Zasilanie LCD

shimano73
Been thanked: 1 time

Koledzy, koleżanki, zwracam się do was z problem. Chciałbym w swoim projekcie wykorzystać pewien wyświetlacz LCD który jest zgodny z HD44780 niestety działa tylko na 5V. Udało mi się go uruchomić z arduino i układem pcf8574 i działa , ale do projektu musi być 3,3V no bo ESP tyle wymaga . Nie wiem czy mogę LCD dać na 5V a pcf zasilać z esp z 3,3V ale zaryzykowałem i działa:), ale czy takie połączenie będzie bezpieczne dla ESP? To musi być ten wyświetlacz zdane inny nie wchodzi w rachubę.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

zastosuj konwerter stanów logicznych na magistrali I2C
shimano73
Been thanked: 1 time

radzik_r wrote: Fri Oct 06, 2023 7:34 pm zastosuj konwerter stanów logicznych na magistrali I2C
A dlaczeko na i2c jeśli pcf8574 jest zasilany 3V3 a bedzie ich w sume 3 a tylko LCD bedzie na 5V. Zastanawiam sie nad zdrowiem :) portów I/O w tym pcf'ie, teoretycznie datasheet informuje iż napięcie wejściowe na nich może byc co najwyżej 0,5V więciej niż zasilanie . Czy ktoś sie orientuje jak wygląda komunikacja microkontrolera z LCD z wykorzystaniem PCF'a , to jest transmisja w jedą stronę czyli do LCD czy jakieś dane są również odbierane .
Próbny układad działa , tzn włączyłem go tylko na chwilę w takiej konfiguracji i wyświetlacz realizuje swoją funkcję, ale nie wiadomo jak długo to wytrzyma ,
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Na pewno trzeba było wczytać się w datasheet hdd4480 i poczytać o jego GPIO, zapewne są wejściowo wyjściowe wiec pcf dostaje te 5V na swoje piny. To ze działa chwilowo nie znaczy że będzie działać na dłuższą metę.
Ja dla bezpieczeństwa podniósł bym magistrale do 5V skoro chcesz używać kilka wyświetlaczy zasilanych 5V.
Adamo28

Zasil LCD i PCF z 5V na I2C daj konwerter do ESP i po sprawie. Trzeba by zobaczyć jak się zachowa pcf przy różnym zasilaniu i wejściach, oraz jaki jest poziom I2C lub wręcz zmierzyć co tam się dzieje. Jak bym miał obstawiać to będzie to działać w tej konfiguracji bez konsekwencji.

Return to “Pomoc”