Termostat DIY do testowania :)

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Gitman wrote: Fri Oct 20, 2023 3:01 pm Bardzo bym prosił o zwiększenie histerezy w claud dla termostatu ciepłej wody użytkowej do co najmniej 30-40 stopni
Z ciekawości: po co tak duża histereza?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gitman

Minimalna temperatura w zbiorniku to 40stopni maksymalna do której grzeję to 80stopni (już przeżyję te max75 chociaż jak by można było zwiększyć ;) ) przy tak dużej różnicy baniak u mnie chodzi najbardziej optymalnie. Dodatkowo mam dosyć duże obciążenie prądowe i nie może jednocześnie chodzić grzałka i inne urządzenia dlatego mam w zbiorniku grzałkę 6kw nagrzewa bardzo szybko i na długo starcza (wysoka temperatura max zbiornika) przy tak małej histerezie za często mi się włącza.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Ja też bym prosił o podniesienie temp dla CWU do 80 stopni i tak przy okazji zapytam co z termostatem różnicowym?
Tam też by się przydała możliwość większej histerezy i ustawienia wysokiej temp np do kolektorów słonecznych.
klew

lukasz06 wrote: Fri Oct 20, 2023 4:43 pm Ja też bym prosił o podniesienie temp dla CWU do 80 stopni i tak przy okazji zapytam co z termostatem różnicowym?
Tam też by się przydała możliwość większej histerezy i ustawienia wysokiej temp np do kolektorów słonecznych.
Przy różnicowym planowałem sterowanie tylko różnicą temperatur. Co masz na myśli pisząc o ustawianiu wysokiej temperatury?
lukasz06

Sorki, chodziło mi też o wyższą histerezę :)
klew

lukasz06 wrote: Fri Oct 20, 2023 7:07 pm Sorki, chodziło mi też o wyższą histerezę :)
Ten różnicowy jest jeszcze na pewno do dopracowania. Ogólnie jest on dodany i działa po stronie urządzenia. Serwer i Cloud powinny go ogarniać od pierwzego wydania zawierającego termostaty.
Natomiast w apkach nie ma wsparcia dla niego - za dużo było tematów z podstawowywymi wariantami i i ten różnicowy poszedł na ławkę rezerwowych ;)

Aktualnie w założeniach mam, że różnicowy pracuje na różnicy temperatur między termometrem main i aux. W przypadku solarów, zakładam, że main to termometr w zasobniku, a aux to temperatura na solarach.
t = t_main - t_aux

Termsotat różnicowy ma na razie tylko tryb "grzania", czyli załącza się, gdy "t" < t_docelowa (z uwzględnieniem histerezy).
Jeśli ustawisz t_docelowa na -5, a histerezę na 5 z algorytmem "at most", to będzie to działać tak, że termostat włączy się, gdy t będzie mniejsze od -10 a wyłączy się przy różnicy -5.
t_docelowe można ustawiać od -50. Histereza - na razie domyślnie max 10 stopni.
lukasz06

Ok, ale tryb chłodzenia też będzie? Jak będzie za wysoka temperatura, to włączy pompę, wtedy temp spadnie.
Gitman

klew wrote: Fri Oct 20, 2023 7:37 pm
lukasz06 wrote: Fri Oct 20, 2023 7:07 pm Sorki, chodziło mi też o wyższą histerezę :)
Ten różnicowy jest jeszcze na pewno do dopracowania. Ogólnie jest on dodany i działa po stronie urządzenia. Serwer i Cloud powinny go ogarniać od pierwzego wydania zawierającego termostaty.
Natomiast w apkach nie ma wsparcia dla niego - za dużo było tematów z podstawowywymi wariantami i i ten różnicowy poszedł na ławkę rezerwowych ;)

Aktualnie w założeniach mam, że różnicowy pracuje na różnicy temperatur między termometrem main i aux. W przypadku solarów, zakładam, że main to termometr w zasobniku, a aux to temperatura na solarach.
t = t_main - t_aux

Termsotat różnicowy ma na razie tylko tryb "grzania", czyli załącza się, gdy "t" < t_docelowa (z uwzględnieniem histerezy).
Jeśli ustawisz t_docelowa na -5, a histerezę na 5 z algorytmem "at most", to będzie to działać tak, że termostat włączy się, gdy t będzie mniejsze od -10 a wyłączy się przy różnicy -5.
t_docelowe można ustawiać od -50. Histereza - na razie domyślnie max 10 stopni.
A czy da radę zmienić histerezę na wyższą dla C.W.U ?
Ewentualnie kiedy by się było można spodziewać zmiany :oops:
klew

Gitman wrote: Fri Oct 20, 2023 8:03 pm A czy da radę zmienić histerezę na wyższą dla C.W.U ?
Ewentualnie kiedy by się było można spodziewać zmiany :oops:
To jest ustawiane w sofcie na urządzeniu. Domyślna jest obecnie max 10 stopni.
Jedną linijką można we własnym sofice ustawić jak się chce.

Code: Select all

hvac->setTemperatureHisteresisMax(1000);  // 10 degree
lukasz06

klew wrote: Mon Sep 25, 2023 8:11 am
lukasz06 wrote: Mon Sep 25, 2023 8:05 am Mogę prosić o pomoc. Przykład wgrany z pierwszej strony,
Ale nie widzi mi temp. Mam 1 termometr. W apce czerwony trójkąt. Czy podczas kompilowania softu termometr musi być podłączony? Muszę jakieś adresy wstawiać, gdzie?
Co to znaczy zakomentowac, bo jak czytam posty to nie wiem o co chodzi 😪
"zakomentować", to wstawić np. // na początku linijki. Wtedy kod staje się komentarzem i dla kompilatora to tak samo, jakbyś wyrzucił daną linijkę.
Termometry nie muszą być podłączone podczas kompilacji. Natomiast ten przykład jest z dwoma DS18B20 na jednym GPIO. Aby to działało, to trzeba przed kompilacją wstawić adresy DSów w kodzie. Jeśli DSy są poprawnie podłączone i działają, to w logach ze startu urządzenia będzie napisane pod jakimi adresami wykryło DSy. Można wtedy te adresy skopiować i wstawić do kodu, a potem jeszcze raz przekompilować i wgrać na urządzenie.

Czerwony trójkąt, to sygnalizacja błędu - "brak odczytu z termometru" - jak klikniesz na trójkąt albo wejdziesz w delate termostatu, to powinno tam to być napisane.

Natomiast obecne wydanie biblioteki 23.08.1 ma starszą wersję termostatów, która nie będzie poprawnie działała z serwerem ani z aplikacją. Natomiast jak weźmiesz kod z maina, to on też do końca poprawnie nie działa (patrz problem z postu wyżej).
Trzeba poczekać, aż wydam poprawioną wersję.
Klew lub ktoś może mi na chłopski rozum pokazać, gdzie te adresy ds'ów trzeba wpisać i skąd je wziąźć?
Albo podać przykład z dwoma ds;ami na różnych gpio

Return to “Nowości”