. otwartego okna, karty hotelowej) - gdy jest skonfigurowany to np. otwarte okno wyłącza termostat i nie da się go włączyć, dopóki nie zostanie zamknięte
- połączono funkcje kanału "termostat chłodniczy" i "termostat grzewczy" w jeden "termostat". Wybór między ogrzewaniem a chłodzeniem jest przez zmianę "pod funkcji". Obie podfunkcje mają osobne programy tygodniowe
- dodano opcję do zmiany zachowania co ma się stać, gdy zmienimy nastawę temperatury w trybie "program tygodniowy". Domyślnie ręczna zmiana nastawy powoduje przełączenie w tryb "ręczny". Można to zmienić, aby termostat pozostawał w trybie "program tygodniowy" i tylko tymczasowo przestawił nastawę temperatury.
- dodano obsługę timera odliczającego do menu GKW (można na zadany czas ustawić inną temperaturę)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

A gdzie ten soft?
klew

lukasz06 wrote: Fri Sep 22, 2023 10:20 am A gdzie ten soft?
Tradycyjnie: GKW-01 przełącz w tryb konfiguracyjny, następnie połącz się z Wi-Fi emitowaną przez GKW, wejdź na http://192.168.4.1 i ustawi "firmware update" na yes. Po resecie powinine się zaktualizować (około 1 min będzie szybko migać zielona dioda). Jeśli by to trwało kilka sekund, to coś poszło nie tak. Po update powinien się normalnie uruchomić z nowszym softem.
wsosniak
Been thanked: 1 time

1) aktualizacja przeszła bez problemu

2) w Cloud pojawił sie automatycznie nowy kanał CZUJNIK

3) potwierdzenie zmiany ustawien działa

4) Timer tez działa (trochę sie go naszukałem .... w aplikacji :) a to z poziomu GKW sie robi :) )

5) nie widze żadnych róznic w nowej aplikacji ..... no opócz tego ze czujnik otwarcia mi sie pojawił jak go w cloud właczyłem + na nowo musiałem podefiniować cztery temperatury dla ustawień TYDZIEN bo się wyzerowały

6) po dłuzszym chodzeniu w menu GKW, dwa razy udało mi sie doprowadzic do tego ze przycisk/obszar zatwierdzania przestał działać . Za pierwszym razem stało sie to kiedy chciałem ustawić timer na 1 min i nie mogłem zatwierdzic. Po kilku/kilkunatu kliknięciach w obszar zatwierdzania , w koncu mi sie udało i pojawiła sie tempuratura , zmieniłem na żądaną , ale niestety z tego ekranu juz nie mogłem wyjśc , totalnie sie zblokowało. Zeby rozwiązac problem to z poziomu cloud wprowadziłem GKW w tryb config .... 192.1678.4.1.... SAVE AND RESTART , i poszło (oczywsice pewno tez wyłaczenie i włączenie prądu by pomogło ).
Drugi raz ,stało sie to gdy byłem juz w trybie CONFIG i próbowałem zrobic reset do ustawień fabrycznych . Reset udało mi sie jakimś cudem zrobić (znowu po kilku/kilkunastu kliknięciach) ale już potem nie wyszedłem z menu i musiałem z poziomu 192.168.4.1 zrobic SAVE AND RESTART
pzygmunt
Been thanked: 59 times

4. W aplikacji też będzie timer ale dopiero w kolejnej wersji po oficjalnym wydaniu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
wsosniak
Been thanked: 1 time

6. Od wczoraj (po resecie do ustawień fabrycznych ) nie udaje mi się zreprodukować tego problemu . Chodzi super
Last edited by wsosniak on Mon Sep 25, 2023 8:09 am, edited 1 time in total.
artur_n

Kiedy będzie wydana nowa apka na iOS?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Myślę, że w poniedziałek będzie dostępna dla wszystkich w TestFlight.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew

wsosniak wrote: Fri Sep 22, 2023 11:44 am 5) nie widze żadnych róznic w nowej aplikacji ..... no opócz tego ze czujnik otwarcia mi sie pojawił jak go w cloud właczyłem + na nowo musiałem podefiniować cztery temperatury dla ustawień TYDZIEN bo się wyzerowały
U mnie też programy się wyzerowały. Nie jestem pewien co dokładnie było tego przyczyną, bo w międzyczasie była robiona mocno niekompatybilna zmiana na serwerze i na urządzeniach.
Jeśli u kogoś to wystąpi, to polecam:
1. przełączyć GKW w tryb konfiguracyjny
2. usunąć GKW z Cloud
3. przywrócić GKW do ustawień fabrycznych

Natomiast jeśli u kogoś by takie wyzerowanie się pojawiło już po aktualizacji, to dawajcie znać.
wsosniak wrote: Fri Sep 22, 2023 11:44 am 6) po dłuzszym chodzeniu w menu GKW, dwa razy udało mi sie doprowadzic do tego ze przycisk/obszar zatwierdzania przestał działać . Za pierwszym razem stało sie to kiedy chciałem ustawić timer na 1 min i nie mogłem zatwierdzic. Po kilku/kilkunatu kliknięciach w obszar zatwierdzania , w koncu mi sie udało i pojawiła sie tempuratura , zmieniłem na żądaną , ale niestety z tego ekranu juz nie mogłem wyjśc , totalnie sie zblokowało. Zeby rozwiązac problem to z poziomu cloud wprowadziłem GKW w tryb config .... 192.1678.4.1.... SAVE AND RESTART , i poszło (oczywsice pewno tez wyłaczenie i włączenie prądu by pomogło ).
Drugi raz ,stało sie to gdy byłem juz w trybie CONFIG i próbowałem zrobic reset do ustawień fabrycznych . Reset udało mi sie jakimś cudem zrobić (znowu po kilku/kilkunastu kliknięciach) ale już potem nie wyszedłem z menu i musiałem z poziomu 192.168.4.1 zrobic SAVE AND RESTART
Pady dotykowe kalibrują się na bieżąco i nic nie jest przechowywane w pamięci. Także ogólnie reset zasilania powinien wystarczyć tutaj.
W kolejnej wersji softu, obsługa tych przycisków będzie używała zupełnie innego algorytmu, bo ten stary się nie sprawdził przy innych ekranach, które Zamel przygotował dla GKW. Także mam nadzieję, że ten problem na kolejnym sofcie już nie będzie występował.
Sk_uter
Has thanked: 1 time

Będą jeszcze jakieś zapisy do testów? Przetestował bym do sterowania podłogowym

Return to “Nowości”