Włącznik fizyczny, który automatycznie zmieni pozycje po sterowaniu telefonem

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Sk_uter
Has thanked: 1 time

Tak pomyślałem czy dałoby się zrobić taki włącznik, który mógłby wysyłać jakoś sygnał z telefonu i zmieniał fizycznie przycisk włączony, wyłączony?

Przy podwójnym włączniku bistabilnym przy zmianie stanu w telefonie, fizycznie wygląda różnie czasami 2 są różne, a mają ten sam stan.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Sk_uter wrote: Thu Nov 09, 2023 1:59 pm Tak pomyślałem czy dałoby się zrobić taki włącznik, który mógłby wysyłać jakoś sygnał z telefonu i zmieniał fizycznie przycisk włączony, wyłączony?

Przy podwójnym włączniku bistabilnym przy zmianie stanu w telefonie, fizycznie wygląda różnie czasami 2 są różne, a mają ten sam stan.
Dlatego przełączniki bistabilne są słabym rozwiązaniem przy stosowaniu urządzeń takich jak Supla.
Monostabilne są dużo wygodniejsze i dają więcje możliwości.

Osobiście nigdy się nie spotkałem z tego typu włącznikami. Dodatkowo wątpię, aby istaniały, bo poza automatyczną zmianą stanu, musiałby odwracać swoją "logikę pracy", tak aby takie automatyczne przełącze nie nie generowało sygnału do urządzenia sterującego np. światłem.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
tomkowski
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Sk_uter wrote: Thu Nov 09, 2023 1:59 pm Tak pomyślałem czy dałoby się zrobić taki włącznik, który mógłby wysyłać jakoś sygnał z telefonu i zmieniał fizycznie przycisk włączony, wyłączony?

Do podwójnego bistabilnego można często dołożyć sprężynki i zrobić podwójny monostabilny.
Sprawdź - może w Twoim też jest taka możliwość.
Sk_uter

Mam monostabione w innym domu, ale tam też tak sobie to się spisuje bo nie wiadomo które światło jest włączone.
djalex
Been thanked: 2 times

Sk_uter wrote: Thu Nov 09, 2023 3:34 pm Mam monostabione w innym domu, ale tam też tak sobie to się spisuje bo nie wiadomo które światło jest włączone.
Po dodaniu modułu który może byc sterowany lokalmie lub zdalnie zawsze tak będzie: na mono nigdy nie widać bo zawsze jest w jednej pozycji a na bistabilnym włączone może być na jednej z dwóch pozycji łącznika. Co znaczy że nie widać ktore światło włączone? Ten łącznik masz w takim miejscu w ktorym nie widać światła z lampy którą steruje?
Sk_uter

Chodzi o to, że nie wiadomo, które światło jest włączone jeśli są 2 możliwości. Dla domowników da się przyzwyczaić, ale nieznajomi czy goście klikają kilka razy, aby trafić w prawidłowy
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

https://youtube.com/shorts/G3FeLqIt3zI? ... 0n23qLSfun
YoMan
Been thanked: 2 times

Sk_uter wrote: Thu Nov 09, 2023 4:08 pm Chodzi o to, że nie wiadomo, które światło jest włączone jeśli są 2 możliwości. Dla domowników da się przyzwyczaić, ale nieznajomi czy goście klikają kilka razy, aby trafić w prawidłowy
Nigdy nie osiągniesz idealnej sytuacji. Otóż łącznik bistabilny może być zamontowany na 2 sposoby: albo naciskasz klawisz na "dole" i wtedy nastepuje łączenie albo łącznik obrócony o 180st i wtedy łączenie następuje przełączając klawisz "w górę" (notabene właśnie niby taki sposób jest prawidłowy wg zasad i tak montują to elektrycy - ja osobiście nie cierpię tego sposobu ponieważ nie zachowuje spójności z łącznikiem mono ktory zwiera naciskając klawisz "na dole") Dlatego dla jednych pozycja łącznika na dole bedzie znaczyła ze "dana lampa jest włączona" a dla innych odwrotnie. Ktoś kto nie jest przyzwyczajony do czegoś zawsze będzie na początku używał czegoś "na czuja" i tego nie zmienisz więc nie wiem czy rozważnie typu "nie wiadomo ktora lampa świeci" i próba zarafzenia temu ma sens.
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Warto wspomnieć że przy schodowych i krzyżowych to już loteria, kiedy w jakiej pozycji będzie załączony :mrgreen:
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/

Return to “Pomysły i koncepcje”