Jaki czujnik temperatura + wilgotność

ktsurma

Pietras81 wrote: Thu Nov 02, 2023 6:08 pm Podsumowując masz w aplikacji przekaźnik który możesz włączyć i wyłączyć i temp. oraz wilgotność ??
TAK
Pietras81 wrote: Thu Nov 02, 2023 6:08 pm Jeśli tak to pytanie co chcesz osiągnąć - czym sterować ??
chcę sterować przekaźnikiem w zależności od wilgotności.
Pietras81 wrote: Thu Nov 02, 2023 6:08 pm Jeśli masz wszystko powyżej czas na warunki i decyzje gdzie chcesz je ustawić
Zacząłem ustawiać reakcję dla wilgotności:
https://drive.google.com/file/d/1-2dCCn ... drive_link
I nie wiem co dalej.

Edit:

Jedna rada - cierpliwość.

Działa.

Wszystko trzeba robić powoli. Ustawiłem reakcję.
Last edited by ktsurma on Thu Nov 02, 2023 6:43 pm, edited 1 time in total.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Generalnie dalej ustawiasz warunek kiedy wilgotność bedzie > 55 tam gdzie 55 ustawiasz wartosc przy której ma właczyc sie wentylator i ponizej
<= i tu wartość do jakiej ma spaść zeby ponownie się załączyła po przekroczeniu
Druga reakcja analogicznie żeby wyłączył się wentylator
Last edited by Pietras81 on Thu Nov 02, 2023 6:42 pm, edited 1 time in total.
https://pietras-81.aqi.eco/
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

ktsurma wrote: Thu Nov 02, 2023 6:26 pm
Pietras81 wrote: Thu Nov 02, 2023 6:08 pm Podsumowując masz w aplikacji przekaźnik który możesz włączyć i wyłączyć i temp. oraz wilgotność ??
TAK
Pietras81 wrote: Thu Nov 02, 2023 6:08 pm Jeśli tak to pytanie co chcesz osiągnąć - czym sterować ??
chcę sterować przekaźnikiem w zależności od wilgotności.
Pietras81 wrote: Thu Nov 02, 2023 6:08 pm Jeśli masz wszystko powyżej czas na warunki i decyzje gdzie chcesz je ustawić
Zacząłem ustawiać reakcję dla wilgotności:
https://drive.google.com/file/d/1-2dCCn ... drive_link
I nie wiem co dalej.
Tak ustawiona reakcja załączy wentylator jezeli wilgotnosc wzrośnie powyżej 55%. Jednocześnie ta reakcja nie wykona się ponownie dopóki wilgotność nie spadnie do 5%. Teraz powinieneś ustawić druga reakcje, która wyłączy wentylator np. przy 5% i nie wykona się ponownie dopóki nie wzrośnie do 55%
Aczkolwiek 5% to chyba nigdy nie osiągniesz. W silosach na zboże takich suszarniach jest chyba ok 8%.
Ponizej masz wykres jak wygląda wilgotność u mnie w pomieszczeniu dziennym na przestrzeni kilku miesiecy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Aczkolwiek 5% to chyba nigdy nie osiągniesz. W silosach na zboże takich suszarniach jest chyba ok 8%
Liczby na razie są przypadkowe. To jest zupełnie inna kwestia jaka jest standardowa wilgotność. Ale to już nie na teraz rozważania.
ktsurma

Generalnie dalej ustawiasz warunek kiedy wilgotność bedzie > 55 tam gdzie 55 ustawiasz wartosc przy której ma właczyc sie wentylator i ponizej
<= i tu wartość do jakiej ma spaść żeby ponownie się załączyła po przekroczeniu
Przepraszam ale tego na razie nie ogarniam. W szczególności tego drugiego warunku.
Pietras81

U mnie też w domu poniżej 40% praktycznie nie schodzi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

ktsurma wrote: Thu Nov 02, 2023 6:50 pm
<= i tu wartość do jakiej ma spaść żeby ponownie się załączyła po przekroczeniu
Przepraszam ale tego na razie nie ogarniam. W szczególności tego drugiego warunku.
Reakcja ma się wykonać przy określonej wartości (pierwszej) I nie wykonywac ponownie dopóki nie spadnie poniżej drugiej. Chodzi o to że jakbyś ustawił tylko 55 to wtedy przy wartościach zbliżonych każdy czujnik daje wskazania plynne np. 54,8-55,2 i wtedy reakcja by się co chwilę odpalała a tak ustawiasz żeby poczekał aż nie spadnie np. Do 45 wtedy znowu się wykona gdy przekroczy 55. Do wyłączenia potrzebna jest druga reakcja z odwróconymi znakami i wartościami (najlepiej lustrzane odbicie). Taki sposób określenia histerezy
YoMan

Panowie.

Jesteście wielcy. Właśnie zrobiłem sam pierwszą zabawkę. Sam, to znaczy swoimi rękoma ale Waszą wiedzą. Dziękuje za pomoc.

Teraz przejście z etapu prototypu do rozwiązania docelowego, czyli lutowanie kabelków, żeby nie puściły. Skracanie kabelków żeby sie nie plątały. Długie kable do czujnika że by wisiał ładnie w łazience.

A przy okazji:
Pietras81 - widziałem że robisz obudowy na 3d. Czy możesz mi zrobić ładną okrągłą obudowę do czujnika wilgotności? Tak żeby kabelki wchodziły od spodu obudowy i żeby można ją było jakoś przymocować do sufitu za pomocą wkrętów. Oczywiście odpłatnie.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
Pietras81

ktsurma wrote: Thu Nov 02, 2023 7:56 pm Panowie.

Jesteście wielcy. Właśnie zrobiłem sam pierwszą zabawkę. Sam, to znaczy swoimi rękoma ale Waszą wiedzą. Dziękuje za pomoc.

Teraz przejście z etapu prototypu do rozwiązania docelowego, czyli lutowanie kabelków, żeby nie puściły. Skracanie kabelków żeby sie nie plątały. Długie kable do czujnika że by wisiał ładnie w łazience.

A przy okazji:
Pietras81 - widziałem że robisz obudowy na 3d. Czy możesz mi zrobić ładną okrągłą obudowę do czujnika wilgotności? Tak żeby kabelki wchodziły od spodu obudowy i żeby można ją było jakoś przymocować do sufitu za pomocą wkrętów. Oczywiście odpłatnie.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
Pewnie ze mogę pytanie tyło o średnicę jaka by była dla ciebie odpowiednia. Bo sam czujnik to wielkość 1pln się zmieści.

Co do mocowania to wystarczy taśma dwustronna. Po co dziury wiercić. Jutro coś zaproponuje.
ktsurma

Czy tasma wytrzyma nad prysznicem? I ciepło i mokro.

Return to “Ogólna dyskusja”