Rozłączanie urządzeń po modyfikacji Cloud

Safrad

Cześć,
czemu przy zmianie ustawień urządzenia, niektóre urządzenia (ich zmiana nie dotyczy), się rozłączają na kilkadziesiąt sekund?
Przykładowo, zmieniam wyzwalacze akcji urządzenia X, a urządzenia X, Y, Z się rozłączają na chwile, a urządzenie Q jest dostępne cały czas?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Przy zmianie ustawień, serwer zrywa połączenie ze wszystkimi telefonami i urządzeniami podłączonymi do konta.
Nie ma tam żadnych ograniczeń czasowych.
Jeśli urządzenie ma dobrej jakości połączenie z Internetem, to ponowne połączenie nawiąże w 1-3s.
Jeśli coś łączy się wolniej, to pewnie na problem z siecią.
Sprawdź w apce ikonkę (i). Jeśli zasięg wifi jest poniżej 30% to jest to zbyt mało.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

klew wrote: Sat Sep 23, 2023 2:53 pm Przy zmianie ustawień, serwer zrywa połączenie ze wszystkimi telefonami i urządzeniami podłączonymi do konta.
Jeśli urządzenie ma dobrej jakości połączenie z Internetem, to ponowne połączenie nawiąże w 1-3s.
Sprawdź w apce ikonkę (i). Jeśli zasięg wifi jest poniżej 30% to jest to zbyt mało.
Tak swoją drogą jaki jest powód tego? Jest to kompletnie nielogiczne żeby restartować wszystko co się ma w domu z powodu zmiany konfiguracji w jednym urządzeniu
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

[email protected] wrote: Sun Sep 24, 2023 5:29 pm
klew wrote: Sat Sep 23, 2023 2:53 pm Przy zmianie ustawień, serwer zrywa połączenie ze wszystkimi telefonami i urządzeniami podłączonymi do konta.
Tak swoją drogą jaki jest powód tego? Jest to kompletnie nielogiczne żeby restartować wszystko co się ma w domu z powodu zmiany konfiguracji w jednym urządzeniu
Takie są założenia protokołu Supla. Zrywane jest połączenie wszystkich urządzeń podłączonych do konta na serwerze. Po ponownym podłączeniu pobierają co mają pobrać i tyle. Urządzenia się nie restartują, po prostu zestawiają na nowo połączenie najszybciej jak jest to możliwe. Normalnie w Cloud nie grzebiesz przecież bez końca ;)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
[email protected]

lesny8 wrote: Sun Sep 24, 2023 6:48 pm
[email protected] wrote: Sun Sep 24, 2023 5:29 pm
Takie są założenia protokołu Supla. Zrywane jest połączenie wszystkich urządzeń podłączonych do konta na serwerze. Po ponownym podłączeniu pobierają co mają pobrać i tyle. Urządzenia się nie restartują, po prostu zestawiają na nowo połączenie najszybciej jak jest to możliwe. Normalnie w Cloud nie grzebiesz przecież bez końca ;)
No niby tak, ale dziwne to jest i niepotrzebne, ja bym zrywał tylko połączenie z tym jednym urządzeniem 🤔
klew

[email protected] wrote: Sun Sep 24, 2023 7:17 pm No niby tak, ale dziwne to jest i niepotrzebne, ja bym zrywał tylko połączenie z tym jednym urządzeniem 🤔
Jak ja bym to robił od początku, to bym wcale nie zrywał :P
[email protected]

klew wrote: Mon Sep 25, 2023 7:01 am
[email protected] wrote: Sun Sep 24, 2023 7:17 pm No niby tak, ale dziwne to jest i niepotrzebne, ja bym zrywał tylko połączenie z tym jednym urządzeniem 🤔
Jak ja bym to robił od początku, to bym wcale nie zrywał :P
No wiadomo, ale tak schodząc na ziemie, to w obecnej konfiguracji wydaje mi się, że ograniczając się do modyfikowanego urządzenia, mamy możliwość rzeczywistego monitorowania pozostałych bez potrzeby rozważań, że czemu moja roleta się łączyła ponownie wczoraj, gdzie jej nie dotykałem itd :P
klew

[email protected] wrote: Mon Sep 25, 2023 7:06 am No wiadomo, ale tak schodząc na ziemie, to w obecnej konfiguracji wydaje mi się, że ograniczając się do modyfikowanego urządzenia, mamy możliwość rzeczywistego monitorowania pozostałych bez potrzeby rozważań, że czemu moja roleta się łączyła ponownie wczoraj, gdzie jej nie dotykałem itd :P
Ja tam nie stosuję mikro-managementu względem moich urządzeń Supli ;P. Nawiązanie połączenia po utracie to kwestia 1-3 s.
Kiedyś mi te resety też przeszkadzały, ale u mnie była to "choroba początkującego" ;). Na początku wszystko się klika, przegląda, ustawia po setki razy. Ale z czasem to przechodzi i zmiany ustawiń w Cloud robi się raz na tydzień, albo raz na miesiąc. A na uptime urządzeń wcale nie patrzę. Dopóki wszystko działa, to nie mam potrzeby tam zaglądać.
PuteR

Te resety są bardzo wkurzające jeśli łączy się suple z HA. W przypadku oparcia automatyzacji HA o stan przekaźników z supli w momencie resetu automatyzacja zupełnie nie potrzebne się wykonuje. Niestety trzeba z tym jakoś życia chociaż żona często się wkurza jak coś zmieniam, że jej rolety się podnoszą i opuszczają.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

W automatyzacjach powinieneś sprawdzać czy encja jest online.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Pomoc”