Plany

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

[email protected] wrote: Mon Oct 02, 2023 2:53 pm
klew wrote: Mon Oct 02, 2023 1:04 pm
Ale w co tu ktoś "brnie"? Kanał termometru istnieje od dawna i raczej zmian jakichś nie ma ;)
Te istniejące kanały pomiarowe nie konkurują w żaden sposób z KPOP.
Nie pozbędziemy się też tych kanałów, bo nie zmusisz tysięcy użytkowników do aktualizacji softu na urządzeniach i do migracji danych do jakiegoś innego formatu, który w wielu sytuacjach nic nie zmienia.

Do tego do niedawna założenie KPOP było takie, że urządzenie nic nie wie o tym kanale. Ma po prostu pomiar w postaci jakiejś liczby i to wysyła do serwera (gotowa implemnetacja po stronie urządzenia to kilka linijek ;) https://github.com/SUPLA/supla-device/b ... ent_base.h ) . Cała konfiguracja miała być robiona przez użytkownika po stronie Clouda.
Oczywiście robiąc soft na urządzeniu możesz mieć wiedzę, że to jest temperatura, ale w ogólności tak być nie musi.
Raczej nie było też zakładane, że KPOP może mieć zmienaine funkcje (np. termometr, czujnik ciśnienia). KPOP ma funkcję "kanał pomiarowy ogólny" i w jego konfiguracji się wszystko ustawia.

Dopiero funkcjonalności dodane przy termostacie trochę wpływają na tą koncepcję, bo na "dużą skalę" dodaliśmy możliowśc wymiany konfiguracji między urządzeniem a serwerem (w obie strony). Także pewnie ten kawał wykonanej pracy pozwoli na to, aby urządzenie mogło odczytać config KPOP z serwera i dzięki temu na jakimś wyświetlaczu lokalnym pojawi się dobrze sformatowany pomiar z jednostką.
Gdybyśmy wprowadzili KPOP zanim usiedliśmy do termostatów, to by tego na pewno nie było w "pierwszym wydaniu KPOP".
Czysto teoretycznie bo podoba mi się niesamowicie temat KPOP od strony technicznej, gdyż piszę w pracy aplikację typu https://en.wikipedia.org/wiki/Andon_(manufacturing) która na podstawie takiego KPOP prezentuje dane:

Istniejące kanały pomiarowe konkurują o zasoby jak wasz czas ;) a jak widać tego się nie da kupić :P Z perspektywy programisty - kręcenie bata na siebie, bo skoro teraz to taki wielki problem zrobić KPOP z istniejącego kanału temperatury, to znaczy, że utrzymując KPOP i pozostałe kanały trzeba będzie podwójnej roboty, gdzie KPOP to jest i tak uogólnienie np. temperatury.

Co do wymuszania aktualizacji - no niekoniecznie, wystarczy ze Cloud potrafi interpretować co do niego przychodzi :P pije do wzorca projektowego Adapter.

A co do konkretów i konfiguracji KPOP - proponowałbym, że urządzenie może zgłosić funkcje kanału (jak teraz każde DIY) oraz jednostkę przesyłanej wartości, ale jak tego nie zrobi to można ustawić w Cloud - czemu tak? Bo elastyczność jest super, ale po zmianach na urządzeniu pojawiają się konflikty, których pewnie można by w ten sposób uniknąć i nie trzeba by konfigurować kanałów wiele razy przy zmianach kodu.
To co piszesz mocno mija się z rzeczywistością. Istniejące kanały pomiarowe są podstawowym elementem budującym ekosystem SUPLA i nie zajmują dodatkowego czasu programistów. Natomiast próba ich zamiany na KPOP jak to sugerował kolega @dobo to:

1. strata czasu,
2. konieczność przepisania ogromnej ilości softu na nowo,
3. możliwa destabilzacja pracy już istniejącego oprogramowania,
4. last but not least - swoją szybkość działania SUPLA zawdzięcza między innymi działaniem w stylu assemblera a nie JAVY ;-) - w momencie gdy do serwerów płynie taki strumień danych to dedykowany kanał do temperatury ma znacznie mniej danych nagłówkowych do przesłania - a to ma znaczenie.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
dobo

Gdzie widzisz stratę czasu jeśli KPOP powstanie to tamte kanały po migracji (aktualizacji starych urządzeń) będą zbędne bo powstanie dużo bardziej "elastyczny" kanał.
Co do ad 2 zgodzę się ale gdyby to zrobiono 4 lata temu tych urządzeń było by dużo mniej - to jest problem zaniechania KPOP.
Ad 3 niby jak miało by destabilizować niech to sobie działa np 2 lata, a potem kto nie zrobił aktualizacji dobrowolnie ten ma przymusową aktualizację bo mu w apce nie będzie wyświetlało danych :lol: ba można przecież w nowym wydaniu apki dać informację aby przeprowadzić aktualizację związaną właśnie z migracją na KPOP.
Ad 4 przecież ta informacja co to za kanał niech jest przesyłana między cloud, a urządzeniem tylko przy jego rejestracji potem niech lecą już tylko wartości.

