gospund sp111

Budek
Posts: 172
Joined: Sun Apr 08, 2018 2:53 pm

Post

Cześć,

Wgrałem GG na SP111. Domyślnie nie działa przycisk. Zauważyłem, że jest włączony wyzwalacz akcji:

2023-11-07_14h08_25.png

Niestety, nie mogę go wyłączyć.
Wciśnięcie przycisku, jak nie jest połączony z CLOUD (np podczas konfiguracji) powoduje restart wtyczki.
Coś robię nie tak ?

--------------- Edit 08.11.2023 -------

Znalazłem zapis:

GUI-Generic wspiera dwa scenariusze:
1. Jak zostanie dodany przekaźnik i przycisk to automatycznie doda się AT powiązany z kanałem przekaźnika
2. Jak zostanie dodany tylko przycisk bez powiązania z przekaźnikiem to doda się automatycznie oddzielny kanał AT

U Mnie jest ten drugi, bo dodał się kanał :
2023-11-08_07h27_01.png
Sprawdziłem w trybie konfiguracji, przycisk ma przypisany przekaźnik 1.

Kojeny update.... po 5 min.

W pewnym momencie, wtyczka przestała się logować do clouda z komunikatem last state że istnieje jakiś konflikt i należy ją wywalić z cloud i dodać ponownie, co zrobiłem.

Po tej operacji nie ma już w cloud wyzwalacza akcji, wtyczka zachowuje się poprawnie.

Używanie przycisku w trybie konfiguracyjnym nadal powoduje restart wtyczki, czy to jest prawidłowy objaw ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94
Posts: 1004
Joined: Thu Sep 02, 2021 1:06 pm

Post

Ja wczoraj testowałem ekspander MCP23017, i moiałem podobnnie że AT nie przypisywałey się do kanalów przekaźnika ale myślałem że to przy obsłudze MCP tak się dzieje.
Później przypomniałem sobie że w GG była zmieniana (chyba) kolejność tworzenia przycisków, i wtedy zresetowałem płytkę do ustawień fabrycznych i najpierw dodałem 12 przycisków, zapisałem, póżniej dodałem 8 przekaźników i wszystko się ładnie połączyło, ale czy faktycznie tak jest to musi potwierdzić @krycha88.

Co do przycisku konfiguracyjnego to w trybie konfiguracyjnym jego wciśnięcie powoduje restart urządzenia.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Budek
Posts: 172
Joined: Sun Apr 08, 2018 2:53 pm

Post

Cześć,

Dzięki za odpowiedź.

Zrobiłem drugą wtyczkę od podstaw. Kalibracja, dodanie do cloud, i jest tak jak w poprzednim poście (są 3 kafelki, ostatni z AT).
Wprowadziłem wtyczkę w tryb konfiguracji, wszedłem w konfigurację przycisku następnie przekaźnika, pozapisywałem i restart.
Usuwam wtyczkę z CLOUD. Pojawia się nowa już z 2 kafelkami, przycisk działa prawidłowo.

Wg mnie jakiś drobny błąd przy generowaniu softu.
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Budek wrote: Tue Nov 07, 2023 1:09 pm Cześć,
Wgrałem GG na SP111. Domyślnie nie działa przycisk. Zauważyłem, że jest włączony wyzwalacz akcji:
Czy byś mógł przetestować nową wersję, podejrzewam gdzie był problem. Daj znać czy teraz przy pierwszym wgraniu jest dobrze.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Budek
Posts: 172
Joined: Sun Apr 08, 2018 2:53 pm

Post

krycha88 wrote: Wed Nov 08, 2023 6:39 pm
Budek wrote: Tue Nov 07, 2023 1:09 pm Cześć,
Wgrałem GG na SP111. Domyślnie nie działa przycisk. Zauważyłem, że jest włączony wyzwalacz akcji:
Czy byś mógł przetestować nową wersję, podejrzewam gdzie był problem. Daj znać czy teraz przy pierwszym wgraniu jest dobrze.
Cześć, tak, jutro postaram się rano wgrać.
Wrócę z odpowiedzią.
Budek
Posts: 172
Joined: Sun Apr 08, 2018 2:53 pm

Post

krycha88 wrote: Wed Nov 08, 2023 6:39 pm
Budek wrote: Tue Nov 07, 2023 1:09 pm Cześć,
Wgrałem GG na SP111. Domyślnie nie działa przycisk. Zauważyłem, że jest włączony wyzwalacz akcji:
Czy byś mógł przetestować nową wersję, podejrzewam gdzie był problem. Daj znać czy teraz przy pierwszym wgraniu jest dobrze.
Cześć.
Sprawdziłem, jest ok.
JFH
Posts: 12
Joined: Sat Nov 04, 2023 12:26 pm

Post

Do SP111 1.1 wgrałem Gosund _SP111_v_1.1_15A_DOUT_8Mbit (tasmota nie wchodzi).

Jest opcja (jak w oryginalnych produktach supli) przestawić mqtt z chmurowego na lokalny ?
Żeby mosquitto broker widział licznik w home assistant.
MEW-01
SBW-02
SRW-01 x8
User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

JFH wrote: Sun Nov 19, 2023 6:57 pm Do SP111 1.1 wgrałem Gosund _SP111_v_1.1_15A_DOUT_8Mbit (tasmota nie wchodzi).

Jest opcja (jak w oryginalnych produktach supli) przestawić mqtt z chmurowego na lokalny ?
Żeby mosquitto broker widział licznik w home assistant.
Na tą chwilę tylko tasmota.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
JFH
Posts: 12
Joined: Sat Nov 04, 2023 12:26 pm

Post

Będę próbować wgrać tasmotę ... próbowałem kilka razy, rózne biny, nie rozgłasza ssid, nie ma jak się zalogować.

wygenerowałem nowy wsad
GUI-Generic.v7.6.12.Gosund_SP111_v1.1.json.tmpl.m1M64.fCPU160

w builderze po wybraniu Gosund SP111 v1.1 standardowo zaznaczone liczniki HLW8012, BL0937
zaznaczyłem dodatkowo CSE7766 - pojawiły się wreszcie te wartości
MEW-01
SBW-02
SRW-01 x8
User avatar
lukfud
Posts: 2117
Joined: Thu Nov 23, 2017 11:33 pm
Location: Warszawa

Post

JFH wrote: Sun Nov 19, 2023 9:00 pm Będę próbować wgrać tasmotę ... próbowałem kilka razy, rózne biny, nie rozgłasza ssid, nie ma jak się zalogować.
Nigdy nie miałem problemu z tasmotą na SP111.
Wrzuć binarkę uploadera: https://gui-generic-builder.supla.io/fi ... loader.bin, a potem plik tasmoty.
Może tak pójdzie.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/

Return to “Pomoc”