Znaczy się, ja mocno marnuję prąd...
2 osoby plus piesek, dom 124 m2, piec gazowy do c.o. i c.w.u., ale jak grzeje to 100W prądu pociągnie, kuchnia z palnikami gazowymi, ale piekarnik elektryczny, lodówka, pralka, żelazko, zmywarka, czajnik, mikrofalówka, minipiekarnik, opiekacz, tostownica, ekspres, wyciskarka, komputer PC, 2 laptopy, NAS, 2 netbooki, 2 serwery Fujitsu Q920, urządzenia sieciowe Unifi, TV z dekoderem, oświetlenie podbitki i parę drobiazgów...
ok. 15-17 kWh na dobę to chyba i tak dużo...
Supla a rachunki za prąd... 💣
-
zuchnet
15kWh na dobę czy to dużo ?
Moim zdaniem nie ! jeśli mieszkasz w domu a nie w nim tylko śpisz to jest bardzo mało.
W sytuacji kiedy domownicy opuszczają dom od 8 do 17 wracając tylko na sen takie zużycie było by dość spore ja wychodzę z założenia że w domu się mieszka i to co ma brać prąd niech bierze oczywiście w granicach rozsądku.
Mam w sąsiedztwie kilka przypadków gdzie zamontowano PC i 15 razy w siągu doby sprawdzają jakie zużycie prądu ...
Nie mam zamiaru biegać za każdym i wyłączać światła ani mówić aby gotować czy prać wtedy kiedy świeci słońce bo to trochę chore..
Moim zdaniem nie ! jeśli mieszkasz w domu a nie w nim tylko śpisz to jest bardzo mało.
W sytuacji kiedy domownicy opuszczają dom od 8 do 17 wracając tylko na sen takie zużycie było by dość spore ja wychodzę z założenia że w domu się mieszka i to co ma brać prąd niech bierze oczywiście w granicach rozsądku.
Mam w sąsiedztwie kilka przypadków gdzie zamontowano PC i 15 razy w siągu doby sprawdzają jakie zużycie prądu ...
Nie mam zamiaru biegać za każdym i wyłączać światła ani mówić aby gotować czy prać wtedy kiedy świeci słońce bo to trochę chore..
2 x SBW-02,
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Tu niestety ale jestem podobnego zdania. Mam PV ale nie po to żeby zastanawiać się czy mogę odpalić zmywarkę lub express do kawy, bo akurat chmury na niebie. Co nie zmienia faktu że auto konsumpcja w moim wypadku nie przekracza 15% zapotrzebowania.zuchnet wrote: Sun Oct 01, 2023 11:04 am 15kWh na dobę czy to dużo ?
https://pietras-81.aqi.eco/
-
desaint
Hehe, co to jest 15kWh.
Pamiętam, jak się wprowadzalismy, jakies 7 lat temu, to średnie dobowe zużycie było około 11kWh.
Ale sierpień, ciepło było to i klima miała co robić...
Pamiętam, jak się wprowadzalismy, jakies 7 lat temu, to średnie dobowe zużycie było około 11kWh.
Ale sierpień, ciepło było to i klima miała co robić...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
zuchnet
Moje zdanie w tej kwestii jest takie.
Twórca tematu pisze ze zużycie dobowe 15kWh to duże w tym włącza pracę która wykonuje w domu.
To ja zapytam skromnie drogi Panie jakiego zużycia oczekujesz 5kWh bo dla mnie to już delikatnie paranoja.
Miesiecznie 450kWh x 1.20zl = 540zl to połowa tego co muszę wydac na paliwo dojeżdżając do pracy.
Moim zdaniem osuplowanie wszystkiego w domu to nie jest dobry pomysł.
Twórca tematu pisze ze zużycie dobowe 15kWh to duże w tym włącza pracę która wykonuje w domu.
To ja zapytam skromnie drogi Panie jakiego zużycia oczekujesz 5kWh bo dla mnie to już delikatnie paranoja.
Miesiecznie 450kWh x 1.20zl = 540zl to połowa tego co muszę wydac na paliwo dojeżdżając do pracy.
2 x SBW-02,
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01
-
Pietras81
A to ja napisze inaczej czytając kolegi opiszuchnet wrote: Sun Oct 01, 2023 4:26 pm Moje zdanie w tej kwestii jest takie.
