Supla Cloud 23.10 (beta-cloud)

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

To jest wersja bardzo robocza. Nie oczekujecie że tam będzie wszytko działać ok.
Oczywiście można sobie klikać i testować. Feedback mile widziany, ale nie oczekujecie odniesienia się do każdej uwagi.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
shimano73
Been thanked: 1 time

Oczywiście to nie jest zarzut, zauważyłem takie zachowanie i zgłosiłem ;)
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
klew

shimano73 wrote: Tue Oct 03, 2023 2:56 pm Oczywiście to nie jest zarzut, zauważyłem takie zachowanie i zgłosiłem ;)
Wcale tego tak nie traktowałem, tylko chciałem dać znać, że czytamy te rzeczy, ale niekoniecznie będziemy się do nich odnosić, bo tam aktualnie tyle rzeczy jeszcze nie działa, że możnaby bardzo długo wszystko omawiać
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Pytanko czemu nie mogę zmienić w Cloudzie rodzaju termostatu? Chodzi mi o to że w GG ustawione mam termostat różnicowy, a w Cloudzie jest zwykły i nie ma żadnego wyboru poza nim.
klew

lukasz06 wrote: Mon Oct 09, 2023 7:40 am Pytanko czemu nie mogę zmienić w Cloudzie rodzaju termostatu? Chodzi mi o to że w GG ustawione mam termostat różnicowy, a w Cloudzie jest zwykły i nie ma żadnego wyboru poza nim.
Widzę, że w GG aktualnie jest po prostu ustawiana domyślna funkcja na "differential", ale dla samego termostatu nie jest ta opcja włączona jako wspierana.
W tym miejscu:
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... UI.cpp#L92
powinno być dodane:

Code: Select all

hvac->enableDifferentialFunctionSupport();
Jak to będzie poprawione, to trzeba będzie usunąć urządzenie i dodać na nowo, bo serwer nie aktualizuje w locie funkcji wspieranych przez urządzenie.

Natomiast termostat różnicowy nie ma jeszcze wsparcia po stronie apek i na razie ten temat jeszcze nie ruszył.
kurus

klew wrote: Mon Oct 09, 2023 8:14 am
Klew z tego co widzę histerezę można obecnie ustawić z poziomu cloud jak i urządzenia z GG, czy te wartości powinno się aktualizować? Bo ustawiłem w cloud 1C, a na urządzeniu z GG w konfiguracji mam 0,5C, to która wartość jest używana?

Histereza jest pilnowana w taki sposób że jak dajmy na to mam zadane 23C i histerezę 1C to załączy mi termostat przy 22,5C i wyłączy przy 23,5C?
klew

kurus wrote: Mon Oct 09, 2023 3:03 pm
klew wrote: Mon Oct 09, 2023 8:14 am
Klew z tego co widzę histerezę można obecnie ustawić z poziomu cloud jak i urządzenia z GG, czy te wartości powinno się aktualizować? Bo ustawiłem w cloud 1C, a na urządzeniu z GG w konfiguracji mam 0,5C, to która wartość jest używana?

Histereza jest pilnowana w taki sposób że jak dajmy na to mam zadane 23C i histerezę 1C to załączy mi termostat przy 22,5C i wyłączy przy 23,5C?
Histereza w obu miejscach powinna być taka sama.
Trzeba @krycha o to pytać.

Obecnie są dostępne dwa algorytmy sterowania on/off z histerezą: jeden dla punktu środkowego a drugi dla wartości skrajnej.
Czyli przy "środkowym" będzie to 22,5-23,5, a dla "skrajnego" będzie to 22-23.
Wybór algorytmu na pewno jest dostępny w cloud. Nie wiem czy w GG jest dostępne
krycha88
Been thanked: 5 times

Nie miałem pojęcia, że można takie rzeczy ustawiać w cloud. Więc histereza jest pamiętana jako parametr GG niezależnie od biblioteki.
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew

krycha88 wrote: Mon Oct 09, 2023 5:28 pm Nie miałem pojęcia, że można takie rzeczy ustawiać w cloud. Więc histereza jest pamiętana jako parametr GG niezależnie od biblioteki.
Cała konfiguracja kanału jest do ustawienia z cloud. W zasadzie tylko wyjście sterujące nie jest do ustawienia, oraz dostępne funkcje.

Edit: jeszcze zakresy temperatur nie są konfigurowane
krycha88
Been thanked: 5 times

W tym tygodniu na to spojrzę i spróbuję przerobić.
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “Ogólna dyskusja”