Otwieranie rolety po wyłączeniu budzika

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
shimano73
Been thanked: 1 time

Cześć
Na jednej z facebook’owej Suplowej grupie kolega zapytał czy jest możliwe aby roleta się otwierała w chwili wyłączenia budzika na jego iPhone.
Bardzo mnie to zaciekawiło i teraz już wiem że można , że da się , że działa. Teraz mogę się tym pochwalić jak to tego dokonać , oto mój sposób
Na początku musimy utworzyć link bezpośredni do otwierania rolety/ grupy rolet. Następnie na Iphone w aplikacji „Skróty” tworzymy automatyzację, w której klikamy „nowa automatyzacja” i wybieramy „Alarm” w opcjach klikamy „jest wyłączony” i zaznaczamy na który alarm ma reagować u mnie jest „pobudka”. Następnie dodajemy czynność , wybieramy WWW i URL gdzie najlepiej wkleić link bezpośredni z otwierania. Poniżej są sugestie następnej czynności wybieramy „Pobierz zawartość URL” i gotowe .
Testujcie , dajcie zanć czy u was też działa :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

A w tam tym tygodniu sobie myślałem o takiej zależności i proszę jest możliwość 😁. Chciałem żeby po wyłączeniu budzika przychodziło powiadomienie o aktualnej temperaturze i wilgotności na dworze . I udało się nawet lepiej po wyłączeniu miła pani mówi jaka jest temperatura .
Dzięki za podpowiedź jak ustawić taką zależność 😁
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

To jak będzie 98% wilgotności i 2°C i budzik by mi to powiedział, to bym się zawinął na drugi bok i dalej spał. Do kitu taki budzik :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
shimano73

LukiSpajder wrote: Wed Sep 27, 2023 6:29 pm A w tam tym tygodniu sobie myślałem o takiej zależności i proszę jest możliwość 😁. Chciałem żeby po wyłączeniu budzika przychodziło powiadomienie o aktualnej temperaturze i wilgotności na dworze . I udało się nawet lepiej po wyłączeniu miła pani mówi jaka jest temperatura .
Dzięki za podpowiedź jak ustawić taką zależność 😁
Zrobił bym sobie tego więcej ale ogarnianie tego na telefonie zbyt podnosi mi ciśnienie a lekarz kazał oszczędzać nerwy 🤣

LukiSpajder

:D
Zobaczę jak to będzie funkcjonować , czy rodzince nie będzie przeszkadzać poranne info o temperaturze - czytaj żonie 😁. Choć otwieranie głosowe bramy się przydaje i działa dość sprawnie
viewtopic.php?t=9696,
shimano73

Ten sposób z linku ma wadę 😉, nie sprawdza czy podczas próby otwarcia nie jest przypadkiem otwarta i odwrotnie . Przydaje się przy wolno ruchliwej bramie i dużym ruchu na drodze 😁
Zrobiłem sobie również „status gate” i wówczas mogę sprawdzić gdy już wyjechałem czy aby napewno się zamknęła

LukiSpajder

Wydaje mi się że sprawdza stan położenia bramy . Ja mam utworzoną scenę i tam 2 bramy wjazdowa i garażowa otwierana z opóźnienie . Z tej sceny link jeden na otwórz a druga scena na zamknij tyle że nie ma zwłoki na bramie garażowej zamykają się jednocześnie . Gdy są zamknięte a powiem Close the gate to nic się nie dzieje. Nawet gdy jedna bram jest otwarta a druga zamknięte a wypowiem Open the gate o otworzy ta zamkniętą a otwarta się nie ruszy. Mam po dwa czujniki na bramach ale nie wiem czy to ma znaczenie.
A teraz jeszcze zrobiłem testy 😁 jedynie zamieszanie się robi jak bramy są w trakcie otwieranie i powiem żeby się zamknęły to się zatrzymują to pewnie związane jest z napędem bramy start-stop -start . Ale po ponownej powiedzeniu otwarcia / zamknie wykonuje .
Myśle że takich przypadków będzie mało 😁.
Testuje to chyba od miesiąca i zadowolony jestem 😁
shimano73

Aby sprawdzać stan bramy musisz wywołać link bezpośredni ze stanem czujnika , a tam tego nie widzę , nie ma też instrukcji warunkowych .
Może że to działa inaczej niż u mnie , przyznaje nie sprawdzałem tego sposobu ,

LukiSpajder

Przez kometę Open the gate wywołuje tylko link bezpośredni ze sceną otwórz , chyba cloud sprawdza czy bram jest otwarta .
shimano73

LukiSpajder wrote: Thu Sep 28, 2023 5:46 pm Przez kometę Open the gate wywołuje tylko link bezpośredni ze sceną otwórz , chyba cloud sprawdza czy bram jest otwarta .
A widzisz jednak się pomyliłem ;) Tylko przy próbie otwarcia otwartej bramy nic się nie dzieje i nie wiesz dlaczego , możesz się domyślać ale nie pewność pozostaje , u mnie wówczas siri gada że jest już otwarta :D

Return to “Pomysły i koncepcje”