Jaki czujnik temperatura + wilgotność

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Czy to taki przekaźnik?
Jeżeli tak, to ustawiając w wemosie wyjście na D5 musisz w przekaźniku podłaczyć kabelek do D1.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ktsurma

Tak taki. Wieczorem poprawie.
ktsurma

DZIAŁA CYKA ŚWIECI

Jeszcze raz dziękuję :D :lol:
ktsurma

Dzień Dobry

Zmuszony jestem odświeżyć temat. Mianowicie zaobserwowałem następujące cechy działania mojego systemu włączania wentylatora w zależności od wilgotności:
1. WEMOS traci łączność z cloudem po jakiś dwóch trzech dniach działania. Całość zamknięta jest w puszce więc nie ma mowy o tym aby ktoś coś trącił i żeby co ś przestało stykać. Jak wdrapię się na strych i wyłączę zasilanie od WEMOSA (wyjmę wtyczkę zasilacza 5V) i po jakimś czasie znowu włączę to system odżywa na kilka dni (ostatnią taką zabawę robiłem w środę koło godziny 14.00 a przestało działać dziś około 8.30 rano). W cloudzie objaw jest taki że świeci się biały napis na czerwonym tle - ROZŁĄCZONY
2. Do momentu kiedy WEMOS nie zgłupieje (to znaczy jest połączony z cloudem) to przychodzi taki czas że wentylatora nie da się włączyć ręcznie a sam włącza się i wyłącza w sposób losowy. Dzieje się tak po około 24 godzinach działania.

WEMOS chodzi w oparciu o GG 7.5.30.

Powiedzcie gdzie szukać przyczyny problemu.
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Dzień dobry! :D
Zanim ktoś bardziej światły w temacie odpowie, to dopytam; czy tak było od początku (bo układ pracuje już chyba kilka miesięcy), czy zaczęło wariować po aktualizacji softu.
Jaka wartość wolnej pamięci (Free Mem: xx.xxkB.) wyświetla się wchodząc na str. główną urządzenia (po IP).
Jeżeli przed aktualizacją było ok, to może tymczasowo warto wrócić do starszej wersji softu.
ktsurma

Softu nie aktualizowałem od momentu zbudowania rozwiązania.
Mam wrażenie że problem występuje od początku. Jednak dopiero w tym tygodniu mogłem tym tematem się zająć. Przez dłuższy czas nie miałem dostępu do rozwiązania.
Pietras81
Been thanked: 1 time

ktsurma wrote: Fri Feb 02, 2024 11:29 am Softu nie aktualizowałem od momentu zbudowania rozwiązania.
Mam wrażenie że problem występuje od początku. Jednak dopiero w tym tygodniu mogłem tym tematem się zająć. Przez dłuższy czas nie miałem dostępu do rozwiązania.
To może zrób aktualizację softu na najnowszy możliwy i zobacz co się będzie działo.
https://pietras-81.aqi.eco/
ktsurma

też tak myślałem - już sobie przygotowałem. Teraz muszę dotrzeć do domu i wgrać.
Pietras81
Been thanked: 1 time

ktsurma wrote: Fri Feb 02, 2024 1:51 pm też tak myślałem - już sobie przygotowałem. Teraz muszę dotrzeć do domu i wgrać.
Zrób sobie aktualizacje automatyczna. Zaloguj się po ip I tam jest opcja nie trzeba nic ustawiać tylko klikasz sprawdz aktualizacje wygeneruje się sama I po 5 min robisz to samo i wgrywa się z automatu.
https://pietras-81.aqi.eco/
ktsurma

A więc tak:
1. Zaktualizowałem przed chwilą oprogramowanie. Zobaczymy efekty.
2. Pamięć wolna: 15,06 kB.
3. Przy okazji zaktualizowałem wszystko co się da. I jeden sonoff mini r2 zgłupiał. Nie widzi klawisza. Do tej pory było tak że światło mogłem włączac albo suplą albo klawiszem. Teraz klawisz nie działa. Podejrzewam że poplątał się z gpio. Niestety nie wiem jakie było wcześniej. Teraz jest na gpio4-d2

Return to “Ogólna dyskusja”