Czujnik obecności
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
No to jeśli na wyjściu OUT tego czujnika mamy stan 0/1 w zależności od wykrycia obecności człowieka, to co tu dopisywać do GUI-Generic?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Stąd moje pytanie; czy dodanie do GUI umożliwi parametryzację. Ale wtedy RX i TX też chyba należałoby wpiąć do ESP.Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 26, 2023 4:04 pm No to jeśli na wyjściu OUT tego czujnika mamy stan 0/1 w zależności od wykrycia obecności człowieka, to co tu dopisywać do GUI-Generic?
edit zrzut;
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
... są też wersje na 3,3V i 5V, wersje ze złączem (raster) 2,54 i 1,27 (chyba), z ustawianiem przez kompa i po bluetooth. Tak to przynajmniej zrozumiałem.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Probowalem to uruchomić na esp home pod HA i niestety przegrałem, tak jak wielu innych. Nie wiadomo o co chodzi. Niby sensor działa ale w HA wszystkie encje nieznane. W wielu wątkach o tym czytałem ale nie znalazłem rozwiązania. A u innych dziala bez problemu. Moze kwestia serwera HA bo testowalem dwa rozne sensory i trzy wemosy. Gdyby to dało radę po GG to byłaby bomba. On pokazuje między innymi odleglosc od wykrytego obiektu nieruchomego i ruchomego. Możliwości automatyzacji wtedy się znacznie zwiększają w stosunku do zwykłego sensora binarnego.
YoMan
-
YoMan
Są 3: dwa rozmiary rastra i wersja z BLE i bez. Oprócz tego są jeszcze 2411 i 2420 ale nie wiem czym się różnią
YoMan
Też się zastanawiałem nad celowością tego, bo co można by ustawiać poprzez ESP, jeżeli nie widzimy wykresów działania w czasie rzeczywistym? Żeby posunąć temat trzeba by wiedzieć, co zmieni dodanie tego czujnika do GUI-Generic! Ja takiej wiedzy nie mam.Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 26, 2023 4:04 pm No to jeśli na wyjściu OUT tego czujnika mamy stan 0/1 w zależności od wykrycia obecności człowieka, to co tu dopisywać do GUI-Generic?
Natomiast, gdyby jednak pojawił się w GUI, to w jakimś stopniu można by pewne parametry korygować. A to już coś.
...ale, czy pojawi się, to przede wszystkim kwestia, czy to jest możliwe i czy @krycha88 się tego podejmie.
Jeżeli miałoby tak być, to temat jest w trochę "małoszczęśliwym" miejscu!
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
To jest pomysł na wolne dni dla programistów, jak już Supla będzie robiła wszystko, czego oczekują Forumowicze. A to jeszcze trochę wody musi upłynąć Nysie Kłodzkiej i Odrze
Bo aby to miało sens, to parametry dla tego czujnika powinny być ustawiane w aplikacji Supla na smartfonie i - tak jak piszesz - powinny być widoczne wykresy w czasie rzeczywistym.
Może rozwiązaniem jest zastosowanie wersji BLE, konfiguracja za pomocą programu producenta przez BT, a do ESP przesyłamy tylko stan 0/1. W takim przypadku nic nie trzeba dodawać do GG.
Bo aby to miało sens, to parametry dla tego czujnika powinny być ustawiane w aplikacji Supla na smartfonie i - tak jak piszesz - powinny być widoczne wykresy w czasie rzeczywistym.
Może rozwiązaniem jest zastosowanie wersji BLE, konfiguracja za pomocą programu producenta przez BT, a do ESP przesyłamy tylko stan 0/1. W takim przypadku nic nie trzeba dodawać do GG.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
YoMan
u mnie Warta płynieRobert Błaszczak wrote: Thu Oct 26, 2023 5:10 pm To jest pomysł na wolne dni dla programistów, jak już Supla będzie robiła wszystko, czego oczekują Forumowicze. A to jeszcze trochę wody musi upłynąć Nysie Kłodzkiej i Odrze![]()
![]()
![]()
Niekoniecznie. Większość tego typu ustawień robimy przecież na urządzeniu. Dla przykładu głębokość do odliczania od tyłu. Raz ustawiasz, potem kilka razy korygujesz ... i zapominasz ... w sensie korzystasz. A kanał odległości jest.Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 26, 2023 5:10 pm Bo aby to miało sens, to parametry dla tego czujnika powinny być ustawiane w aplikacji Supla na smartfonie
Czy wykres potrzebny? Na razie nie widzę zastosowania ale przecież za kilka dni (Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 26, 2023 5:10 pm ... i - tak jak piszesz - powinny być widoczne wykresy w czasie rzeczywistym.
To byłby pierwszy etap i to można ogarnąć chyba bez żadnego programowania ponieważ po konfiguracji przez BT on podaje stan (nie pamietam czy high czy low) na 5 pin i podpinasz jako krańcówkę ale jestem w stanie kilka zastosowań na szybko znaleźć typu że światła się kolejno zapalają jak się zbliżasz do czujnika, ledy się rozjaśniają, jeżeli wchodzisz do pokoju to zapala się światło górne ale jak siadasz przy biurku to lampka na biurku też się zaświeca .... itpRobert Błaszczak wrote: Thu Oct 26, 2023 5:10 pm Może rozwiązaniem jest zastosowanie wersji BLE, konfiguracja za pomocą programu producenta przez BT, a do ESP przesyłamy tylko stan 0/1. W takim przypadku nic nie trzeba dodawać do GG.
przez BT można by ogarniać czułość (z tego co pamietam tam się to ustawia) ale te parametry jak odległości to byłoby duuuużo więcej wartości dodanej niż zwykły sensor. Czyż nie?
YoMan
...ale popłynąłeś!YoMan wrote: Thu Oct 26, 2023 7:42 pm
To byłby pierwszy etap i to można ogarnąć chyba bez żadnego programowania ponieważ po konfiguracji przez BT on podaje stan (nie pamietam czy high czy low) na 5 pin i podpinasz jako krańcówkę ale jestem w stanie kilka zastosowań na szybko znaleźć typu że światła się kolejno zapalają jak się zbliżasz do czujnika, ledy się rozjaśniają, jeżeli wchodzisz do pokoju to zapala się światło górne ale jak siadasz przy biurku to lampka na biurku też się zaświeca .... itp
przez BT można by ogarniać czułość (z tego co pamietam tam się to ustawia) ale te parametry jak odległości to byłoby duuuużo więcej wartości dodanej niż zwykły sensor. Czyż nie?![]()
Kibicuję, spełnieniu Twoich marzeń, wtedy może i ja uszczknę z tego coś dla siebie.
...i rozpaliłeś nadzieję na rozwój tematu!
Teraz to już zadanie dla @krycha88.