Dzien dobry,
Mam MEW-01, skonfigurowany w trybie lokalnego MQTT i dziala poprawnie.
Ale zauwazylem ze wersja firmware na nim jest starsza - 2.8.51, podczas gdy najnowsza dostepna, z tego co widze, to 2.8.58.
W polu "Firmware update" mam "YES", ale modul po restarcie sie nie udpatuje.
Czy problemem jest tryb lokalnego MQTT? Jak moge przeprowadzic update modulu?
Pozdrawiam!
Update MEW-01 w trybie MQTT
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
MEW wymaga połączenia z publicznym (lub poprawnie skonfigurowanym prywatnym) serwerem Supli, aby zrobić update softu. Także potrzebujesz podłączyć na chwilę MEW do serwera publicznego (trzeba założyć konto, jeśli go nie masz). Wtedy się zaktualizuje i możesz go przestawić spowrotem na lokalne MQTT.sjakub wrote: Mon Oct 23, 2023 10:51 am Dzien dobry,
Mam MEW-01, skonfigurowany w trybie lokalnego MQTT i dziala poprawnie.
Ale zauwazylem ze wersja firmware na nim jest starsza - 2.8.51, podczas gdy najnowsza dostepna, z tego co widze, to 2.8.58.
W polu "Firmware update" mam "YES", ale modul po restarcie sie nie udpatuje.
Czy problemem jest tryb lokalnego MQTT? Jak moge przeprowadzic update modulu?
Pozdrawiam!
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
sjakub
Dzieki za wyjasnienie!klew wrote: Mon Oct 23, 2023 11:24 am MEW wymaga połączenia z publicznym (lub poprawnie skonfigurowanym prywatnym) serwerem Supli, aby zrobić update softu. Także potrzebujesz podłączyć na chwilę MEW do serwera publicznego (trzeba założyć konto, jeśli go nie masz). Wtedy się zaktualizuje i możesz go przestawić spowrotem na lokalne MQTT.
To jeszcze mam pytanie, w przypadku publicznego serwera supla, co nalezy podac w polu adresu?
Wszystkie tutoriale pokazuja jak zmienic na cos innego, ale nie znalazlem informacji o podlaczaniu z powrotem do publicznego serwera...
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Tam trzeba wpisać adres Twojego publicznego serwera. Znajdziesz go po zalogowaniu do cloud.supla.org. Trzeba kliknąć na logo supli (1) i pod (2) jest ten adres.sjakub wrote: Mon Oct 23, 2023 11:34 am Dzieki za wyjasnienie!
To jeszcze mam pytanie, w przypadku publicznego serwera supla, co nalezy podac w polu adresu?
Wszystkie tutoriale pokazuja jak zmienic na cos innego, ale nie znalazlem informacji o podlaczaniu z powrotem do publicznego serwera...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu