Jaki czujnik temperatura + wilgotność
-
wojtas567
i2c na TX i RX a 1Wire podepnij pod LEDa ustaw tylko po zalogowaniu na OFF i wszystko powinno śmigać.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
ZgredekLCD
- Been thanked: 1 time
Czyli dobrze kminiłem, dzięki! To tak jeszcze podpytam, który czujnik wilgotności lepszy SHT3x / SHT4x czy BME?wojtas567 wrote: Sun Oct 22, 2023 9:17 pm i2c na TX i RX a 1Wire podepnij pod LEDa ustaw tylko po zalogowaniu na OFF i wszystko powinno śmigać.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
U mnie bme chodzi na dłuższych przewodach ale może zbieg okoliczności. Trwałość na razie ta sama tzn żaden nie padł (poza tymi co prawdopodobnie sam uwaliem), wskazania podobne, bme ma dodatkowo cisnienie ale jest droższyZgredekLCD wrote: Sun Oct 22, 2023 10:43 pmCzyli dobrze kminiłem, dzięki! To tak jeszcze podpytam, który czujnik wilgotności lepszy SHT3x / SHT4x czy BME?wojtas567 wrote: Sun Oct 22, 2023 9:17 pm i2c na TX i RX a 1Wire podepnij pod LEDa ustaw tylko po zalogowaniu na OFF i wszystko powinno śmigać.
(Jest sht4 obsługiwane przez GG?)
Last edited by YoMan on Sun Oct 22, 2023 10:48 pm, edited 1 time in total.
YoMan
-
krzem
A co na dzień dzisiejszy mamy z "porządnych sprzętów"? Pytam poważnie. Od dłuższego czasu pracuje na basic-ach - na niektórych po 2-4 ds18b20, na innych DHT22) i do dziś chodzi. Nawet na działce, gdzie temperaturka spadała do -16 w zimie, nic się nie popsuło. Czujnik w zamrażalce również daję radę. Ale przyznam, że to tanie ale mało eleganckie rozwiązanieAlbert wrote: Sun Oct 22, 2023 5:56 pm I daj sobie spokoj z rzeźbieniem takich rzeczy w basicu. Jest wiele innych opcji żeby to działało i było porządnie zrobione a nie lutowane do tego szajsu jakim jest sonoff basic.
-
Albert
Basic niby nie ma izolacji galwanicznej. Znajomego ostatnio popieści ds podłączony właśnie do BASICa. Pomijam fakt, że ludzie go przerabiają na beznapięciowy i dają do furtek/bram - powinno to być karalne albo nie wiem co... koledzy pisali o wemosie. Masz o wiele więcej gpio dostępnych, prostsze programowanie. No inna bajka. Płytkę ze złączami arc można samemu polutować (prototypowa). Są też użytkownicy, którzy sami projektują płytki. Odezwij się na PW to pokażę Ci jak to może wyglądać 
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
U mnie na wemosie wygląda to takkrzem wrote: Sun Oct 22, 2023 10:47 pmA co na dzień dzisiejszy mamy z "porządnych sprzętów"? Pytam poważnie. Od dłuższego czasu pracuje na basic-ach - na niektórych po 2-4 ds18b20, na innych DHT22) i do dziś chodzi. Nawet na działce, gdzie temperaturka spadała do -16 w zimie, nic się nie popsuło. Czujnik w zamrażalce również daję radę. Ale przyznam, że to tanie ale mało eleganckie rozwiązanieAlbert wrote: Sun Oct 22, 2023 5:56 pm I daj sobie spokoj z rzeźbieniem takich rzeczy w basicu. Jest wiele innych opcji żeby to działało i było porządnie zrobione a nie lutowane do tego szajsu jakim jest sonoff basic.![]()
viewtopic.php?p=139813#p139813
Jak byś chciał dedykowaną obudowę zapraszam na priv
https://pietras-81.aqi.eco/
-
michcio667
Jak chcesz na jednym urządzeniu mieć więcej czujników BME280, możesz zastosować expander I2C, TCA9548A. Obecnie mam 6 czujników podłączonych i nie ma z nimi żadnych problemów a odległości max jaką mam to 20m od expandera. Działa od 2 lat.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
bhejduk
Witam wszystkich, pozwolę się podpiąć pod temat sonoffa basic z czujnikami twmperatury i wilgotności. Zakupiłem dwa ww. moduły z czujnikami am2301, po dwa czujniki na jeden moduł. Mam problem z odczytem wilgotności, mimo prób kalibracji pokazują straszne głupoty. Wspomniane moduły zastosowałem w rekuperatorze, czujniki umieszczone są w kanałach wentylacyjnych przy centralce. Pomiar temperatury wydaje się właściwy, niestety wilgotność stale utrzymuje się blisko 98 procent. Nie wiem jak ten problem rozwiązać. Może lepszy byłby czujnik bme280.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
ktsurma
Również pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Robię remont łazienki chciałbym do wentylacji założyć wentylatot, który włączyłby się przy określonej wilgotności w łazience. Zakładam że potrzebny byłby wemos z czujnikiem wilgotności i coś co włączałoby wentylator (np sonoff mini). Somoff reagowalby włączeniem o ile wilgotność przekroczy jakiś poziom i wyłączeniem w sytuacji kiedy wilgotności spadnie poniżej określonej wartości. I teraz pytania:
1. Jaki czujnik wilgotności?
2. Czy pomysł ma sens i jest wykonalny?
3. Nie znam się na programowaniu więc chętnie zlecę przygotowanie wemosa + czujnik + obudowa czujnika.
Z góry dziękuję.
3. Nie znam się na programowaniu więc chętnie zlecę przygotowanie wemosa + czujnik + obudowa czujnika.
Z góry dziękuję.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
SHT 3.x + wemos + przekaźnik (np. Shield) + jakas obudowa + jakaś ładowarka na usb + GG -> masz bezpieczne urządzenie.ktsurma wrote: Thu Oct 26, 2023 4:31 pm Również pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Robię remont łazienki chciałbym do wentylacji założyć wentylatot, który włączyłby się przy określonej wilgotności w łazience. Zakładam że potrzebny byłby wemos z czujnikiem wilgotności i coś co włączałoby wentylator (np sonoff mini). Somoff reagowalby włączeniem o ile wilgotność przekroczy jakiś poziom i wyłączeniem w sytuacji kiedy wilgotności spadnie poniżej określonej wartości. I teraz pytania:
Z góry dziękuję.
O sonofie mini do takich celów.... spuśćmy zasłonę milczenia
YoMan