Witam,
zainstalowal sterownik Zammel SBW-02 do sterowania bramą wjazdową. Podpięte jest tylko sterowanie bramą (brak czujników i sterowania furtką, konfiguracja w załączniku). Z aplikacji supla wszystko działa elegancko, mogę otwierać, zatrzymywać, zamykać bramę właściwie bez opóźnień. Po dodaniu brokera do istniejącej już instancji mosquitto wg poradnika (https://drive.google.com/file/d/10HTT6j ... KQwb3/view), urządzenie jest widoczne, ale sterowanie nim z home-assistant jest problematczyne.
Po włączeniu ruchu bramy, nie jestem wstanie jej zatrzymac, brama musi sie otworzyc/zamknąc w całości, dopiero po ok 2 minutach mogę wykonać kolejną akcję. Czy któś wie czym może być spowodowana różnica w zachowaniu pomiedzy aplikacja, a sterowaniem z home-assistant? Będę wdzięczny, za każdą sugestie, jak poprawić sytuacje.
Pozdrawiam,
SBW-02 - homeassistant
-
prapczyn
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
dikdom.85
Czy ktoś uporał się z tym problemem? Podobno można dopisać ręcznie encje ale mi się nie udało.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Poprawne rozwiązanie problemu to podłączenie czujnika otwarcia.
Mniej poprawne rozwiązanie to encja dodana ręcznie dla akcji open_close.
viewtopic.php?p=126975#p126975
Mniej poprawne rozwiązanie to encja dodana ręcznie dla akcji open_close.
viewtopic.php?p=126975#p126975
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
meceo
Mam jak kolega wyżej: dodany po mqtt sterownik. czujnik otwarcia też dodany. W aplikacji supla informacje prawidłowo wyświetlane (kiedy otwarte, kiedy zamknięte). Domyśle zachowanie sterownika jest takie, że mogę bramę otworzyć przyciskiem do otwierania, nie mogę zatrzymać przyciskiem do zatrzymywania, ale mogę zatrzymać przyciskiem do zamykania. Po czym nie mogę zatrzymać zamykania, bo na żaden przycisk brama nie reaguje. Być może to późnienie remote mqtt - nie wiem. Ogólnie słabo to działa.
Jak zrobić, aby można było w homeassistant sterować tak jak w aplikacji mobilnej supła jednym przyciskiem do otwarcia i zamknięcia?
Jak zrobić, aby można było w homeassistant sterować tak jak w aplikacji mobilnej supła jednym przyciskiem do otwarcia i zamknięcia?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
meceo
Jaki jest minimalny config w home assistant aby sterownik miał tylko 1 przycisk do akcji otwórz/zamknij jak w aplikacji mobilnej supla
-
kamilian
Dzień dobry,
zakupiłem SBW-02 połączyłem z Home Assistant wszystko działa "prawie" dobrze
Jeśli zamykam bramę pilotem - wszystko jest ok
Jeśli otwieram/zamykam bramę z aplikacji Supla też wszystko ok.
Problem występuje w momencie gdy bramę otworzę integracją z Home Assistant. O ile otwiera się jak należy to niestety nie domyka się do końca. Co może być przyczyną?
zakupiłem SBW-02 połączyłem z Home Assistant wszystko działa "prawie" dobrze
Jeśli zamykam bramę pilotem - wszystko jest ok
Jeśli otwieram/zamykam bramę z aplikacji Supla też wszystko ok.
Problem występuje w momencie gdy bramę otworzę integracją z Home Assistant. O ile otwiera się jak należy to niestety nie domyka się do końca. Co może być przyczyną?