Problemy ze współpracą z ROW-01 i ROW-02

Sterownik dwukanałowy
Robert -bobmisiu

Witam! Jestem nowicjuszem i z góry przepraszam za nieporadny język.
Moduły ROW-1 i ROW-1 mają być wykorzystane do sterowania oświetleniem w budynku biurowym.
Do stworzenia sieci /w budynku brak jest wifi - firma pracuje na łączach z własnym serwerem i nie udostępnia ich/
użyłem routera 4G LTE 300Mbps TL-MR6400 firmy tp-link z kartą telefoniczna sim jako źródło internet.
Po zamontowaniu modułu w obwodzie oświetleniowym i skonfigurowaniu z siecią wifi układ odpalił, ale tylko do kilku przełączeń.
Następnie rozłączył się. Po ponownym skonfigurowaniu działanie się powtórzyło. Z innym modułem zamontowanym w innym miejscu
sytuacja się powtórzyła. Nadmieniam, że oświetlenie zrealizowane jest na różnego rodzaju świetlówkach i oprawach LED.
W warunkach laboratoryjnych - domowych - sytuacja polega na tym, że przy wifi otrzymanym od dostawcy kablowego jest wszystko ok
po pozbawieniu modułu zasilania lub sygnału internetowego, i ich powrocie następuje natychmiastowe zalogowanie, natomiast przy sieci
z routera z kartą sim nie. Zapis last state w module brzmi "domain not found". I taki to problem. Proszę o sugestie i pomoc. Pozdrawiam.
maffiu

A na tym tp linku nie ma czasem ustawionego limitu danych ? Jeśli przy łączu w domu jak piszesz jest wszystko Ok to bym spróbował sprawdzić ustawienia rtr pytanie podstawowe czy masz dostęp do internetu z routera w momencie kiedy moduły sie nie łącza ? ewentualnie zrobić hotspota z telefonu podłączyć do niego moduły i sprawdzić jak śmiga
Robert -bobmisiu

mam do tematu małą sugestię, czy jak karta SIM w routerze nie ma stałego ip może mieć to znaczenie na współpracę
z modułami?
wojtas567

Nie ma to znaczenia
a co do pobierania internetu to są to znikome ilości, szybciej coś z tym wifi, może coś zakłóca?
Pozdrawiam
Wojtek
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zmień dns-y na te google-a albo wpisz w ustawieniach adresy IP zamiast domen.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
pzygmunt

Sprawdź tez czy przypadkiem część modułów nie ma takich samych mac adresów.
Robert -bobmisiu

Witam!
Sprawdziłem działanie sieci z telefonicznego hotspota. Wynik bardzo pozytywny. Po zaniku zasilania lub sygnału wifi, i powrocie moduły
bez problemu łączyły się z siecią. Natomiast wifi z routera tp-linka robi skuchy. Jako mało zaawansowany w ustawieniach tegoż routera
prosił bym zacnych Kolegów o zrozumiałą dla laika podpowiedź. Z góry dzięki.
A przy okazji Nieskończenie Dobrego Nowego Roku 201& :P niech SUPLA będzie z Wami.
wojtas567

Zresetuj ten router do ustawień fabrycznych i ustaw tylko sieć wifi, i zobacz czy też będzie się wieszać.
Pozdrawiam
Wojtek
szym3k

Wgraj do tego TP Linka LEDE, dawne openwrt - na pewno będzie stabilniejsze :)
pzygmunt

Wgraj najnowszy firmware do tego tplink-a.
Zresetuj do ustawień fabrycznych.
Zmień dns-y na google-a.
8.8.8.8
4.4.4.4

Return to “ZAMEL ROW-02”