P.S.
A tak na marginesie to ile jest tych urządzeń (modeli) konsumenckich (do przepisania), które podają dane na temat temperatury, ciśnienia, wilgotności, odległości, głębokości, nasłonecznienia, prądu i innych dupereli?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Kanał KPOP będzie odrębnym kanałem i nie planujemy migrować do niego kanałów takich jak temperatura itp.
Z natury rzeczy KPOP nie dostanie integracji z Google Home, Alexą czy też nie będzie objęty Home Assistant discovery z uwagi na jego nieokreślony charakter. KPOP pozwoli na określenie jednostki lub jednostek (rozważamy możliwość przesyłania wielu pomiarów w jednym kanale) oraz tego czy i jak dane mają być przechowywane (pod np. wykresy). KPOP umożliwi też określenie prezentowanej precyzji oraz możliwe, że układu prezentowanych danych w aplikacji (w przyszłości). KPOP nie nadaje się do urządzeń komercyjnych, które mają z góry określone przeznaczenie. KPOP z założenia jest dedykowany dla DIY.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Ale pasztet się narobił, Panowie wyluzujcie ;)
dobo

lukasz06 wrote: Mon Oct 02, 2023 6:56 pm Ale pasztet się narobił, Panowie wyluzujcie ;)
Jaki pasztet spokojnie to konstruktywna krytyka, która nie powinna być odbierana negatywnie, a pozytywnie bo ma się przysłużyć społeczności i użytkownikom. I naświetlić twórcom kierunki jak to widzą inni, bo twórca może być zaślepiony swoim "sukcesem większym lub mniejszym" bo jak ma tylko ochy i achy gdyż inna treść jest traktowana negatywnie i tak jak napisałem wcześniej na daną osobę nastąpi atak bardziej lub mniej subtelny.

Proszę o wyjaśnienie co obecnie określa charakter kanału temperatury bo dla mnie to jego jednostki tj. stopnie Celsjusza i Farenheita oraz ewentualnie przyjęty zakres pomiarowy w przykładowym zakresie od -273.15 C / -459.67 F (Zero absolutne) do 362 / 683 (Temperatura powierzchni Venus) :)

Nie bardzo kupuję, że KPOP nie da się zastosować w komercyjnych urządzeniach ale to nie mój biznes.
Natomiast jeśli kiedyś zmieni się zdanie to biorę za sugestię niewiele wystarczy dziękuję. Bo jedna firma też na "S" zajmująca się produkcją sterowników do gazu, a tyczyło się problemu bieżącego spalania gazu na godzinę przez samochód bo nie wiedzieli jak to ogarnąć po mojej sugestii, którą wykorzystali nawet nie podziękowali :)
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

pzygmunt wrote: Mon Oct 02, 2023 6:12 pm Kanał KPOP będzie odrębnym kanałem i nie planujemy migrować do niego kanałów takich jak temperatura itp.
Z natury rzeczy KPOP nie dostanie integracji z Google Home, Alexą czy też nie będzie objęty Home Assistant discovery z uwagi na jego nieokreślony charakter. KPOP pozwoli na określenie jednostki lub jednostek (rozważamy możliwość przesyłania wielu pomiarów w jednym kanale) oraz tego czy i jak dane mają być przechowywane (pod np. wykresy). KPOP umożliwi też określenie prezentowanej precyzji oraz możliwe, że układu prezentowanych danych w aplikacji (w przyszłości). KPOP nie nadaje się do urządzeń komercyjnych, które mają z góry określone przeznaczenie. KPOP z założenia jest dedykowany dla DIY.
Moze jednak rozwazyc objęcie HA? Przecież może wysyłać same wartości a użytkownik określi to poprzez np. customize.yaml
Brak KPOP w HA trochę mi go skreśla, będę musiał zostać na kanale temp. i konwertować do innych jednostek :(
YoMan
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

YoMan wrote: Mon Oct 02, 2023 11:30 pm
pzygmunt wrote: Mon Oct 02, 2023 6:12 pm Kanał KPOP będzie odrębnym kanałem i nie planujemy migrować do niego kanałów takich jak temperatura itp.
Moze jednak rozwazyc objęcie HA? Przecież może wysyłać same wartości a użytkownik określi to poprzez np. customize.yaml
Brak KPOP w HA trochę mi go skreśla, będę musiał zostać na kanale temp. i konwertować do innych jednostek :(
Jestem tego samego zdania, jeśli kanał będzie miał funkcję w Supli, to przecież mapowanie do HA będzie jasne dla tych funkcji które są mapowalne do HA, a dla pozostałych trzeba porzeźbić ręcznie?
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Popieram, KPOP powinien być dostępny w HA a przynajmniej nadawać do MQTT.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Myślę że na mqtt będzie widoczny.

Kpop nie będzie miał funkcji do ustawienia.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

klew wrote: Tue Oct 03, 2023 5:39 am Myślę że na mqtt będzie widoczny.

Kpop nie będzie miał funkcji do ustawienia.
No to wyzwanie:
Jak rozróżnić czy wartość to temperatura czy wilgotność ? - > tak znam odpowiedź , że mogę skonfigurować w Cloud, ale jeśli nastąpi konflikt kanałów czy cokolwiek innego się posypie, to za każdym razem kiedy trzeba będzie usunąć urządzenie, trzeba będzie konfigurować Cloud - wg mnie coś takiego nie powinno mieć miejsca, przy np. stacji pogodowej z 10 parametrami to jest porażka.
Kontynuacja pytania: Jeśli np. dla wartości kierunku wiatru chciałbym wyświetlić inna wizualizację niż tylko wartość, np. różę wiatrów?

Return to “Ogólna dyskusja”