Witam,
Czy istnieje możliwość konfiguracji i podłączenia więcej niż 4 czujniki SHT30 po I2C?
Widzę że jest możliwość konfiguracji tylko dwóch magistral I2C, a ja potrzebuje minimum 6-8 urządzeń czyli minimum 3-4 magistrale.
Czy da się coś z tym zrobić?
Wiele czujników SHT30
-
kurus
Tylko dwa podłączysz na jednej magistrali i2c z tego dla drugiego czujnika musisz zmienić jego adres.
Jesteś w stanie podłączyć 4 ale dla esp32 tam masz dwie magistrale i2c.
Jesteś w stanie podłączyć 4 ale dla esp32 tam masz dwie magistrale i2c.
-
Albert
Do czego Ci te czujniki potrzebne? Jakaś rekuperacja?mateuszk wrote: Mon Oct 09, 2023 9:28 am Witam,
Czy istnieje możliwość konfiguracji i podłączenia więcej niż 4 czujniki SHT30 po I2C?
Widzę że jest możliwość konfiguracji tylko dwóch magistral I2C, a ja potrzebuje minimum 6-8 urządzeń czyli minimum 3-4 magistrale.
Czy da się coś z tym zrobić?
-
mateuszk
Potrzebuję rozmieścić czujniki w 6 punktach, trochę taki monitoring parametrów w kilku pomieszczeniach. Nie chciałbym tego rozbijać na dwa urządzenia bo to bez sensu by bylo, podejrzewam że dałoby się to zrobić w oprogramowaniu, tylko kogo mógłbym o to prosić?
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Znasz ograniczenia w długości przewodów dla magistrali I2C?
No chyba że zastosujesz np. coś takiego: https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5708.pdf
No chyba że zastosujesz np. coś takiego: https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5708.pdf
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Albert
Najlepszym roziwązaniem dla Ciebie będzie bramka na raspberry i termometry xiaomi mija po BT.mateuszk wrote: Mon Oct 09, 2023 10:31 am Potrzebuję rozmieścić czujniki w 6 punktach, trochę taki monitoring parametrów w kilku pomieszczeniach. Nie chciałbym tego rozbijać na dwa urządzenia bo to bez sensu by bylo, podejrzewam że dałoby się to zrobić w oprogramowaniu, tylko kogo mógłbym o to prosić?
Tu masz temat:
viewtopic.php?t=12353&hilit=bramka%5C
Niczego więcej nie uzyskasz. Do jednego ESP8266 możesz dać max 2 czujniki po i2c. I jak @Robert Błaszczak wspomniał przewody też nie mogą być długie, bo będą zakłócenia.
-
mateuszk
Panowie, z całym szacunkiem
ale to nie to forum gdzie każdy coś od siebie wyciąga z rękawa bo mi o to nie chodzi.
Upewniłem się że 2xI2C po 2 adresowane SHT30 obsłuży mi kilka czujników. Mógłbym kombinować, dorzucić sht 4x, shtxx i tak bym sprawę pewnie rozwiązał, ale chce to zrobić na SHT30 bo mam ich dość dużo.
Zrobiłem układ na esp32, podłączyłem testowo 2 czujniki na kilku metrowych przewodach i to działa, 10min roboty i o to tu chodzi żeby było łatwo prosto i przyjemnie, dlatego założyłem ten temat żeby nie kombinować.
Proszę o ewentualne wsparcie programistyczne osób tworzących konfigurator/dodanie obsługi większej ilości magistral I2C jeśli to nie kłopot, i tyle w tym temacie.
Pozdrawiam
Upewniłem się że 2xI2C po 2 adresowane SHT30 obsłuży mi kilka czujników. Mógłbym kombinować, dorzucić sht 4x, shtxx i tak bym sprawę pewnie rozwiązał, ale chce to zrobić na SHT30 bo mam ich dość dużo.
Zrobiłem układ na esp32, podłączyłem testowo 2 czujniki na kilku metrowych przewodach i to działa, 10min roboty i o to tu chodzi żeby było łatwo prosto i przyjemnie, dlatego założyłem ten temat żeby nie kombinować.
Proszę o ewentualne wsparcie programistyczne osób tworzących konfigurator/dodanie obsługi większej ilości magistral I2C jeśli to nie kłopot, i tyle w tym temacie.
Pozdrawiam
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
A próbował ktoś jak to będzie jak w ESP32 ustawimy Multiple I2C buses? wtedy teoretycznie można by było podłączyć po 2 czujniki do każdej lini I2C. Może ktoś testował to rozwiązanie?
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Już pisałem kilkukrotnie, że I2C nie jest tak wymagające jak "piszą nety". Faktycznie moje SHT30 raczej było czułe na to (ale nie sprawdzałem na większej ilości egzemplarzy) natomiast BMP chodzi na skrętce 10mb a od kilku dni BH1750 na skrętce 20mb. Więc można się pokusić o testy bo szansa spora jest.Robert Błaszczak wrote: Mon Oct 09, 2023 10:34 am Znasz ograniczenia w długości przewodów dla magistrali I2C?
YoMan
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Według mojej wiedzy to tak jak pisali koledzy: SHT ma możliwość ustawienia 2 adresów więc to jest max na linię, esp32 ma dwie linie więc działanie proste. Możesz dołożyć inne czujniki, np. BME/BMP - tam też jest adresacja. Natomiast jeżeli chcesz ogarnąć tyko SHT i tylko jeden moduł to masz max 4. Próbowałeś czy GG to obsłuży?mateuszk wrote: Mon Oct 09, 2023 2:11 pm Panowie, z całym szacunkiemale to nie to forum gdzie każdy coś od siebie wyciąga z rękawa bo mi o to nie chodzi.
Pozdrawiam
YoMan