v23.10.01-BETA1 - Wykresy temperatur po nowemu

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

mipolansk wrote: Wed Oct 18, 2023 8:52 pm
YoMan wrote: Wed Oct 18, 2023 8:48 pm Nie wiem co będzie przy temp ujemnych ale teraz kazdy wykres od dołu zaczyna się od 0. IMHO lepiej było jak się skalował adekwatnie do wyświetlanych danych
Dolna część się dostosuje do danych i reszta się odpowiednio przeskaluje.
Na wykresie nie ma zera i raczej nie było bo by mi domownicy zamarzli
YoMan

Dodatkowo coś się posypało w starych wykresach od liczników impulsów i licznikow energii. W miejscu zaznaczonym chyba była godzina, a może i data? Nie pamiętam.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

YoMan wrote: Wed Oct 18, 2023 9:41 pm Dodatkowo coś się posypało w starych wykresach od liczników impulsów i licznikow energii. W miejscu zaznaczonym chyba była godzina, a może i data? Nie pamiętam.
To jest kolejna dziesiąta minuta doby.

edit; Tam faktycznie była data i godzina.
YoMan

RomanG wrote: Wed Oct 18, 2023 9:48 pm
YoMan wrote: Wed Oct 18, 2023 9:41 pm Dodatkowo coś się posypało w starych wykresach od liczników impulsów i licznikow energii. W miejscu zaznaczonym chyba była godzina, a może i data? Nie pamiętam.

Tam jest kolejny nr słupka, przy godzinach to godzina, przy dniach - dzien
YoMan
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

YoMan wrote: Wed Oct 18, 2023 11:32 pm
RomanG wrote: Wed Oct 18, 2023 9:48 pm

Tam jest kolejny nr słupka, przy godzinach to godzina, przy dniach - dzien
Każdy wykres podzielony jest na 10-cio minutowe słupki i przy zakresie 24 godzin jest ich 144, przy zakresie 7-miu dni jest ich 1008 itd.
Co by teraz tam się nie wyświetlało, to taka forma jest mało czytelna i lepiej, gdyby wrócić do poprzedniej wersji wyświetlania.

edit; Masz rację; to zależy od wybranej "agregacji".

Jeżeli chodzi o sugestie, to - jeżeli to możliwe - fajnie by było, gdyby można nałożyć wykresy z różnych termometrów; np. temp. zewn., temp. kotła CO, temp. pokojowa, temp zaworu trójdrożnego. Taka analiza pozwoliłaby lepiej dobrać parametry ogrzewania.
pablo5

Brawa i fajnie to wygląda jak na pierwszy rzut oka.
Ale moje wątpliwości budzi użycie słowa "agregacja"... ono jest mało jasne, dla wielu użytkowników może być takie: "ale o co chodzi??".
Może bardziej logicznie byłoby "jednostka czasu"...?
mipolansk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 18 times

RomanG wrote: Thu Oct 19, 2023 5:59 am Każdy wykres podzielony jest na 10-cio minutowe słupki i przy zakresie 24 godzin jest ich 144, przy zakresie 7-miu dni jest ich 1008 itd.
Co by teraz tam się nie wyświetlało, to taka forma jest mało czytelna i lepiej, gdyby wrócić do poprzedniej wersji wyświetlania.
W poprzedniej wersji dane również były wyświetlane w 10 minutowych odstępach, więc zastanawiam się co dokładniej masz na myśli, że ta forma jest nieczytelna? Zmieniliśmy w sumie dwie rzeczy (po za otoczeniem), nie ma pionowych linii dla podziałki czasu, oraz wykres zawsze trzyma pozycje poprzez uwidocznienie 0 na osi y. Po za tym były już raczej kosmetyczne zmiany.
RomanG wrote: Thu Oct 19, 2023 5:59 am Jeżeli chodzi o sugestie, to - jeżeli to możliwe - fajnie by było, gdyby można nałożyć wykresy z różnych termometrów; np. temp. zewn., temp. kotła CO, temp. pokojowa, temp zaworu trójdrożnego. Taka analiza pozwoliłaby lepiej dobrać parametry ogrzewania.
Tak, porównywarka jest w najbliższych planach.
YoMan

pablo5 wrote: Thu Oct 19, 2023 6:19 am Może bardziej logicznie byłoby "jednostka czasu"...?
Za długie.... może "interwał"?

Zgadzam się, że wykresy ogólnie są lepsze, fajniejsze .... Popieram.
Nałożenie wykresow byloby fajne ale w apce raczej trudno wykonalne, może do cloud przenieść rozwiązanie że skryptów?
YoMan

mipolansk wrote: Thu Oct 19, 2023 6:32 am , oraz wykres zawsze trzyma pozycje poprzez uwidocznienie 0 na osi y.
To uważam właśnie za złe rozwiązanie.
mipolansk wrote: Thu Oct 19, 2023 6:32 am Tak, porównywarka jest w najbliższych planach.
Oooo ... ! :)
YoMan

YoMan wrote: Thu Oct 19, 2023 6:38 am
mipolansk wrote: Thu Oct 19, 2023 6:32 am , oraz wykres zawsze trzyma pozycje poprzez uwidocznienie 0 na osi y.
To uważam właśnie za złe rozwiązanie.
W pewnych sytuacjach, na początku dziwne to wygląda.
Np:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Android”