Jaki czujnik temperatura + wilgotność

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Wygenerowałem podobny soft z czujnikiem wilgotności.
Warunkowanie ustawiłem na urządzeniu, a nie w cloud-zie.
Wszystko działa prawidłowo. Załącza wentylator po przekroczeniu 56%, a wyłącza poniżej 53% (screen).
I tu moje pytanie; czy jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy tymi dwoma sposobami.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wojtas567

ktsurma wrote: Thu Nov 02, 2023 8:42 pm Czy tasma wytrzyma nad prysznicem? I ciepło i mokro.
Czujnika nie musisz mieć nad prysznicem.
Połóż na szafce przy zlewie, i obserwuj w aplikacji jak szybko zacznie reagować podczas kąpieli.
Pozdrawiam
Wojtek
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

RomanG wrote: Thu Nov 02, 2023 8:46 pm Wygenerowałem podobny soft z czujnikiem wilgotności.
Warunkowanie ustawiłem na urządzeniu, a nie w cloud-zie.
Wszystko działa prawidłowo. Załącza wentylator po przekroczeniu 56%, a wyłącza poniżej 53% (screen).
I tu moje pytanie; czy jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy tymi dwoma sposobami.
Tak. Ustawione w cloudzie nie zadziała jak braknie sieci. Raczej nie będziesz czesto tym sterował z apki więc rekomendowałbym na urządzeniu. Aczkolwiek w początkowym etapie często się zmienia ustawienia i łatwiej to zrobić w cloud. Więc na początek testować w cloud a potem przepisać na urzadzenie i .... zapomnieć ;)
YoMan

YoMan wrote: Thu Nov 02, 2023 9:10 pm Tak. Ustawione w cloudzie nie zadziała jak braknie sieci
Sprawdziłem wcześniej i faktycznie tak jest, dlatego zastanawiam się dlaczego proponujecie ustawianie w cloud-zie.
Łatwiej to ogarnąć na urządzeniu. :)
edit; Doczytałem resztę! I wszystko jasne! :)
Last edited by RomanG on Thu Nov 02, 2023 9:23 pm, edited 2 times in total.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

RomanG wrote: Thu Nov 02, 2023 9:16 pm
YoMan wrote: Thu Nov 02, 2023 9:10 pm Tak. Ustawione w cloudzie nie zadziała jak braknie sieci
Sprawdziłem wcześniej i faktycznie tak jest, dlatego zastanawiam się dlaczego proponujecie ustawianie w cloud-zie.
Łatwiej to ogarnąć na urządzeniu. :)
Dla mnie nie :) .. ale nie robiłem takich rzeczy, które mają stałe warunkowanie. Termostaty mam w scriptsach. Niebawem się prawdopodobnie skusze robiąc wentylację mechaniczną szafki rtv i wtedy zrobię na urządzeniu.
YoMan
Been thanked: 1 time

ktsurma wrote: Thu Nov 02, 2023 7:56 pm

A przy okazji:
Pietras81 - widziałem że robisz obudowy na 3d. Czy możesz mi zrobić ładną okrągłą obudowę do czujnika wilgotności? Tak żeby kabelki wchodziły od spodu obudowy i żeby można ją było jakoś przymocować do sufitu za pomocą wkrętów. Oczywiście odpłatnie.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
Na fotce moja propozycja. Średnica 36 mm wysokość 12 mm dwa otwory fi 3 na śrubki i jedna fasolka 2x6
Czy łączenie na wcisk czy może jakoś zakręcana to coś wymyśle żeby na głowę nie spadło.

Wymiary można pozmieniać dowolnie.
Jak chętny żeby nie śmiecić zapraszam na priv
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
ktsurma

Panowie.

Wracam z tematem. W aplikacji wszystko miga. Dziś próbuje podlaczyc cis pod przekaznik. I tu cisza. Przekaznik nie załącza się.

Sprawdziłem. Do płytki przekaznika dochodzi napięcie 5.5 v. Na pinie d5 w stanie wyłączonym (tak pokazuje aplikacja) mam napięcie około 3.5 v. W stanie włączonym ma 0v. Coś jest nie tak. Nie wiem co. Pomocy.
RomanG

ktsurma wrote: Sat Nov 04, 2023 7:51 pm Panowie.

Wracam z tematem. W aplikacji......
Spróbuję naprowadzić, bo dość długo nikt się nie odzywa. :)
Napisz coś więcej, jak podłączyłeś przekaźnik - z którego pinu na wemosie, do którego pinu na przekaźniku, bo początkowo planowałeś podłączyć wemos relay shield.
Z tego, co sobie przypominam, to sterowanie tego przekaźnika jest na D1. Jeżeli po załączeniu wyjścia napięcie z 3,5V (3,3V) spada do 0V, to musisz zmienić (logując się na Twojego wemosa) w ustawieniu przekaźnika "Załączany stanem" z "LOW" na "HIGH".
Jeżeli miałbyś dobrze połączony przekaźnik, to działałby odwrotnie. Jeżeli nie działa w ogóle, to sprawdź połączenia.
Ten "wemos relay shield" ma led-a informującego o podaniu sygnału sterującego, więc powinieneś widzieć, czy sygnał dochodzi.
ktsurma

Zgodnie z dyskusja podłączyłem przekaznik (taki jak w linkach na wcześniejszych stronach) do D5 (zgodnie z sugestią). Dioda na przekazniku nie świeci. Napięcie sprawdzałem po stronie płytki przekaznika na punkcie lutowniczym. Czy jest inne miejsce gdzieś dalej gdzie mogę sprawdzić to napięcie?
ktsurma

Przestawienie z low na high pomogło
Teraz jest tak jak nakazuje intuicja. Wylaczone - na D5 0v, włączone - na D5 3,5 v.

Return to “Ogólna dyskusja”