SBW-02 - integracja przez MQTT z Home Assistant
-
marith
Cześć,
Mam pytanie.
Czy jeśli zakupię SBW-02 do sterownia bramą wjazdową, zintegruje ją przez MQTT to będę mógł np. w Suplu udostępnić urządzenie dla sąsiadów? Mamy wspólną bramę i myślimy na jej usmartnieniu. Ja na pewno bym chciał ją spiąć z HA ale chciałbym, aby oni też mieli możliwość sterowania np. z aplikacji.
Mam pytanie.
Czy jeśli zakupię SBW-02 do sterownia bramą wjazdową, zintegruje ją przez MQTT to będę mógł np. w Suplu udostępnić urządzenie dla sąsiadów? Mamy wspólną bramę i myślimy na jej usmartnieniu. Ja na pewno bym chciał ją spiąć z HA ale chciałbym, aby oni też mieli możliwość sterowania np. z aplikacji.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
HA spinasz przez chmurowego brokera, a sąsiadom możesz udostępnić na kilka sposobów.
1. Poprzez aplikacje Supla
2. Udostępniając linki bezpośrednie
3. Poprzez call.supla.io
1. Poprzez aplikacje Supla
2. Udostępniając linki bezpośrednie
3. Poprzez call.supla.io
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
grumar
Może się komuś przydać: Skoro HA nie obsługuje furtek zmieniłem na cloud.supla.org rolę furtki na "brama" i pojawiła się! Także zamiast brama + furtka mam w HA 2x brama ;-)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
zlomar
- Has thanked: 1 time
Czy w HA po wdrożeniu wersji 12.2022 oraz nowego formatu MQTT ,
który od wersji 12.2022 pokazuje błąd dla cover - "moja udawana furtka" - jest inna metoda obejścia aby zobaczyć furtkę w HA ?
czy tylko zmianę jej w cloud supla z furtka na brama ??
może jakiś "pomocnik" ktoś coś próbował ?
-
zlomar
- Has thanked: 1 time
Już znalazłem odpowiedź - trzeba zmienić format:pzygmunt wrote: Fri Dec 23, 2022 2:30 pm Rozumiem, że dzieje się tylko tak przy Twojej customowej encji ? Podrzuć dokładny log.
w configurationr.yaml trzeba dodać nowy wpis który teraz powinien wyglądać tak: (i wszystko działa jak poprzednio - oczywiście zachowując wcięcia, przepraszam nie wiem jak tutaj je wstawić)
mqtt:
cover:
- name: "Moja udawana brama"
qos: 0
retain: false
optimistic: false
command_topic: "supla/{username}/devices/{deviceid}/channels/{channelid}/execute_action"
payload_open: "OPEN"
payload_close: "CLOSE"
state_topic: "supla/{username}/devices/{deviceid}/channels/{channelid}/state/hi"
state_open: "false"
state_closed: "true"
availability_topic: "supla/{username}/devices/{deviceid}/channels/{channelid}/state/connected"
payload_available: "true"
payload_not_available: "false"