Programowe wyłączenie wifi
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Suplowicze , pracuję na urządzeniem które docelowo będzie zasilane akumulatorkiem i penelem FV jak programowo w supli wyłączyć / włączyć modem wifi celem oszczędzania energii. Wyprzedzam odpowiedzi , moje urządzenie nie może wchodzić w deepsleep bo esp nie da się wybudzić z gpio i 4 różnych , przynajmniej ja nie znalazłem takiego sposobu / przykładu.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
A nie można by było wywołać funkcji Modem Sleep, lub Light Sleep, z tego co kojarzę do tych trybów nie potrzebujesz w ESP8266 podpinać wybudzania.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
Adamo28
Wybudzanie masz tylko na 1 pinie ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie żeby 4 sygnały z tych gpio spiac przez diody do tego pinu o ile gpio masz na tym samym poziomie logicznym. No i programowo jak je wyłączysz to tracisz komunikację więc zdalnie nic nie włączysz. Chyba że jakieś timery. Gdzieś widziałem że ludzie wybudzają esp poprzez attiny który żyje latami na baterii ale nie wiem jak to u ciebie zadziała.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Trochę zacząłem nie z tej strony z tym projektem, nie wiedziałem , nie doczytałem że esp8266 można wybudzić tylko z pinu reset lub timera, to mój pierwszy projekt z "bateryjką".A tu płytki już przyszły i 2 polutowane
, mówi sie trudno i jedziemy dalej . Dlatego zmieniam na es32 tam nie ma takiego problemu , da się to ogarnąć nawet z 4 gpio, testowy układ już działa , usypia się bardzo ładnie. Da się rozpoznać jakiego typu wybudzenie zadziałało i np po włączeniu zasilania układ działa 15s aby wystartować , zalogować się a przy wybudzeniu wystarczy z gpio - 5s a ile ciągnie , to w tej chwili trudno powiedzieć bo ch340 fałszuje pomiary.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie