Wemos d1 mini + RF

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Witajcie. Nie miałem z tym jeszcze do czynienia, dlatego proszę o pomoc, nakierowanie, jak prawidłowo podłączyć Wemosa z takim oto nadajnikiem i odbiornikiem 433 Mhz Rf + jakiś moduł z przekaźnikiem.
Ewentualnie mogę też wykorzystać jeszcze Sonoff Bridge Rf

https://pl.aliexpress.com/item/32820610 ... 01269551_2
robgold

To jest tylko sam nadajnik/odbiornik. Czysta droga radiowa. Do tego jak rozumiem trzeba stworzyć protokół, który będziesz przesyłać w którym będą informacje co chcesz "zrobić". Pytanie co chcesz osiągnać bo moze łatwiej podpiąc pod wejscie GPIO po porstu zwykły pilot i odbiornik w systemie Keeloq ?
lukasz06

Chciałbym wykorzystać to do załączania przekaźnika, gdzie nie ma wifi
Drugi pomysł to czujnik zalania
lukasz06

Pomoże ktoś, jak to skonfigurować, żeby bramka sonoff bridge czytała kody z wemosa i nadajnika?
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Podpinam
Chciałbym załączać światło w garażu gdzie wifi już nie dociera, jak to nie trudne chciałbym tez odczytać temperaturę w garażu ;) jako opcja dodatkowa
Jakieś krok po kroku co i jak najlepiej z Gui Generic?
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

lukasz06 wrote: Thu Nov 02, 2023 7:03 pm Chciałbym wykorzystać to do załączania przekaźnika, gdzie nie ma wifi
Drugi pomysł to czujnik zalania
Jak Cie to jeszcze interesuje bo wczesniej nie widzialem tego tematu to mam zrobiony na radiówce czujnik zalania. Potrzebny jeden wemos, arduino jakieś ja użyłem pro mini na 3.3V, czujka wody i dwa moduły nadajnik/odbiornik RF. Ja użyłem czujnika wilgotności gleby. Dziala to tak... jak czujka wykryje wodę uruchamia droga radiową nadawanie sygnału o pojawieniu sie wody. Centralka gdzies tam w domu odbeira sugnał i daje komunikat na SUPLĘ i dodatkowo wysyla alarm przez puschover bezposrednio z wemosa. Powiadomienia pushover na telefon idą co 10s tak dlugo dopóki nie wylaczysz przyciskiem na centralce albo na aplikacji Supla w telefonie. Jak jestes zainteresowany to daj znać
lukasz06

No interesuje, leży w szufladzie nadajnik + odbiornik, wemos też :)
zzrr

lukasz06 wrote: Mon Jan 01, 2024 7:52 pm No interesuje, leży w szufladzie nadajnik + odbiornik, wemos też :)
Ok. A jaki masz ten odbiornik i nadajnik. Moje układy są na HC-12 i jeśli takie posiadasz to mogę bez przeróbek dokładnie Ci napisać co i jak. Jeśli masz inne trzeba by było zmieniać najprawdopodobniej kod programu a to z racji braku czasu odpada. Odpadają moduły typu nadajnik oddzielnie odbiornik oddzielnie. W moim układzie komunikacja odbywa się w dwie strony. Tak na marginesie napisze że ten układ bardzo łatwo po stronie czujnika przerobić na taki mini alarm. Mini bo jak by ktoś chciał taki alarm zablokować wiedząc że go masz i jak działa to posiadając pewną podstawową wiedzę zrobi to bez problemu. Zamiast czujki wody można podłączyć styki jakiegoś przełącznika a w aplikacji zmienić ikonkę wiadereczka napełnionego wodą na inną. USERKEY, APIKEY, jaki dzwonek i jaki komunikat przychodzi z pushover ustawia się przy konfiguracji. Tylko trzeba oczywiście mieć na pushover konto.
lukasz06

zzrr

lukasz06 wrote: Mon Jan 01, 2024 8:34 pm Ja mam coś takiego

https://pl.aliexpress.com/item/32816097 ... Redirect=y
Więc tak... Te moduły co posiadasz to też chyba takie kiedyś za grosze wziąłem na próbę. Nie mam 100% pewności że takie same. Ale w tym ogłoszeniu co podesłałeś napisy na PCB są pozacierane więc nie wiadomo co to jest. Wygląda na pierwszy rzut oka jak heterodynowy nadajnik i odbiornik ale to nie jest heterodyna. Jest to bardzo loteryjny nadajnik i odbiornik pod wzgledem zasięgu. Może się okazać że zasięg będziesz miał max 3m bez względu jaka do tego podłączysz antenę. Do jakiegoś może włącznika światła tak, do jakiegoś własnego projektu szkoleniowego na stole tak. Ale żeby na tym robić jakieś urządzenie typu czujka zalania czy inna istotna dla bezpieczeństwa czy powiedzmy w celu uniknięcia strat to szczerze osobiście nie polecam.

Return to “Pomoc”