Zarządzanie dostępem grupowe

aone

Hej,

u mnie sytuacja prosta, ale i tak nie udaje mi się mimo pomocy z instrukcją.

Mam 1 bramę wjazdową, której jestem administratorem i z której korzysta wiele firm. Jest to parking.
W firmie zmieniają się kierowcy, więc muszę raz w miesiącu dodawać i usuwać nowych kierowców danej firmy.
Firm jest kilka. Czasami któraś z firm rezygnuje, więc chcę wyłączyć dostęp dla całej firmy.

Jak to najlepiej ustawić? Czytałem, że najlepiej dodać "lokalizację", ale gdy próbuję dodać lokalizację, to nie widzę opcji dodania urządzenia do tej lokalizacji. Bez tego przecież nie pójdę dalej.

Na ten moment mam tylko 1 urządzenie na parkingu, ale będzie ich więcej, np. oświetlenie. Chciałbym danym firmom (grupom) udzielać dostępu tylko do wybranych urządzeń.
Duch__
Been thanked: 6 times

Utwórz lokalizację brama i przypisz do niej moduł bramowy.
W identyfikatorach dostępu dodaj telefony każdego z użytkowników. W identyfikatorach reguluj kto ma mieć dostęp, a kto nie.
aone

Tak jak napisałem w pierwszym poście, zacząłem od lokalizacji, ale nie wiem jak dodać urządzenie/moduł. "Jest pusto" w urządzeniach we/wy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

aone wrote: Sun Oct 22, 2023 11:02 am Tak jak napisałem w pierwszym poście, zacząłem od lokalizacji, ale nie wiem jak dodać urządzenie/moduł. "Jest pusto" w urządzeniach we/wy
Najpierw stwórz lokalizację, potem identyfikatory dostepu - to sa takie jakby "role", grupy uprawnien, następnie do tych identyfikatorów dodajesz lokalizację,potem dodajesz konkretne aplikacje.
Dla przykladu: tworzysz lokalizację np. Parking i np. Biura potem tworzysz identyfikator Admin oraz kierowca. Adminowi dajesz wszystkie lokalizację a kierowca tylko lokalizację Parking
Następnie twoj telefon(aplikacja kliencka) dodajesz do identyfikatora Admin a kilku kierowców do identyfikatora kierowca. (To jest możliwe dopiero po pierwszym zalogowaniu telefonu w apce)
Na koniec do lokalizacji biura dajesz np. Oświetlenie biura a do lokalizacji Parking sterowanie szlabanem.
Admin ma dostęp do wszystkiego a kierowcy tylko do szlabanu?
Jasne? Jeśli nie to pisz gdzie utknąłeś.
YoMan

Problem w tym, że wygląd na to, że do 1 lokalizacji mogę dodać tylko 1 urządzenie. Ściślej to chyba nawet odwrotnie: 1 urządzenie mogę przypisać do 1 lokalizacji.

Obecnie mam 1 urządzenie, więc poradziłem sobie dzięki tym identyfikatorom. Fajnie to działa, bo do identyfikatora mogę przydzielić wiele aplikacji (smartfonów/aplikacji klienckich). Więc jest sobie firma A, która ma 5 użytkowników i jak firma nie zapłaci, to ma blokadę dla wszystkich 1 kliknięciem, a jak jakiś kierowca odpadnie/dojdzie to też łatwo to ogarnę.

Czeka mnie natomiast dostęp do np. oświetlenia.
Będę miał nowe urządzenie (moduł do sterowania oświetleniem).
To urządzenie dodam do lokalizacji "Oświetlenie". I wówczas będzie to grało to jak z lokalizacją "Brama", ale... w przypadku, kiedy firma A nie zapłaci, a miała dostęp jak do bramy, tak do świetlenia, to będę musiał ich usuwać z 2 miejsc?

Myślę na głos, być może się pogubiłem. Fajnie byłoby mieć lokalizacje "Wszystko", "Sama brama", "Samo oświetlenie", "Sama wentylacja". itd., i przypisywać do odpowiednich grup. To akurat nie jest możliwe, ponieważ nie mogę przypisać urządzenia do sterowania bramą do 2 lokalizacji: "Wszystko" oraz "Sama brama". Być może w przyszłości chciałbym dać dostęp tylko do 2 lokalizacji: "Sama brama" i "Sama wentylacja".

Generalnie, jeżeli urządzenie możemy przypisać tylko do 1 lokalizacji, to nie widzę rozwiązania mojego przypadku, poza tym, że trzeba będzie ręcznie z każdego identyfikatora usuwać. Identyfikator mógłbym przypisać do kilku lokalizacji, ale skoro urządzenie można przypisać do 1 lokalizacji to wg. mnie jest to nie do zrobienia, zgadza się?
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Lokalizacje to np. pomieszczenie, albo przestrzeń, w której znajdują się różne urządzenia. U Ciebie będzie to lokalizacja o nazwie np. Brama, a druga lokalizacja to np. Oświetlenie.

Identyfikator dostępu to taki klucz, który przypisujesz smartfonom. Ten sam identyfikator możesz przydzielić do wielu smartfonów.

Tym samym, jak masz id dostępu o nazwie firma1 i firma2, z czego firma1 widzi tylko lokalizację bramy, a firma2 oprócz bramy widzi również lokalizację z oświetleniem, to jak firma1 zrezygnuje to wyłączysz identyfikator o nazwie firma1. Wszystkie smartfony z tym identyfikatorem przestaną działać.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
aone

Dziękuję za próbę pomocy, biorę pod uwagę, że jestem przemęczony, dlatego przepraszam, jeżeli bredzę, ALE...

Może przedstawię jaki mam stan teraz i wytłumaczycie gdzie błędnie rozumuję.

Mam obecnie 3 lokalizacje:
- cały teren
- tylko oświetlenie
- tylko brama

Mam również 3 identyfikatory:
- admin
- firma_1
- firma_2

Admin ma dostęp do "cały teren". I tu wszytko gra.
Przejdźmy do przypadku, który mnie interesuje. Chcę dać dostęp firma_1 do "tylko brama". Proszę więc pracownika, aby ten zalogował się, a ja przypisuje mu identyfikator "firma_1". No i tak jest.

Pracownik przypisany jest do identyfikatora firma_1, ten identyfikator ma lokalizację "tylko brama".
Pracownik nie widzi nic na panelu aplikacji.

Ja to wiążę z tym, że w lokalizacji nie ma żadnego urządzenia we/wy.
Wchodzę więc w urządzenie, ale tam mogę wybrać tylko 1 lokalizację...
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Zrób lokalizacje: oświetlenie i brama.
Adminowi daj dostęp do obu lokalizacji.
Firma_1 daj dostęp do oświetlenie
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Popatrz na poniższe zrzuty ekranu. U mnie są 3 identyfikatory dostępu (Monika, Robert, Kuba). Kuba ma dostęp tylko do swojego pokoju:
lokalizacje-0.jpg
lokalizacje-1.jpg
lokalizacje-2.jpg
Ty jeśli chcesz dawać dostęp do poszczególnych urządzeń, to musisz utworzyć lokalizacje, tak jak powyżej napisał @klew.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
aone

Aa, w ten sposób. Działa. Jak mogę się odwdzięczyć w drobny sposób, napiszcie priv ;)

Return to “Pomoc”