Supla ❤ Docker
Moderator: fracz
-
m4r0n
Procedura instalacji przebiegła bez najmniejszych problemów. Problem natomiast jest taki, że nie mogę w żaden sposób powiązać urządzenia wykonawczego, ani połączyć się klientem na smartfonie. Za pomocą przeglądarki udaje się zalogować, jest aktywna opcji rejestracji. Tym samym urządzeniem wykonawczym na oficjalny serwer połączyłem się bez problemów. Może mieć to związek z niezweryfikowanym certyfikatem? Łącząc się przeglądarką musiałem 'potwierdzić wyjątek bezpieczeństwa'.
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
supla dev - w sensie co?arturkmat wrote: Wed Dec 27, 2017 3:14 am Zainstalowałem dockera wszystko poszło gładko. Tak samo z serwerem. Ale man pytanie jak dodać do dockera supla dev ?
Jeśli nei masz swojego certyfikatu, przy logowaniu do clouda raz na jakiś czas będziesz musiał potwierdzić ze ufasz temu który się wygenerował przy instalacji (albo możesz go potwierdzić na stałe). Nie powinno to mieć wpływu na komunikację ze smartfonami / I/O. Zobaczy czy masz coś ciekawego w logach: docker logs --tail=50 supla-serverm4r0n wrote: Wed Dec 27, 2017 7:13 am nie mogę w żaden sposób powiązać urządzenia wykonawczego, ani połączyć się klientem na smartfonie. [...] mieć to związek z niezweryfikowanym certyfikatem? Łącząc się przeglądarką musiałem 'potwierdzić wyjątek bezpieczeństwa'.
-
m4r0n
Wyniki loga są jednoznaczne 
"Illegal instruction (core dumped)"
Tak jak pisałem wcześniej instalacja przebiegła pomyślnie. Instalowałem na Malinie B+.
"Illegal instruction (core dumped)"
Tak jak pisałem wcześniej instalacja przebiegła pomyślnie. Instalowałem na Malinie B+.
-
m4r0n
armv6l
Instalowałem z obrazu: supla/supla-server:arm32v7
Teraz dopiero zauważyłem, że supla-server w ogóle nie startuje.
supla-cloud i supla-db działają.
Instalowałem z obrazu: supla/supla-server:arm32v7
Teraz dopiero zauważyłem, że supla-server w ogóle nie startuje.
supla-cloud i supla-db działają.
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Przełącz się na branch src w supla-docker i spróbuj wybudować stamtąd.
Code: Select all
git checkout src
./supla.sh restart
-
arturkmat
supla dev czyli rpi robi jako urządzenie wykonawcze
-
m4r0n
Tak zrobie...
Problem występuje w tym miejscu:
Error response from daemon: driver failed programming external connectivity on endpoint supla-server [...]: (iptables failed: iptables --wait -t nat -A DOCKER -p tcp -d 0/0 --dport 2016 -j DNAT --to-destination 172.18.0.4:2016 ! -i br-826de96dd106: (fork/exec /sbin/iptables: cannot allocate memory))
Error: failed to start containers: supla-server
Problem występuje w tym miejscu:
Error response from daemon: driver failed programming external connectivity on endpoint supla-server [...]: (iptables failed: iptables --wait -t nat -A DOCKER -p tcp -d 0/0 --dport 2016 -j DNAT --to-destination 172.18.0.4:2016 ! -i br-826de96dd106: (fork/exec /sbin/iptables: cannot allocate memory))
Error: failed to start containers: supla-server
-
arturkmat
Spróbowałem jeszcze raz zainstalować supla-cloud i supla-server na dockerze w ostatniej komendzie mam na myśli supla-docker/supla.sh start wyskakuje błąd :
Co zrobić z tym fantem ?
Sprzęt Rpi3
Obraz systemu ext01
ARM architecture detected. Use the configuration from arm32v7 branch.
Run the following command and try again: git checkout arm32v7
Sprzęt Rpi3
Obraz systemu ext01
Zrób tak jak napisane
chyba że nie jesteś w katalogu /supla-docker
to do niego wejdź i wykonaj jak wyżej
potem wykonaj skrypt ponownie
git checkout arm32v7to do niego wejdź i wykonaj jak wyżej
cd supla-docker
git checkout arm32v7Code: Select all