Pomiar obciążeń chwilowych

krzysztofk

Cześć,

Mam pytanie dotyczące sposobu pomiaru mocy chwilowej przez LEW-02 (WerOpr 23.05).

Z lokalnego brokera MQTT odczytuję aktualnie generowaną moc przez fotowoltaikę, chciałbym użyć tego pomiaru do sterowania grupowego grzałką 2,5kW tak, aby dopasować średnie obciążenie (jeżeli fotowoltaika daje np. 1500W, załączam grzałkę na 3 sekundy, 2 sekundy jest wyłączona, potem cykl jest powtarzany: pomiar - wyliczenie czasu załączania - załączenie grzałki na x sekund).

Jednak próbując włączać ręcznie grzałkę w cyklu 2s ON, 2s OFF, nie widzę tak uśrednionego pomiaru - moc wskazana raz pokazuje 0kW, a raz pełną moc ok. 2kW.

Z kolei pomiar zużycia energii jest już prawidłowy - wykazuje obciążenie ok. 0,9kW:
download/file.php?mode=view&id=30733

W innym wątku czytałem że układ pomiarowy zużycia energii pracuje z wysoką częstotliwością i całkuje w interwałach 5 sekundowych. Czy jest możliwe aby moc była wyliczana w ten sam sposób?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

LEW raportuje moc chwilową, a nie uśrednioną.

Co chciałbyś osiągnąć takim sterowaniem grzałką?
Od kwietnia 2022, rozliczanie energii jest bilansowane w jednostkach godzinowych. Więc zamiast np. co 2 s włączać i wyłączać, równie dobrze możesz włączyć na 30 min i wyłączyć na 30 min :).
Chyba, że próbujesz grzałką zbijać napięcie, ale to też wydaje mi się dziwne, bo wyłączając grzałkę, napięcie skoczy w górę.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
krzysztofk

Chcę zmaksymalizować autokonsumpcję. Jeżeli uruchomię np. piekarnik, nie chcę aby grzałka wtedy grzała, stąd takie podejście.
Moc chwilowa zgadza się, ale z mojego eksperymentu wynika że nie jest to moc chwilowa rozumiana jako średnia w okresie 5 sekund, ale moc w jednym konkretnym punkcie pomiarowym.
Inaczej mówiąc, nie jest to pochodna krzywej zużycia energii. I chyba to jest sposób na rozwiązanie mojego problemu - liczenie pochodnej :)
klew

krzysztofk wrote: Thu Nov 02, 2023 12:56 pm Chcę zmaksymalizować autokonsumpcję. Jeżeli uruchomię np. piekarnik, nie chcę aby grzałka wtedy grzała, stąd takie podejście.
Moc chwilowa zgadza się, ale z mojego eksperymentu wynika że nie jest to moc chwilowa rozumiana jako średnia w okresie 5 sekund, ale moc w jednym konkretnym punkcie pomiarowym.
Inaczej mówiąc, nie jest to pochodna krzywej zużycia energii. I chyba to jest sposób na rozwiązanie mojego problemu - liczenie pochodnej :)
"moc chwilowa rozumiana jako średnia z 5 s" - to nie jest moc chwilowa, tylko średnia :P
Moc jest pochodną energii po czasie. Natomiast wartość energii będzie Ci się aktualizować co 5 s, więc mając "uśrednione" zużycie energii, będziesz też miał błąd w liczeniu pochodnej. Ale z tego co piszesz, to właśnie taką "błędną" pochodną chcesz mieć, więc luz ;P

Ale wrócę jeszcze do sedna problemu. Jeśli chcesz maksymalizować autokonsumpcję, to warto skorzystać z tego, że energia jest bilansowana godzinowo. Tzn. nie musisz dbać o to, aby moc chwilowa była zbliżona do 0 W, tylko aby w ciągu godziny ilość pobranej energii była jak najbliżśza ilości oddanej energii.
Możesz więc np. co 5/10 min sprawdzać czy ilość oddanej energii w ciągu tych 5/10 min nie przekroczyła ilości pobranej energii i wtedy włączać dodatkową grzałkę, a następnie wyłączać ją, gdy ten bilans oddanej - pobrana zbliży się do 0.

Przykładowo, mamy godzinę 12:00. Świeci słońce, grzeje piekarnik. Słońce daje 1000 W, a piekarnik zużywa 3 kW. Po 10 min wyłączasz piekarnik.
Wg Twojej propozycji, należy włączyć grzałkę, bo mamy produkcję 1000 W oddawaną do sieci. Natomaist jak oprzesz się na bilansie energii, to jeszcze przez 20 min nie włączysz grzałki, bo bilans nadal będzie po stronie energii pobranej.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
krzysztofk

Każda moc chwilowa jest trochę średnią - delta T zmierza do zera ale w rzeczywistych urządzeniach pomiarowych nigdy jej nie osiąga ;)

Ale to co mówisz ma sens - faktycznie bilans godzinowy zmienia postać rzeczy i sposób który proponujesz wydaje się bardziej odpowiedni. Jeszcze nie mam skompletowanego układu wykonawczego a jedynie LEW-a jako źródło danych, więc projekt jest wciąż w powijakach - jak zadziała pochwalę się wynikami.

Dzięki i pozdrawiam,
Krzysztof
krzysztofk

Od jakiegoś czasu system działa i częściowo się sprawdza - częściowo bo są dwie wady:
1/ Mała pojemność buforu (tylko 120L) powoduje że szybko się nagrzewa i grzałka automatycznie się wyłącza - w południe energia jest oddawana z powrotem do sieci
2/ Użycie jednofazowego miernika LEW zamiast MEW (to wynika z braku miejsca w skrzynce z bezpiecznikami) powoduje że bilansowanie nie jest idealne i czasem grzałka pracuje równolegle z obciążeniem na pozostałych fazach

Mimo to jestem zadowolony, piec gazowy włącza się rzadko i tylko na noc jak zejdzie cała ciepła woda - na pewno jakaś oszczędność jest.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL LEW-02”