Supla a rachunki za prąd... 💣

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

No i przyszedł rachunek za prąd po nowemu... Prognoza na 5 miesięcy 2234 kW i 3020 zł...
Oj trzeba będzie ciąć... oj trzeba będzie...

Wiadomo, Supla tu nie jest winna :) Ale może pomoże ogarnąć marnotrawstwo.
Może jakiś mały "panelik" rekompensujący stałe zużycie 15kW dziennie?

Chętnie poczytam jak sobie radzicie z tematem.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Pietras81
Been thanked: 1 time

To na bogato 15kwh. Ja mam na dachu 3.7kwp i z 15 może 16 dziennie zimą bez slonca zszedłem do 6kwh teraz przy ładnej pogodzie. Co nie zmienia faktu ze nawet w nocy ponad 180w/h non stop. Mając suple mam przynajmniej świadomość.
https://pietras-81.aqi.eco/
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

trochę duże to zużycie. Ja osobiście z życia wyeliminowałem czajnik na prąd kosztem Gazu - pytanie czy Ty masz płyte indukcyjną czy gazową. Większość urządzeń mam podłączone pod Gosunda które są kluczowe. Nie podłączałem zmywarki, pralki czy lodówki bo wg mnie to bez sensu ^^ tych urządzeń nie będę wyłączał kiedy i tak nie działają no wyjątek lodówka. Głośniki do TV mam pod Gosuna i TV mam pod Gosunda (w TV wybrane nskie użycie energi przez co nie jest na pełnym czuwaniu i pobiera znikome ilości) mam zrobione że jak włączę TV i pobór jest 15 W wówczas włączam głośniki podobnie przy wyłączeniu TV jeśli pobór spadnie poniżej 4W to wyłączam je, to samo mam z komputerem odłączam przez Gosunda Listwe gdzie jest podłączony laptop,monitor i inne duperele związane z kompem ;) tak wygląda moje dzienne zużycie na przestrzeni 90 dni. Mam mieszkanie o powierzchni ok 64 m^2 i defacto ogrzewanie gazowe :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja przy takich rzeczach stosuję zasadę: najpierw zmierz :)
Ciężko o jakieś rady, jak nie wiadomo na co ten prąd idzie.

Przy takim zużyciu, to zgaduję, że może wodę masz grzaną przepłwowo lub bojlerem? Jeśli tak, to może warto rozważyć montaż pompy ciepła do CWU? Ogólnie trzeba mieć spore zużycie, aby to się opłacało, ale pompę do CWU można wrzucić w ulgę termomodernizacyjną, więc zależnie w jakie kto progi podatkowe wpada, może być czasem całkiem niezła ulga.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__
Been thanked: 6 times

Dom 115m2, dwoje dorosłych + niemowlę. CO i CWU z gazu. Kuchenka gazowa. Lodówka, zmywarka, pralka. Część urządzeń wyłączanych automatycznie po uzbrojeniu domu.
Screenshot_2023-09-29-11-57-49-893_org.supla.android.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pablo5

A u mnie wygląda to tak:
2x grzałka w bojlerach po 140l; grzałka 500W w grzejniku w łazience; plazma z 2009r
Albert

pablo5 wrote: Fri Sep 29, 2023 10:29 am A u mnie wygląda to tak:
2x grzałka w bojlerach po 140l; grzałka 500W w grzejniku w łazience; plazma z 2009r
O kurla niezłe zużycie za miesiąc 🫣🫣
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Plazma jednak swoje ciągnie ... ;)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

co prawda nie mam jeszczcze licznika suplowego na wejściu ale na podstawie danych z Taurona + kilku opomiarowanych rzeczach wychodzi mi dzienne zużycie po wyłączeniu grzania i chłodzenia (klima) i ogrzania CWU (grzałką, rzadko) na poziomie 15,77 kWh/dzień (średnia ze 100 dni)
Z ciekawości ostatnio pomierzyłem oświetlenie LED (60-70% całego oświetlenia) i wyszło, że jak odpalę wszystkie LEDY to one same żrą 1kW :shock:
YoMan
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

YoMan wrote: Fri Sep 29, 2023 12:37 pm co prawda nie mam jeszczcze licznika suplowego na wejściu ale na podstawie danych z Taurona + kilku opomiarowanych rzeczach wychodzi mi dzienne zużycie po wyłączeniu grzania i chłodzenia (klima) i ogrzania CWU (grzałką, rzadko) na poziomie 15,77 kWh/dzień (średnia ze 100 dni)
Z ciekawości ostatnio pomierzyłem oświetlenie LED (60-70% całego oświetlenia) i wyszło, że jak odpalę wszystkie LEDY to one same żrą 1kW :shock:
LEDy to zguba. Kiedyś jak w pokoju wisiała jedna 100 W, to każdy oszczędzał. Teraz panuje poczucie, że LEDy "nic" nie biorą mamy nawłączane kilkadziesiąt lampek w każdym miejscu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”