Witam
Chciałbym zrobić sobie czujnik obrotów podajnika pieca na ekogroszek. Miałby on monitorować tylko czy ślimak podajnika nie zablokował się i czy klin się nie zerwał. Mam zrobiony pomiar temperatury na sterowniku wemos d1 mini i sofcie GG i chciałbym do tego sterownika coś takiego podpiąć. Dopiero zaczynam przygodę ze suplą i za bardzo nie wiem jak coś takiego zrobić myślę żeby zrobić coś takiego jak w tym poście: viewtopic.php?p=43193#p43193
bo akurat tak zamocowana płyta spełniła by swoje zadanie. Czy ktoś mógłby mi pomóc coś takiego zbudować w sensie powiedzieć jaki czujnik musiałbym kupić i jak go podpiąć oraz jak to skonfigurować w sofcie GG? Ewentualnie w jaki sposób to zrobić inaczej. Dodam, że w przypadku zablokowania podajnika lub zerwania klina wałek na którym jest zamocowania płyta w poście do, którego podałem wyżej link stoi nieruchomo.
Pozdrawiam i proszę o pomoc i podpowiedzi.
Czujnik obrotów podajnika pieca na groszek
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
W linku podanym przez Ciebie jest wszytko napisane: magnesy neodymowe + kontaktron.
GPIO, do którego podłączasz kontaktron, można skonfigurować jako licznik impulsów. Będziesz też miał jakąś informację o ilości zużytego opału.
GPIO, do którego podłączasz kontaktron, można skonfigurować jako licznik impulsów. Będziesz też miał jakąś informację o ilości zużytego opału.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Konrad01
Rozumiem ale czy ten kontaktorn to musi być jakiś specjalny czy np. coś takiego będzie ok: https://allegro.pl/oferta/czujnik-magne ... 4595906513 i czy do tego trzeba dokupić jeszcze jakiś układ żeby to podpisać pod wemosa czy jak to podpiąć pod d1 mini? Przepraszam za pytania ale po prostu nie wiem jak to spiąć pod ten układ.
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Kup sobie czujnik indukcyjny a do wałka daj śmigiełko i będzie bajka
https://allegro.pl/oferta/czujnik-zbliz ... f2f7a6c69e
Tak bardzo poglądowo z maszyny jaką właśnie robię.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Konrad01
Z metalu musi być zrobione to śmigło czy z jakiego materiału i ten czujnik który podałeś wepnę w wemosa d1 mini czy to trzeba jeszcze przez jakąś płytkę puścić ?Pietras81 wrote: Fri Nov 03, 2023 9:27 am Kup sobie czujnik indukcyjny a do wałka daj śmigiełko i będzie bajka
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Jeśli wystaje Ci gdzieś wał to musisz do niego przymocować magnes. W innym miejscu montujesz na stałe kontaktron tak aby co pełen obrót wału magnes przesuwał się w pobliżu kontaktronu. Wtedy każdy obrót wygeneruje impuls.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Konrad01
Z tym to nie ma problemu bo wystaje. Jeden pełny obrót trwa trochę bo ślimak nie kręci się non stop tylko o kawałek obrotu co jakiś czas. Dobrze by było wiedzieć jak klin się zerwie odrazu a nie czekać na cały obrót ślimaka który przy zerwaniu i tak nie zostanie wykonany.pzygmunt wrote: Fri Nov 03, 2023 9:59 am Jeśli wystaje Ci gdzieś wał to musisz do niego przymocować magnes. W innym miejscu montujesz na stałe kontaktron tak aby co pełen obrót wału magnes przesuwał się w pobliżu kontaktronu. Wtedy każdy obrót wygeneruje impuls.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Pewnie dlatego w tych przykładach (podanych w tym wątku), są użyte kilka magnesów, albo koło zębate - dzięki temu impuls generuje się co pewien kąt, a nie pełny obrót.Konrad01 wrote: Fri Nov 03, 2023 1:46 pm Z tym to nie ma problemu bo wystaje. Jeden pełny obrót trwa trochę bo ślimak nie kręci się non stop tylko o kawałek obrotu co jakiś czas. Dobrze by było wiedzieć jak klin się zerwie odrazu a nie czekać na cały obrót ślimaka który przy zerwaniu i tak nie zostanie wykonany.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Adamo28
Samo esp musiało by też mieć informację kiedy ma pilnować tego obrotu skoro ślimak włącza się co pewien czas. Samo pilnowanie kiedy akurat się nie obraca będzie uciążliwe i na pewno z dużym poślizgiem będzie pokazywało zacięcie...
-
tomkowski
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Może jakaś tarcza że szczelinami (z piły tarczowej) i transoptory szczelinowy?
Nie wiem jaki tam masz sterownik kotła, ale obroty powinny być jakoś skorelowane z pracą dmuchawy czy też wzrostem np. temp. spalin.
Nie wiem jaki tam masz sterownik kotła, ale obroty powinny być jakoś skorelowane z pracą dmuchawy czy też wzrostem np. temp. spalin.