MQTT HomeAssistant - urządzenia

sixkiller

i tak jak podałem wcześniej, nie wydaje mi się, że jest to problem z mqtt po stronie HA - zostało postawione od nowa, na innym dysku i skonfigurowany dostęp do supla przez mqtt (wg opisywanego pierwszego sposobu). Także ta instalacja HA nigdy nie mogła wiedzieć o istnieniu tego czujnika usuniętego z supli... W mqtt explorer w danych wysyłanych z supli widzę nowo dodane urządzenie, tego usuniętego nie widzę.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

sixkiller wrote: Mon Oct 02, 2023 12:31 pm masz na myśli to:
Mam na myśli to co widzisz w MQTT Explorerze
SUPLA.... Nareszcie w domu.
sixkiller

więc tak, w MQTT Explorer w ścieżce supla widzę wszystkie moje urządzenia (w tym to, którego klient w HA nie widzi - ID 5714)
w ścieżce homeassistant, jest urządzenie jak na zrzucie, usunięte z clouda
Tak jak wspominałem, HA postawiony i skonfigurowany całkowicie na nowo, HAOS wrzucony na dysk, uruchomiony, założone konto, dodana integracja MQTT i połączona z suplą - żadnych dodatkowych czynności itp.
Zrzuty poniżej:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Zrestartowałem nasz broker na tym serwerze. Może coś mu w pamięci utknęło.
sixkiller

Dziękuję, jest lepiej - usunięte urządzenie już nie wraca, ale problem jest z nowo dodanym urządzeniem. Wykonałem następujące kroki:
- usunąłem integrację mqtt z HA
- usunąłem urządzenie z cloud
- aktywowałem rejestrację urządzeń
- urządzenie się pojawiło, zostało skonfigurowane jako otwieranie furtki
- ponownie skonfigurowałem integrację mqtt - urządzeń w cloud mam 14szt, w mqtt 13szt - brakuje nowo dodanego

W mqtt explorer - analogicznie jak wcześniej, w gałęzi supla - 14 urządzeń, w gałęzi homeassistant - 13 urządzeń, ilość topiców w explorer jest zgodna z ilością encji w HA

Powyższe wykonałem dlatego, gdyż urządzenie którego nie widzę w HA, było dodane wcześniej po usunięciu tego, co zostało.
pzygmunt

HA nie zobaczy "furtki". Taką encję musisz dodać sobie ręcznie.
sixkiller

Dziękuję, ogarnięte :)

Return to “Pomoc”