Zapal automatycznie wybrane światła w domu po zachodzie słońca , ale pod warunkiem ze jestes w domu

wsosniak
Been thanked: 1 time

Wraz z wejściem cloud ver 23.09 mogłem sie pozbyć nastepnej sceny w supla script ktora realizowała mi automatyczne zapalanie świateł w domu po zachodzie słońca , pod warunkiem ze jestem w domu.

Jesli ktoś jest takim tematem zainteresowany to poniżej instrukcja jak to zrobić

1) Po pierwsze : musisz miec / ustalić sobie , co dla Ciebie oznacza ze jestes w domu . Ja mam wirtualny kanał ON/OFF ktory sobie włączam w scenie wejscia do domu i wyłączam kiedy odpalam scene wyjscia z domu . Moze to byc też stan innego kanału ON/OFF lub stan rolety ( Czyli jesli roleta jest zamknieta w 100% to nie ma mnie w domu , jesli zamkniecie <>100 to jestem w domu )

2) Utwórz scenę o nazwie np S1 w ktorej włączasz wybrane światła.

3) Utworz harmonogram H1 ktory o zachodzie słońca uruchamia scene S1. Gdybysmy na tym skonczyli konfigurację , to by to zapalnie świateł działało , ale niezaleznie czy jestem w domu czy tez nie . Rozwiązaniem na to są reakcje

4) Powiedzmy ze to zamknieta roleta mówi nam czy jestem w domu czy nie . Wiec tworzę 3 reakcje :
a) pierwsza reakcja : jesli roleta osiągnie 100% -> wyłącz harmonogram H1.
b) druga reakcja : jesli roleta < 100% -> włącz harmonogram H1
c) trzecia reakcja : jesli roleta < 100% -> uruchom scenę S1 i w WARUNKI AKTYWNOSCI ustawiam : po zachodzie słońca

Ta trzecia reakcja mus byc , poniewaz gdyby jej nie było to światło nie zapalałoby sie kiedy przychodze do domu wieczorem (po zachodzie słońca, kiedy samo właczenie harmonogramu w punkcie b) po prostu nie wystarczy )
Duch__
Been thanked: 6 times

Można to zintegrować z SATELEM ;) --> viewtopic.php?t=13816
wsosniak

Duch__ wrote: Tue Sep 12, 2023 7:51 pm Można to zintegrować z SATELEM ;) --> viewtopic.php?t=13816
Moze nie tak jak w tym wątku co podajesz , ale mam taki plan żeby to zintegrowac z satelem , pytanie czy sie da i czy jest to bezpieczne ? : na wyjscia OUT3-6 (do OUT1 i 2 mam podpięty juz syngalizator/alarm dżwiekowy ), chciałbym aby INTEGRA32 wystawiała mi informację o zablokowaniu/odblokowaniu strefy. Jesłi sie da (nie ja to bym robił tylko instalator / fachura od Integry) to te wyjścia podpiął bym do przekaźników 12VDC (AUX + te OUT3-6) , a wyjscia przekażników podpiąłbym do sterowania RNW-01 (albo ROW-01/02 ) . A jak juz mam RNW/ROW to zabawa sie zaczyna , czyli dokładnie wiem kiedy ktos jest w domu , jak reagowac na zapalanie świateł .....generalnie uzywam scen / reakcji / powiadomien i innych fukcjonalnosci SUPLI .

Ma to sens ?
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

wsosniak wrote: Sat Nov 04, 2023 4:11 pm
Duch__ wrote: Tue Sep 12, 2023 7:51 pm Można to zintegrować z SATELEM ;) --> viewtopic.php?t=13816
Moze nie tak jak w tym wątku co podajesz , ale mam taki plan żeby to zintegrowac z satelem , pytanie czy sie da i czy jest to bezpieczne ? : na wyjscia OUT3-6 (do OUT1 i 2 mam podpięty juz syngalizator/alarm dżwiekowy ), chciałbym aby INTEGRA32 wystawiała mi informację o zablokowaniu/odblokowaniu strefy. Jesłi sie da (nie ja to bym robił tylko instalator / fachura od Integry) to te wyjścia podpiął bym do przekaźników 12VDC (AUX + te OUT3-6) , a wyjscia przekażników podpiąłbym do sterowania RNW-01 (albo ROW-01/02 ) . A jak juz mam RNW/ROW to zabawa sie zaczyna , czyli dokładnie wiem kiedy ktos jest w domu , jak reagowac na zapalanie świateł .....generalnie uzywam scen / reakcji / powiadomien i innych fukcjonalnosci SUPLI .

Ma to sens ?
Ja podobnie "zintegrowalem" integre. Alarmowiec wpiął na wyjsciu i na wyjściu po 1 przekaźniku.
1 przekaźnik się włącza jak strefa jest uzbrojona - tam podpiąłem krańcówki od supli I jest info o uzbrojeniu
2 przekaźnik odwrotnie: wpilem do supli a Integra sczytuje jego stan - jeżeli się załączy na dłużej niż 1s to sygnał do uzbrojenia alarmu, w supli jako kanał furtki
Od roku hula bezproblemowo.
YoMan

YoMan wrote: Sat Nov 04, 2023 5:58 pm
wsosniak wrote: Sat Nov 04, 2023 4:11 pm

Ma to sens ?
Ja podobnie "zintegrowalem" integre. Alarmowiec wpiął na wyjsciu i na wyjściu po 1 przekaźniku.
1 przekaźnik się włącza jak strefa jest uzbrojona - tam podpiąłem krańcówki od supli I jest info o uzbrojeniu
2 przekaźnik odwrotnie: wpilem do supli a Integra sczytuje jego stan - jeżeli się załączy na dłużej niż 1s to sygnał do uzbrojenia alarmu, w supli jako kanał furtki
Od roku hula bezproblemowo.
I super 🙂 też podobnie to u siebie zrobię

Return to “FAQ / Jak to zrobić”