2xMEW-01 - i kto tu mówi osuplowaniu i inwigilacji energii
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Tu się nie zgodzę. Gonie wszystkich za nie wyłączanie świateł. Dzieciaki odpalaja światło w pokoju i idą sobie... a 100-200w idzie. Po co? Jeden niech tlumaczy sknerstwem, drugi ochrona środowiska... a ja nie lubię marnować. Mogę na coś wydać 100 zl ale szkoda mi 1zl wyrzucić po nic. Tak samo nie ma żadnego problemu w dzisiejszych sprzętach żeby np. Zmywarka czy pralka ruszyła o 12 kiedy jest szansa na PV a nie trzeba odpalać o 22 (jeżeli nie ma potrzeby)zuchnet wrote: Sun Oct 01, 2023 11:04 am 15kWh na dobę czy to dużo ?
Jak ze wszystkim umiar jest wskazany, zarówno przy używaniu jak i oszczędzaniu.
BTW też mi się wydawało 15-16kwh/dz dużo ale widzę że większość ma taką średnia przy mniejszych metrażach. @Goral64 u ciebie myślę sprzęt IT może być odpowiedzialny za 50% tego zużycia, każdy PC niech bierze 200w przez 14h to już masz prawie 3 kwh x kilka sztuk = 8-9kWh/dz
YoMan
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
To dla porównania. Mieszkanie w bloku ok. 70 m2. Centralne ogrzewanie i ciepła woda z miejskiej sieci ciepłowniczej, gazu brak. Na co dzień dwie osoby, a w lipcu i sierpniu trzeci osobnik w postaci studenta. Klimatyzacja trochę popracowała. W czerwcu byliśmy 2 tygodnie na urlopie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
Sięgnąłem po wykres Mewki za wrzesień i zdziwko... ok. 12 kWh dziennie to chałupa bierze bez nas! Od 9 do 17 byliśmy nad morzem...
Chodził tylko sprzęt sieciowy i monitoring, lodówka, Supla, sprzęt stand-by i oświetlenie ledowe na zewnątrz...
Chodził tylko sprzęt sieciowy i monitoring, lodówka, Supla, sprzęt stand-by i oświetlenie ledowe na zewnątrz...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Pietras81
Az mnie nakłoniliście do analizy. Nie chcę mi się już bawić w Excelu bo poklikałem na tel. ale porównując mam całkiem nie zle wyniki.
Maj 227 499 628 356
Czerwiec 221 440 575 356
Lipiec 204 422 550 332
Sierpień 237 315 433 355
Wrzesień 225 416 508 317
Tak trochę wyjaśnienia. 1 Energia pobrana, 2 Energia oddana do sieci, 3 Energia wyprodukowana, 4 Energia zużyta.
Średnio wychodzi 350 kwh w miesiącu, dzieląc przez 30 to w granicach 11.6 kwh na dobę.
Jest nas trójka ogrzewanie, ciepła woda i kuchenka na gaz. Bez suszarki. Reszta pewnie podobnie jak wszyscy. Co prawda nie pale świateł przed domem przez całą noc jak niektórzy bo trochę to dla mnie marnotrastwo ale też nie siedzimy po ciemku.
A zapomniale jeszcze ponad 200 litrów akwarium i od czerwca filtr piaskowy w basenie ogrodowym.
Maj 227 499 628 356
Czerwiec 221 440 575 356
Lipiec 204 422 550 332
Sierpień 237 315 433 355
Wrzesień 225 416 508 317
Tak trochę wyjaśnienia. 1 Energia pobrana, 2 Energia oddana do sieci, 3 Energia wyprodukowana, 4 Energia zużyta.
Średnio wychodzi 350 kwh w miesiącu, dzieląc przez 30 to w granicach 11.6 kwh na dobę.
Jest nas trójka ogrzewanie, ciepła woda i kuchenka na gaz. Bez suszarki. Reszta pewnie podobnie jak wszyscy. Co prawda nie pale świateł przed domem przez całą noc jak niektórzy bo trochę to dla mnie marnotrastwo ale też nie siedzimy po ciemku.
A zapomniale jeszcze ponad 200 litrów akwarium i od czerwca filtr piaskowy w basenie ogrodowym.
Last edited by Pietras81 on Sun Oct 01, 2023 7:51 pm, edited 1 time in total.