Dziwne zachowanie licznika impulsów

pavel@

Witam

Również zmontowałem własną nakładkę na licznik wody Apator w oparciu o czujnik odbiciowy podłączony przez optoizolator z NodeMcu do GPIO RX oraz najnowsze GG i wszystko działa jak należy zlicza impulsy zgodnie z obrotami tarczki, ale gdy tarczka stanie w stanie czujnika wysokim na RX 3,3V i moduł z jakiegoś powodu zrestartuje się to dolicza mi 1 impuls, na D6 taka sama sytuacja, potrafi doliczyć 8-20 dodatkowych impulsów na dobę :)

ma ktoś pomysł dlaczego ?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

pavel@ wrote: Mon Nov 06, 2023 1:54 pm Witam

Również zmontowałem własną nakładkę na licznik wody Apator w oparciu o czujnik odbiciowy podłączony przez optoizolator z NodeMcu do GPIO RX oraz najnowsze GG i wszystko działa jak należy zlicza impulsy zgodnie z obrotami tarczki, ale gdy tarczka stanie w stanie czujnika wysokim na RX 3,3V i moduł z jakiegoś powodu zrestartuje się to dolicza mi 1 impuls, na D6 taka sama sytuacja, potrafi doliczyć 8-20 dodatkowych impulsów na dobę :)

ma ktoś pomysł dlaczego ?
Bo licznik impulsów nie odczytuje stanu z GPIO, tylko zakłada, że jest stan "nieaktywny".
Mogę to poprawić w bibliotece, tylko muszę się chwilę zastanowić, czy to jakichś efektów ubocznych nie będzie miało.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pavel@

Dzięki

Ok rozumiem

W takim razie jestem chętny przetestować
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

pavel@ wrote: Tue Nov 07, 2023 1:18 pm Dzięki

Ok rozumiem

W takim razie jestem chętny przetestować
Zmiana jest już wrzucona do supla-device (dziś wydane). Także jak tylko ta zmiana wejdzie do GG, to możesz testować.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Ogólna dyskusja”