Pompa obiegowa c.o.

pebo

A może ktoś ma grafiki, zrzuty ekranu jak skonfigurować termostat. Sprawa wydawała się prosta, ale jestem załamany. Kupiłem sprzęt - przekaźnik z termostatem, ale jest bezużyteczny, bo nie potrafię tego ustawić. Chciałbym pozostać przy supli, bo dobrze trzyma połączenie, ma w miarę precyzyjne i szybkie odczyty, ale konfiguracja automatyki (poza harmonogramami) to po prostu tragedia. Ja tego nie ogarniam. W Tuyi jest o wiele prościej, bardziej intuicyjnie. Napisałem do sprzedawcy - odesłał mnie na forum. Napisałem na forum i utknąłem. Myślę, że na pewno są tu mądrzy ludzie, którzy dawno ogarnęli działanie termostatu - tylko czy zechcą się tą wiedzą podzielić?
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Z termostatem bym się w wstrzymał, bo to nie jest jeszcze finalna wersja, a ustawień też jest sporo.
Jaki masz sprzęt?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

pebo wrote: Wed Nov 01, 2023 9:37 am A może ktoś ma grafiki, zrzuty ekranu jak skonfigurować termostat. Sprawa wydawała się prosta, ale jestem załamany. Kupiłem sprzęt - przekaźnik z termostatem, ale jest bezużyteczny, bo nie potrafię tego ustawić. Chciałbym pozostać przy supli, bo dobrze trzyma połączenie, ma w miarę precyzyjne i szybkie odczyty, ale konfiguracja automatyki (poza harmonogramami) to po prostu tragedia. Ja tego nie ogarniam. W Tuyi jest o wiele prościej, bardziej intuicyjnie. Napisałem do sprzedawcy - odesłał mnie na forum. Napisałem na forum i utknąłem. Myślę, że na pewno są tu mądrzy ludzie, którzy dawno ogarnęli działanie termostatu - tylko czy zechcą się tą wiedzą podzielić?
Tragicznie mi się przegląda te zdjęcia bo nie mogę powiększyć na tel. ale widzę zrzuty z clouda i ze scriptsow.
Masz 4 opcje:
- scripts
- reakcje w cloud
- warunkowanie w urządzeniu jeżeli soft wspiera
- termostat na testowym serwerze (nie polecam jeszcze)
Które chcesz zastosować to pójdziemy dalej?
YoMan
Been thanked: 1 time

pebo wrote: Wed Nov 01, 2023 9:37 am A może ktoś ma grafiki, zrzuty ekranu jak skonfigurować termostat. Sprawa wydawała się prosta, ale jestem załamany. Kupiłem sprzęt - przekaźnik z termostatem, ale jest bezużyteczny, bo nie potrafię tego ustawić. Chciałbym pozostać przy supli, bo dobrze trzyma połączenie, ma w miarę precyzyjne i szybkie odczyty, ale konfiguracja automatyki (poza harmonogramami) to po prostu tragedia. Ja tego nie ogarniam. W Tuyi jest o wiele prościej, bardziej intuicyjnie. Napisałem do sprzedawcy - odesłał mnie na forum. Napisałem na forum i utknąłem. Myślę, że na pewno są tu mądrzy ludzie, którzy dawno ogarnęli działanie termostatu - tylko czy zechcą się tą wiedzą podzielić?
Ja bym na początku powiedział że trafiłeś na fajnego sprzedawce, ja osobiście czasem też komuś coś wydrukuje a jak chcę to i poskładam w całość ale nigdy nie sprzedaje żeby sprzedać Suplę traktuje jako coś nowego takie hobbi a do zarabiania mam prace.
Ja bym proponował na początek kliknij w aplikacji na literkę i w kółeczku - pojawi się adres IP, wpisz go w przeglądarkę wpisz nazwę użytkownika i hasło jak nie znasz to spróbuj admin hasło: pass i pokaż zakładkę USTAWIENIA URZĄDZENIA - będziemy wiedzieć co masz wgrane i jakie są możliwości.
https://pietras-81.aqi.eco/
pebo

Dziękuję za pomoc. Jesteście mocarze. Widziałem adres w urządzeniu, ale nie przyszło mi do głowy czegoś tam szukać. Informacje wrzuciłem do załączników. Mam nadzieję, że coś już tam widać.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by pebo on Fri Nov 03, 2023 7:34 pm, edited 3 times in total.
pebo

YoMan wrote: Wed Nov 01, 2023 3:26 pm Masz 4 opcje:
- scripts
- reakcje w cloud
Nie mam pojęcia. Skłaniałbym się ku najprostrzej opcji, aby nie nadwyrężać Waszej cierpliwości.
pebo

Pietras81 wrote: Wed Nov 01, 2023 3:36 pm Ja bym na początku powiedział że trafiłeś na fajnego sprzedawce, ja osobiście czasem też komuś coś wydrukuje a jak chcę to i poskładam w całość ale nigdy nie sprzedaje żeby sprzedać Suplę traktuje jako coś nowego takie hobbi a do zarabiania mam prace.
Ja bym proponował na początek kliknij w aplikacji na literkę i w kółeczku - pojawi się adres IP, wpisz go w przeglądarkę wpisz nazwę użytkownika i hasło jak nie znasz to spróbuj admin hasło: pass i pokaż zakładkę USTAWIENIA URZĄDZENIA - będziemy wiedzieć co masz wgrane i jakie są możliwości.
Dziękuję za podpowiedź, dzięki Tobie mogłem przygotować konkretniejsze informacje. Co do sprzedawcy - trudno. Być może założył, że osoba kupująca taki sprzęt ma już jakieś doświadczenie. To raczej ja jestem gapa. Ale od czegoś trzeba zacząć. W Tuya łatwo dodaje się i konfiguruje urządzenia, ale jednak Supla bardziej mi się podoba - jest dokładniejsza. Mam nadzieję, że dzięki mojemu uporowi i zacięciu oraz przede wszystkim Waszej pomocy jakoś to ogarnę.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Soft masz w miarę nowy, możesz go zaktualizować, ale nie musisz. Nie wiem jak koledzy ale ja bym się skłaniał do warunkowania, ewentualnie reakcje.
Pietras81
Been thanked: 1 time

Skoro masz już wgrana opcje warunkowania to spróbuj swoich sił w tej że zakładce. Generalnie nie ma to prawa działać skoro nic nie jest wprowadzone.
https://pietras-81.aqi.eco/
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

pebo wrote: Fri Nov 03, 2023 7:16 pm
YoMan wrote: Wed Nov 01, 2023 3:26 pm Masz 4 opcje:
- scripts
- reakcje w cloud
Nie mam pojęcia. Skłaniałbym się ku najprostrzej opcji, aby nie nadwyrężać Waszej cierpliwości.
Jeżeli temperatura zadana ma być stała i 24h to warunkowanie w urządzeniu. Jeżeli ma być zmienna w ciągu doby/tygodnia to chyba reakcje. Ja polegam na scriptach ale to projekt na wymarciu więc nie ma co iść w te stronę.
YoMan

Return to “Pomoc”