Supla a rachunki za prąd... 💣

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Strasznie dużo. U mnie na wyjeździe to ok. 1.4 - 1.5 kWh / dobę. Zasilanie dla lodówki, alarmu, Internetu / domowej sieci LAN i sterowników Supli. Sprzęt RTV odłączony.

urlop.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

TV u mnie nie szarpie aż tak wiele...
channel1165.png
Ale jeszcze pooglądam inne wykresy...

Podtrzymanie urządzeń sieciowych, Internetu i monitoringu, NAS , 2 RPi, 2 Fujitsu Q920 i 3 bramki AIS...
channel767.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Duch__
Been thanked: 6 times

Jak miałem kiedyś chochlika w formie starszej daty wieży stereo. W czasie pracy 30W, w czuwaniu 25W... może tym się kieruj. Może masz jakąś lampę z której często korzystasz, a tam jeszcze zwykła żarówka, albo o zgrozo energooszczędna (w szczególności jak jest krótko, ale często włączona), zamiast LED.

Ogólnie wyznaję zasadę że jak nie korzystam z urządzenia, to staram się by było odłączone na listwie.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Duch__ wrote: Tue Oct 03, 2023 4:13 am Jak miałem kiedyś chochlika w formie starszej daty wieży stereo. W czasie pracy 30W, w czuwaniu 25W...
Mam taki amplituner Onkyo, praca 45-55w, czuwanie 38w :( niestety jest po naprawie a nie wiem jak było przed.
YoMan
Been thanked: 1 time

az dzisiaj sprawdzę ile mój ampliturer pobiera prądu w standby :) nawet nie pomyślałbym ze moze pobierac wiecej niz 3W.

Ale na kilku rzeczach już "oszczędziłem" prawie 100 kWh na miesiąc :
1) oswietlenie szafek kuchennych (które świeci sie w zasadzie caly czas od zmroku do momentu jak idziemy spać): firma od montażu kuchni, w 2015 roku zainstalowała mi .... halogeny :) 20Wx4 = 80 W . Wymienłem na LED , teraz pobór to 12W
2) to samo w okapie - tez 20Wx4 = 80 W . (Tez wymienilem na LED ale świecą sie tylko 2 bo 4 LEDy coś za mocno dawało po oczach = 6W )

Razem oszczędnośc (160W - 18W) * srednio 8h/dobe *30= około 35kWh

3) Zmywarka : czasami puszczalismy ją wypełnioną do połowy ... srednio wychodziło 2 cykle na dzień . Okazało się ze da sie puszcać raz a nie dwa :) Oszczędność : 1,3kW *30 = 38 kWh

4) Nowy telewizor : zamiast 180W jest 80W . Oszczędnośc 100W , srednio TV włączone przez 8h/dobe = 24kWh

i wychodzi 35 + 38 +24 = około 100kWh oszczędnosci . I to sie zgadza z odczytami ktore miałem, a które teraz mam,, porównujac analogiczne miesiące z poprzednich lat.

Suma sumarum , prąd podrożał , zużywam mniej = kosztowo wychodzę na to samo co w 2022/2021 :)
zuchnet

Pietras81 wrote: Sun Oct 01, 2023 5:28 pm
zuchnet wrote: Sun Oct 01, 2023 4:26 pm Moje zdanie w tej kwestii jest takie.
Twórca tematu pisze ze zużycie dobowe 15kWh to duże w tym włącza pracę która wykonuje w domu.
To ja zapytam skromnie drogi Panie jakiego zużycia oczekujesz 5kWh bo dla mnie to już delikatnie paranoja.

Miesiecznie 450kWh x 1.20zl = 540zl to połowa tego co muszę wydac na paliwo dojeżdżając do pracy.

Moim zdaniem osuplowanie wszystkiego w domu to nie jest dobry pomysł.
A to ja napisze inaczej czytając kolegi opis
2xMEW-01 - i kto tu mówi osuplowaniu i inwigilacji energii :lol:
Tu nie chodzi o inwigilacje :D :D
Mewek mam znacznie więcej niż 2 opis już dawno nie aktualny.
Czy to kontrola ? raczej nazwał bym to obserwacją i czy zgadza się z tym co dostaję od PGE :lol: ile mogę jeszcze wykorzystać i czy potrzebna będzie druga PV.
Miesięcznie dwie kondygnacje
Parter 2 osoby (ja i żona)
Piętro 3 osoby (emeryci)
Jak pisałem wcześniej nie będę biegał za rodzicami i mówił nie gotuj czy wyłącz TV etc... skoro cały czas są w domu no chyba nie na tym rzecz polega....
2 x SBW-02,
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01
marik_te

U mnie ok 200m2. Dom dwurodzinny na 6 osób. Od zeszłej zimy ogrzewany PC. IT trochę bierze: serwer 3 hdd i 3 ssd, z 5 routerów, jakiś switch 24 port i trochę modułów suplowych. A jako dodatek ups 1k i drugi 3k z zewnętrznymi bateriami litowymi i dwie buforówki do zasilania ledów w pokojach wieczorem lub w trakcie awarii prądu.
I robi się kolo 15kw dziennie bez PC i produkcji z foto

Return to “Ogólna dyskusja”