Plany

pzygmunt
Been thanked: 59 times

KPOP będzie dostępny dla HA ale nie będzie objęty Home Assistant Discovery. Oznacza to, że trzeba będzie sobie samodzielnie encje dodać.
Po prostu na podstawie jednostki będzie trudno stwierdzić z jakim rodzajem encji potencjalnie mamy do czynienia. Np m3.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

pzygmunt wrote: Tue Oct 03, 2023 6:48 am KPOP będzie dostępny dla HA ale nie będzie objęty Home Assistant Discovery. Oznacza to, że trzeba będzie sobie samodzielnie encje dodać.
Po prostu na podstawie jednostki będzie trudno stwierdzić z jakim rodzajem encji potencjalnie mamy do czynienia. Np m3.
Dlatego pisałem o funkcji, np. opcjonalnie.
pzygmunt

Funkcja nie wchodzi w grę.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Ustawienie funkcji na takim kanale, praktycznie sprwadza nas do dedytkowanych kanałów, czyli tego co mamy teraz.
Ogólnie, jeśli masz termometr, to używaj kanału termometru, jeśli masz pomiar wilgotności, to jest też do tego kanał.
Na wszystko na co nie ma dedykowanego kanału/funkcji, używaj KPOP :).

Jego idea jest taka, że nie wymaga dodawania nowych funkcji w Supli, więc każdy może sobie ustawić co potrzebuje.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]

klew wrote: Tue Oct 03, 2023 7:17 am Ustawienie funkcji na takim kanale, praktycznie sprwadza nas do dedytkowanych kanałów, czyli tego co mamy teraz.
Ogólnie, jeśli masz termometr, to używaj kanału termometru, jeśli masz pomiar wilgotności, to jest też do tego kanał.
Na wszystko na co nie ma dedykowanego kanału/funkcji, używaj KPOP :).

Jego idea jest taka, że nie wymaga dodawania nowych funkcji w Supli, więc każdy może sobie ustawić co potrzebuje.
Ok ok , ale jak rozwiązać problem, który opisałem wyżej, tj. konieczność ustawiania wszystkiego od nowa przy konfliktach, lub wyświetlanie wartości w bardziej sensowny sposób niż liczba?
pzygmunt

Konflikt zawsze będzie jak zmienisz typ kanału. Jeśli zmienisz tylko jednostkę lub sposób prezentowania danych to konfliktu już nie będzie.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

[email protected] wrote: Tue Oct 03, 2023 7:38 am Ok ok , ale jak rozwiązać problem, który opisałem wyżej, tj. konieczność ustawiania wszystkiego od nowa przy konfliktach, lub wyświetlanie wartości w bardziej sensowny sposób niż liczba?
Wcześniej pisałeś o temperaturze, wilgotności i innych parametrach do stacji pogodowej. Ogólnie najlepiej by było, gdyby każdy kanał miał swoją funkcję. Temperatura jest w Supli, wilgotność jest. Opady, siła wiatru też są. Ciśnienie jest. Oczywiście brakuje tam historii.

Ponawiając więc to co pisałem wcześniej: do istniejących kanałów, lepiej użyć dedykowanych funkcji. Zresztą sam to proponowałeś, aby móc ustawiać funkcje na KPOP. W Supli bardziej istotna niż typ kanału, jest funkcja. Zrobienie KPOP z funkcjami, to w zasadzie to samo, co robienie kanałów dedykowanych.

Teraz też powtórzę to co pisałem wcześniej - dzięki ogromnej ilości pracy, jaką poświęciliśmy na termostat, praktycznie każdy kanał może dostać możliwość wymiany konfiguracji między urządzeniem a serwerem. To znaczy, że przy KPOP relatywnie prosto można dodać wysyłanie domyślnej konfiguracji podczas rejestracji urządzenia. Nie wiem czy z takiej opcji skorzysta GuiGeneric, bo to dokłada kolejne parametry konfiguracyjne na stronę www urządzenia, ale każdy kto by chciał robić własny soft, będzie mógł mieć taką możliwość, aby sobie ustawić domyślną konfigurację.
To jest temat otwarty, bo zakres pracy przy KPOP, który był ustalony dawno temu, nie jest w 100% aktualny i trzeba będzie ten temat jeszcze raz przemyśleć i przerobić.

Natomiast do róży wiatrów to ja bym dodał dedykowany kanał "kierunek (wiatru)" i dał możliwość wgrania np. 8 ikonek, albo zaimplementować tam ikonki obracające się zależnie od kąta podanego w kanale. To jest dobry przykład tego, czego w KPOP się nie będzie dało zrobić :P
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]

klew wrote: Tue Oct 03, 2023 7:56 am
[email protected] wrote: Tue Oct 03, 2023 7:38 am Ok ok , ale jak rozwiązać problem, który opisałem wyżej, tj. konieczność ustawiania wszystkiego od nowa przy konfliktach, lub wyświetlanie wartości w bardziej sensowny sposób niż liczba?
Natomiast do róży wiatrów to ja bym dodał dedykowany kanał "kierunek (wiatru)" i dał możliwość wgrania np. 8 ikonek, albo zaimplementować tam ikonki obracające się zależnie od kąta podanego w kanale. To jest dobry przykład tego, czego w KPOP się nie będzie dało zrobić :P
Właśnie doszedłem do tego samego wniosku i dlatego nadal dyskutuje :lol:

Skoro i tak trzeba będzie w takim celu dodać nowy kanał to pewnie ktoś inny znajdzie jeszcze kilka takich przykładów, sam podał bym poziom cieczy w postaci zapełnienia kontenera :D ale to wg mnie podważa cel KPOP, nie lepiej było by mieć 1 kanał KPOP z X funkcji pozwalających na zmianę np. wizualizacji czy przesyłania do HA, niż X kanałów dedykowanych + KPOP? Pomijam istniejące kanały temperatury i wilgotności, ale pije do pozostałych kanałów pomiarowych, które nie posiadają np. historii , bo żeby to miało ręce i nogi powinny ją mieć a to dla mnie = KPOP.
pzygmunt

Kanały dedykowane możemy rozbudować o kolejne funkcje ale ich nie wycofamy na rzecz KPOP.
mdi87

Nie śmiało zapytam, kiedy harmonogramy w aplikacji ? 😉

Return to “Ogólna dyskusja”